14 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Πρέβεζα : Λειτουργεί υποστελεχωμένη και με σοβαρά προβλήματα η Πυροσβεστική Υπηρεσία


    Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πρέβεζας αναδείχθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 11 Μαρτίου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου.

    Είναι η πρώτη φορά που ένα συνδικαλιστικό όργανο αναλαμβάνει δράση με σκοπό να ενώσει την διοίκηση και τους θεσμικούς φορείς της Πρέβεζας, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο για την επίλυση των ζητημάτων της υπηρεσίας.


    syskepsi p.y prevezas

    Στο κάλεσμα του Προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου Βασίλη Βράστου, ανταποκρίθηκαν ο Βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης, ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και ο Δήμαρχος της πόλης Νίκος Γεωργάκος, ενώ από πλευράς διοίκησης παρόντες στη σύσκεψη ήταν, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Πρέβεζας Αθανάσιος Μικρούλης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας Γεώργιος Γκούμας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φιλιππιάδας Ευάγγελος Μπαλατσός.

     


    syskepsi foreon p.y prevezas 3

     

    “Αγκάθι” η υποστελέχωση της Π.Υ Πρέβεζας – Αναγκαία η αναβάθμιση

    Η υποστελέχωση είναι το σοβαρότερο θέμα που αντιμετωπίζει η Π.Υ Πρέβεζας, η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Βασίλη Βράστο φέτος το καλοκαίρι στάθηκε “όρθια” χάρις στο φιλότιμό των υπαλλήλων της, ενώ όπως ο ίδιος υπογράμμισε “από όλες της υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι εκείνη που τραβάει το μεγαλύτερο ζόρι καθώς είναι αυτή που συμμετέχει πάντα με 2-3 αυτοκίνητα σε συμβάντα εκτός νομού”.

     

    vasilis vrastos

     

    Ο κ. Βράστος αφού ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για την παρουσία τους στην σύσκεψη, τόνισε πως με την μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Πρέβεζα στον τουρισμό και την αύξηση των επισκεπτών, η Π.Υ Πρέβεζας με το υπάρχον προσωπικό δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα στην περίπτωση που υπάρξει ταυτόχρονα διπλό συμβάν.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, τα τελευταία 2 χρόνια οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει καθώς προστέθηκε ακόμα μία αρμοδιότητα στους Πυροσβέστες της Π.Υ Πρέβεζας, οι οποίοι καλύπτουν και το αεροδρόμιο του Ακτίου ως προς τον έλεγχο Covid.

    “Εάν δεν υπήρχε τόσο σοβαρή ανάγκη δεν θα σας καλούσαμε εδώ σήμερα. Σας καλέσαμε γιατί η υπηρεσία της Πρέβεζας έχει φτάσει σε τέλμα. Η υπηρεσία λειτουργεί σχεδόν κάθε μέρα με 5 άτομα. Η λειτουργία της υπηρεσίας με αυτό τον αριθμό, ακόμα και το χειμώνα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι. Κάθε καλοκαίρι για εμάς τους πυροσβέστες είναι πιο δύσκολο. Το καλοκαίρι του 2020 η Π.Ε Πρέβεζας είχε 9 σημαντικά συμβάντα, ενώ το 2021 είχε τα διπλάσια.Η διοίκηση καταβάλει κάθε προσπάθεια να λύσει αυτό το θέμα. Αλλά με τι; Το Πυροσβεστικό σώμα έχει ελλείψεις σε όλες τις περιφέρειες” σημείωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου Βασίλης Βράστος και ανέφερε πως μακροπρόθεσμα θα αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα οι προσλήψεις 3,2 χιλιάδων πυροσβεστών για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, ενώ άμεσα σύμφωνα με τον κ. Βράστο πρέπει να δρομολογηθεί η αναβάθμιση της Π.Υ Πρέβεζας από Γ’ τάξης και Α’ Τάξης.

    Ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας από την πλευρά του επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια τα σώματα ασφαλείας λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία καθώς είναι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής.

    Ο Κώστας Μπάρκας τόνισε πως το Πυροσβεστικό Σώμα πρέπει να στελεχωθεί ακόμα περισσότερο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί όσο το δυνατών καλύτερα περιστατικά μεγάλων πυρκαγιών και σημείωσε πως είναι ανάγκη να ισχυροποιηθούν όλοι οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί του Νομού Πρέβεζας πριν το καλοκαίρι. Σημαντικό επίσης σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το Πυροσβεστικό Σώμα μπήκε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όμως όπως ανέφερε θα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση της σχολής Πυροσβεστών, έτσι ώστε περισσότεροι εκπαιδευμένοι πυροσβέστες να στελεχώνουν τις Π.Υ της χώρας.

    Να καταθέσουν οι φορείς κοινό υπόμνημα για την αναβάθμιση και την άμεση στελέχωση της Π.Υ Πρέβεζας πρότεινε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο οποίος τόνισε ότι πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η αλλαγή τους οργανογράμματος της Υπηρεσίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες κενές οργανικές θέσεις.

    Οι μετακινήσεις αποδυναμώνουν τις Πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηπείρου

    Στην αποδυνάμωση των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Ηπείρου εξαιτίας των μετακινήσεων σε συμβάντα εκτός Περιφέρειας Ηπείρου στάθηκε στην τοποθέτηση του ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης.

    apostolos vasdekis

    Ο κ. Βασδέκης είπε πως τα ίδια προβλήματα με την Π.Υ Πρέβεζας σε κενά αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες της Ηπείρου με εξαίρεση την Π.Υ Άρτας η οποία είναι πλήρως επανδρωμένη.

    Η Ήπειρος σύμφωνα με τον κ. Βασδέκη είναι μία περιοχή η οποία δέχεται πολύ μεγάλο βάρος κατά την θερινή περίοδο και χαρακτηριστικό είναι, το γεγονός ότι πέρσι που ήταν το πιο δύσκολο καλοκαίρι των τελευταίων ετών υπήρξε περίοδος 15 ημερών που έλειπαν από την Ήπειρο 27 Πυροσβεστικά οχήματα και περίπου 74 πυροσβέστες. Σχεδόν η μισή πυροσβεστική δύναμη της Ηπείρου!

    “Εκείνο που προσπαθούμε εμείς να διαχειριστούμε σαν Περιφέρεια είναι να στείλουμε όσο το δυνατόν λιγότερα οχήματα από την παραλιακή ζώνη της Ηπείρου που είναι πιο ευάλωτη το καλοκαίρι και το μεγαλύτερο βάρος να το σηκώσουν οι πιο ηπειρωτικές περιοχές της Περιφέρειας. Η πρόσληψη του προσωπικού μπορεί να λύσει προβλήματα. Η πρόσληψη εποχικού προσωπικού σε κάποιες υπηρεσίες θα μπορούσε να βοηθήσει το καλοκαίρι. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο το καλοκαίρι. Καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου υπάρχουν συμβάντα. Να το πούμε ξεκάθαρα. Ήμασταν τυχεροί που δεν είχαμε εδώ κάποιο περιστατικό γιατί δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βασδέκης και τόνισε πως τα προβλήματα της Π.Υ Πρέβεζας και γενικότερα των υπηρεσιών της παραλιακής ζώνης της Ηπείρου που σηκώνουν μεγάλο βάρος λόγο τουρισμού, θα τεθούν στην νέα ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να γίνει κατανοητό ότι χρειάζεται μία περαιτέρω ενίσχυση με προσωπικό, αλλά και να μειωθούν οι μετακινήσεις εκεί που δεν χρειάζονται, καθώς φέτος για πρώτη χρονιά παρατηρήθηκε το φαινόμενο οχήματα που μετακινήθηκαν για ενίσχυση σε συμβάντα εκτός Ηπείρου να παραμένουν εκεί έως και 10 μέρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ στο παρελθόν μόλις η φωτιά έσβηνε τα πρώτα οχήματα που αποδεσμεύονταν ήταν των άλλων υπηρεσιών και έμεναν των τοπικών. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η Ήπειρος να είναι για μεγάλο διάστημα πολύ αποδυναμωμένη.

    Το μόνιμο προσωπικό της Π.Υ Φιλιππιάδας μόλις που επαρκεί για τα αστικά συμβάντα που υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

    mpalatsos e

    Την πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών για την κάλυψη της Π.Υ Φιλιππιάδας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θεσπρωτικού, ζήτησε από τους φορείς ο Διοικητής της υπηρεσίας Βαγγέλης Μπαλατσός.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλατσός το μόνιμο προσωπικό της Π.Υ Φιλιππιάδας μόλις που επαρκεί για τα αστικά συμβάντα που υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με το εποχικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

    georgios gkoymas

     

    Ο Διοικητής της Π.Υ Πρέβεζας Γεώργιος Γκούμας αναφέρθηκε και εκείνος στα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η υπηρεσία ενώ εξήγησε και το πως έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο. Όπως τόνισε ο κ. Γκούμας από τα 39 άτομα στην Π.Υ Πρέβεζας τα 22 άτομα εκτελούν μάχιμη υπηρεσία, ενώ έκανε γνωστό πως έχει ζητήσει συνδρομή από τον Δήμο Πρέβεζας ώστε το φετινό καλοκαίρι να διαθέσει όχημα για περιπολίες.

    Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από την σύσκεψη στην Π.Υ Πρέβεζας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου Βασίλης Βράστος και μέλη του Δ.Σ της Ένωσης πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Πάργας Νίκο Ζαχαριά με τον οποίο συζήτησαν τα αντίστοιχα προβλήματα της Π.Υ Πάργας, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν αντίστοιχες συσκέψεις και σε άλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.

     

    Πηγή: https://www.mypreveza.gr


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ