22.4 C
Athens
23.6 C
Thessaloniki
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
More

    Τουρκία: Ζημιές σε κτήρια και τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον σεισμό των 5,9 βαθμών


    Σεισμό εντάσεως 5,9 βαθμών σημειώθηκε 10:46 με επίκεντρο την περιοχή Κάλε της επαρχίας Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής αναφέρεται επισήμως κατάρρευση μερικώς τριών κτηρίων, ενώ γίνεται λόγος για τέσσερις τραυματίες, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές.

    Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10,07 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή στους κυρίως στους γειτονικούς νομούς του Έλαζιγ και του Ντιγιαρμπακίρ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στο Καχραμάνμαράς, το Ερζιντζάν, το Τούντζελι, και το Αντίγιαμάν, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Η μετασεισμική ακολουθία βρίκεται σε εξέλιξη με δονήσεις που η έντασή τους φτάνει τους 3 βαθμούς.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις καταρρεύσεις κτηρίων μερικώς στις επαρχίες Έλαζιγ, Μαλάτια και Σανλίουρφα. Ο ίδιος ανέφερε επίσης οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων κάνουν επιτόπιες έρευνες στην περιοχή μετά το σεισμό. «Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σχετικά με τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

    τουρκία: ζημιές σε κτήρια και τέσσερις τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την σεισμική δόνηση των 5,9 βαθμών

    Σε ανακοίνωση της AFAD σημειώνεται ότι έχουν γίνει 374 κλήσεις στον τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτων καταστάσεων 112. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων, δεν αναφέρεται απώλεια ζωής.

    Η περιοχή είχε πληγεί στις 6 Φεβρουαρίου 2023 από δίδυμους σεισμούς 7,7 και 7,6 βαθμών, με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς της Ανατολικής Τουρκίας που ισοπέδωσαν 13 επαρχίες, σε μία έκταση που ξεπερνά την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτός ήταν ο χειρότερος σεισμός που βίωσε η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.

    Ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ δήλωσε ότι «υπήρξε σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών στο Κάλε / Μαλάτια. Βρίσκεται στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Όπως γνωρίζετε, το ρήγμα αυτό έσπασε σε μεγάλο βαθμό λόγω του σεισμού του Έλαζιγ το 2020. Πιθανώς ο σημερινός σεισμός είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ενέργειας των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σε αυτό το ρήγμα. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ