Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της 48ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία συνεδριάζει στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας και καλείται αύριο, στις 06:00 ώρα Ελλάδας, να αποφασίσει εάν ο Όλυμπος θα αναγνωριστεί ως φυσικό και πολιτιστικό αγαθό εξαιρετικής οικουμενικής αξίας για την ανθρωπότητα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες του υπουργείου Πολιτισμού και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου με επικεφαλής τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργο Κουμουτσάκο.
Τις τελευταίες ημέρες, τα μέλη της ελληνικής αποστολής πραγματοποιούν συνεχείς επαφές στο περιθώριο της Συνόδου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν τη θετική έκβαση της διαδικασίας, ώστε ο Όλυμπος να ενταχθεί στον σχετικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε πολλαπλά επίπεδα.
Η προσπάθεια, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στις επαφές που πραγματοποιούνται στην Κορέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι σχετικές ενέργειες είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με αντιπροσωπείες πολλών χωρών, προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια θετική απόφαση υπέρ της ελληνικής υποψηφιότητας.
Η κινητοποίηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς τα τεχνοκρατικά όργανα της UNESCO είχαν διατυπώσει ορισμένες επιφυλάξεις, εκτιμώντας για καθαρά τεχνικούς λόγους ότι η πρόταση δεν ήταν ακόμη ώριμη για εγγραφή στον Κατάλογο.
Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Μπουσάν κάνουν λόγο για αλλαγή του κλίματος τις τελευταίες ημέρες, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η αυριανή ψηφοφορία θα έχει θετική κατάληξη και ο Όλυμπος θα αποκτήσει τη διεθνή αναγνώριση που επιδιώκει η χώρα.
«Στην ελληνική ομάδα», αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Κουμουτσάκος «κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για την δικαίωση των προσδοκιών πολλών ανθρώπων στην Πατρίδα έχοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι ο Όλυμπος και η ιστορία χιλιάδων χρόνων που τον περιβάλλει, ανήκουν όχι μόνον στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό αλλά και στον οικουμενικό πολιτισμό».

