15.6 C
Athens
12.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Πάτρα – Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας: «Ίδια η κεταμίνη που κυκλοφορεί νόμιμα και παράνομα»


    Η κεταμίνη έχει μπει στο στόχαστρο των ερευνών, η ουσία για την οποία κατηγορείται η Ρούλα Πισπιρίγκου ότι χορήγησε στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

    Σχετικά για την ουσία που εντοπίστηκε στην Τζωρτζίνα μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.


    «Για την κεταμίνη υπάρχει μια μικρή παρεξήγηση σε όσα ακούγονται. Η κεταμίνη είναι μια φαρμακολογικώς δραστική ουσία, η οποία ανιχνεύθηκε στο εργαστήριό μας, με τη μορφή που κυκλοφορεί: αυτή της υδροχλωρικής κεταμίνης» τόνισε η Χρύσα Σαρδέλη στο Mega, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει γίνει κάποια άλλη ανάλυση, δηλαδή αν είναι νοσοκομειακή ή όχι.

    «Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την κεταμίνη που υπάρχει και χορηγείται νομίμως στα νοσοκομεία, από την κεταμίνη που κυκλοφορεί παρανόμως» συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

    Μάλιστα, όπως επισήμανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας, το γεγονός αυτό αφορά και στην κεταμίνη που χρησιμοποιούν οι κτηνίατροι για τα ζώα. «Είναι ακριβώς το ίδιο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Χρύσα Σαρδέλη.


    Νέο αίτημα καταθέτει η Ρούλα Πισπιρίγκου για την κεταμίνη

    Νέο αίτημα για την κεταμίνη αναμένεται να καταθέσει η Ρούλα Πισπιρίγκου, που κατηγορείται ότι σκότωσε με θανατόφορα δόση της ουσίας την εννιάχρονη κόρη της.

    Σύμφωνα με το Star, το αίτημα για χημική ανάλυση της κεταμίνης που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα γίνεται με σκοπό να διαπιστωθεί αν προκειται για την ενδονοσοκομειακή κεταμίνη ή αυτή που χρησιμοποιούν οι τοξικομανείς.

    «Έχει μεγάλη σημασία, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε την πιθανή προέλευση της ουσίας. Η έρευνά μας εξακολουθεί να έχει ως επίκεντρο το φονικό όπλο. Έχουμε την πληροφόρηση ότι είναι διαφορετική η χημική σύσταση μεταξύ της κεταμίνης που χορηγείται από το νοσοκομείο, καθώς και τις παρόμοιες αντίστοιχες φαρμακευτικές ουσίες που διακινούνται παράνομα», επεσήμανε ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έρευνας θα οδηγήσει στην ανακάλυψη της πραγματικής προέλευσης της ουσίας.

    Όπως επεσήμανε στο Star η καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, η παράνομη κεταμίνη είναι συνήθως αναμεμειγμένη είτε με διεγερτικά, είτε με καφεϊνη.

    Συνολικά, πάντως, για την υπόθεση θα καταθέσουν 16 άτομα. Σήμερα το πρωί κατέθεσαν τέσσερις νοσηλεύτριες και μία παιδίατρος.

    Η παιδίατρος κλήθηκε να καταθέσει σχετικά με τις δύο μικρές δόσεις κεταμίνης που έλαβε η μικρή Τζωρτζίνα κατά την παραμονή της στο νοσοκομείο του Ρίου, επτά μήνες πριν από το θάνατό της.

    Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου περιέγραψε και τη συμπεριφορά της μητέρας που ρωτούσε και σε αυτό το νοσοκομείο για κάμερες και ζητούσε μονόκλινο δωμάτιο.

    Έγγραφο με τις πρώτες τοξικολογικές της Τζωρτζίνας

    Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Ρούλα Πισπιρίγκου μετά τις αποκαλύψεις για τη χορήγηση της κεταμίνης.

    Σύμφωνα με το MEGA, την πρώτη φορά που είχε πάθει ανακοπή η 9χρονη δεν της είχαν γίνει εξετάσεις για την κεταμίνη, αλλά για άλλες ουσίες.

    Η συγκεκριμένη εξέταση μετά την πρώτη ανακοπή που έπαθε το 9χρονο παιδί, δεν έγινε στο τοξικολογικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας».

    Στο έγγραφο, που παρουσιάζει το Mega, φαίνεται ότι οι επιστήμονες αναζήτησαν στον οργανισμό της Τζωρτζίνας άλλες ουσίες, όχι όμως κεταμίνη. Κατά συνέπεια, αφού η ουσία δεν αναζητήθηκε, δεν βρέθηκε.

    Οποιοσδήποτε είδε το χαρτί, θα μπορούσε να συμπεράνει ότι την κεταμίνη δεν την αναζητούν στις τοξικολογικές και άρα δε θα βρεθεί αν την χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

    Πάντως, σε ερώτηση στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο αν υπάρχουν δείγματα αίματος της Τζωρτζίνας από εκείνη την περίοδο, προκειμένου να επανεξεταστούν, το νοσοκομείο απάντησε αρνητικά.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ