Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: «Ελευθερία ή θάνατος λέμε και εμείς σήμερα»

Στην Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής απευθύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης  ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου θα διαρκέσει περίπου 15-20 λεπτά.

Μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας θα ακολουθήσει ομιλία από τον πρόεδρο της Βουλής.

Τον Ζελένσκι προσκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επικοινωνία τους με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου στην εθνική αντιπροσωπεία έρχεται μία μέρα μετά τη απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να κηρύξει 12 μέλη ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως πρόσωπα «μη αρεστά» (personae non gratae) στην Ελλάδα. Βάσει ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ ενημερώθηκε σχετικά για το θέμα από τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα.

Στην ειδική, έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρίσταται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ είναι τα κόμματα τα οποία διάκεινται θετικά προς τη φιλοξενία του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση αντιτίθενται, ενώ το ΜέΡΑ 25 τηρεί αντιφατική στάση, με ένα εν μέρει «όχι».

Ζελένσκι: «Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί»

«Δεν έχει μείνει κανένα κτήριο που να μην έχει πληγεί. Οι Ρώσοι στρατιώτες καταστρέφουν τα πάντα. Έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, θέατρα. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί», ανέφερε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στην Ελληνική Βουλή.

«Αυτή η ελληνική πόλη έζησε την φρίκη. Ήταν το Λίκνο της ελληνικής κοινότητας όπου επί αιώνες ζούσαν ειρηνικά», πρόσθεσε.

«”Ελευθερία ή θάνατος” λέμε και εμείς σήμερα», σημείωσε αναφερόμενος στο μήνυμα της ελληνικής επανάστασης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε μια άλλη πόλη με ελληνικό στοιχείο, την Οδησσό.

«Η Μαριούπολη και ο Οδησσός χρειάζονται βοήθεια», συμπλήρωσε ενώ έκανε αναφορά στην Φιλική Εταιρία που ιδρύθηκε στην Οδησσό.

«Για πάνω από έναν μήνα ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη λαμβάνοντας τη φρίκη που έχει συμβεί εκεί. Δεν έχει μείνει κανένα κτηριο που δεν έχει βληθεί. Έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα ακόμα και το δημοτικό θέατρο. Όλοι τα έχουμε δει αυτά και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που έβλεπαν τι έκαναν αλλά δεν δίστασαν να χτυπήσουν» είπε αρχικά ο κ. Ζελένσκι.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις απαρχές της ελληνικής παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο επισημαίνοντας ότι «με την Ελλάδα έχει αναπτυχθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού σε αρκετές χώρες. Η Ουκρανία εχριστιανίστηκε από τους Έλληνες»

«Στην ουκρανική ιστορία θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας χάνοντας τη διάσταση που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Ελευθερία ή θάνατος, έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε και τώρα» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος

Σύμφωνα με τον ίδιο πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός ένα άλλο μεγάλο κέντρο του ελληνισμού και ο ΥΠΕΞ σας άκουσε τον φρικτό ήχο των πολυβόλων.

«Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να είναι υπόλογοι» είπε ακόμα ο Ζελένσκι.

«Η Φιλική Εταιρία (σ.σ. το είπε στα ελληνικά) συγκροτήθηκε εδώ και αυτό έχει τεράστια σημασία. Θεωρώ ότι μια νέα Φιλική Εταιρεία θα μπορούσε να συσταθεί για να σώσει την Ουκρανία και τον Ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη χρειάζεται άμεσα υποστήριξη. Οι Ρώσοι επιτίθενται με κάθε μέσο αλλά είμαι βέβαιος ότι με την αλληλεγγύη της Ελλάδας θα κερδίσουμε» συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια ο κ. Ζελένσκι μετέδωσε ένα βίντεο με δύο Ελληνοουκρανούς μαχητές τον Μιχαήλ και τον Αναστάσιο. Ο πρώτος είπε «απευθύνομαι σε εσάς ως Έλληνας στην καταγωγή, ο παππούς μου πολέμησε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές και τώρα εγώ μάχομαι στην άμυνα της Μαριούπολης».

«Πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι Έλληνες. Σήμερα η πόλη έχει καταστραφεί κατά 90%. Μείναμε χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα. Συμπατριώτες μου έχουμε μια πόλη που ζουν χιλιάδες και πεθαίνουν χιλιάδες παρακαλούμε βοηθήστε μας» κατέληξε ο Μιχαήλ.

Ο δεύτερος μαχητής ο Αναστάσιος είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάτω από κατεστραμμένα κτήρια. «Ο εχθρός δεν μας αφήνει να τους σώσουμε. Μπορείτε να μιλήσετε, να στείλετε ανθρωπιστική βοήθεια»

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη συνέχεια ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αποστολή αμυντικής βοήθειας και για τη στήριξη των κυρώσεων ζητώντας να ασκήσει η Αθήνα επιρροή για να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η διάσωση της Μαριούπολης

«Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα κατακτούσαν εύκολα την Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή πολιτιστική μας κληρονομια. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες αλλά να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα. Όποιος επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει. Θα χάσουν όπως πάντα κάνει ο επιτιθέμενος»

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη συνέχεια ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αποστολή αμυντικής βοήθειας και για τη στήριξη των κυρώσεων ζητώντας να ασκήσει η Αθήνα επιρροή για να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η διάσωση της Μαριούπολης

«Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα κατακτούσαν εύκολα την Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή πολιτιστική μας κληρονομια. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες αλλά να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα. Όποιος επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει. Θα χάσουν όπως πάντα κάνει ο επιτιθέμενος»

«Εξαρχής οι ενέργειες της Ρωσίας εστράφησαν κατά της Ευρώπης. Οι Ρώσοι κάνουν ότι μπορούν για να προσβάλουν όλη την Ευρώπη κυρίως χρησιμοποιώντας τα ορυκτά τους καύσιμα και το πετρέλαιο, προκαλώντας ελλείματα στις αγορές ενέργειας. Αυτές είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν παγκόσμια. Θα πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στις ρωσικές τράπεζες Όσο επικρατεί αυτός ο πόλεμος δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε πλοία στο ρωσικό νηολόγιο να προσεγγίσει τους ελληνικούς λιμένες» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία χρειάζεται τις κυρώσεις και όπλα, χρειαζόμαστε αντιαρματικά, τεθωρακισμένα και άλλα που γνωρίζουν οι δυτικοί σύμμαχοι. Αν έχουμε αυτή τη στήριξη θα σώσουμε την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν για εγκλήματα κατά Ουκρανών, κατά Ελλήνων κατά αμάχων. Δόξα στην Ουκρανία» κατέληξε ο κ. Ζελένσκι.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες