27.5 C
Athens
27 C
Thessaloniki
Κυριακή 19 Μαΐου 2024
More

  Άγιοι Ανάργυροι: Δολοφονία σε ανοιχτή ακρόαση με την Άμεση Δράση – Οι πέντε μαχαιριές στο μαλακό υπογάστριο της ΕΛ.ΑΣ  Πέντε μαχαιριές στο στήθος και την πλάτη της 28χρονης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους… εκατοντάδες στο νωχελικό υπογάστριο αντανακλαστικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

  «Κάνε μήνυση», «θέλω ένα περιπολικό να με πάει σπίτι γιατί θα με περιμένει εκεί», «δεν υπάρχει περιπολικό», «να πάρεις το 100», «περίμενε να πάρουμε μαζί», «άσε, όχι θα το κάνω εγώ». Ενδεικτικές φράσεις ανάμεσα στις γυναίκες αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων και την 28χρονη Κυριακή, που σίγουρα δεν εμπεριέχονται στο πρωτόκολλο ενεργειών αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.


  Μια σωρεία αστυνομικών λαθών δεν απέτρεψαν τη δολοφονία μιας ακόμη γυναίκας, μπροστά στα μάτια του φρουρού του τμήματος και σε… ζωντανή τηλεφωνική μετάδοση με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

  Δηλαδή, αστυνομικοί δεν προστάτευσαν έναν πολίτη, γιατί δεν έκανε μήνυση, και γιατί ο εσωτερικός κανονισμός δεν προβλέπει μεταφορά πολίτη αλλά μόνο συλληφθέντα ή προσαγόμενου.

  Και όλα αυτά όταν ο 39χρονος δράστης το 2019 είχε συλληφθεί για βία κατά υπαλλήλων, σωματική βλάβη και εξύβριση, το 2020 συνελήφθη για ναρκωτικά ενώ είχε επιβληθεί μήνυση από την 24χρονη τότε Κυριακή για ενδοοικογενειακή βία, σωματικές βλάβες, βιασμό και ασέλγεια.

  Μια μήνυση που αργότερα απέσυρε για διάφορους λόγους, ίσως ακόμη και από φόβο, συνεχίζοντας μια διαλλειματική σχέση, ως στις 9 Μαρτίου που αποφάσισε να βάλει ένα οριστικό τέλος. Ο 39χρονος είχε και τρεις εκούσιους εγκλεισμούς σε ψυχιατρεία για απεξάρτηση και προβλήματα υγείας.


  Άγιοι Ανάργυροι: Πρωτόκολλα δολοφονικής «ανασφάλειας»

  Το πρωτόκολλο σίγουρα πάσχει, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ενώ υπάρχουν και αστυνομικοί που δεν το εφαρμόζουν όπως πρέπει.

  Ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για άμεσες αστυνομικές ενέργειες μετά από καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με εισαγγελικές εντολές για αυτεπάγγελτες ενέργειες, δημιουργία τράπεζας δεδομένων με άτομα που παρουσιάζουν κακοποιητικές συμπεριφορές και παρακολούθησή τους, τράπεζα δεδομένων θυμάτων τέτοιων συμπεριφορών και τακτικές επικοινωνίες μαζί τους, δομές άμεσης προστασίας γυναικών που χρειάζονται βοήθεια, παραμονή σε αστυνομικές υπηρεσίες μετά από καταγγελίες κακοποίησης.

  Η αστυνομία περιορίζεται σε μια διαταγή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, την ώρα που ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος παρενέβη αυτεπάγγελτα ζητώντας ποινική έρευνα για την αναζήτηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

  «Ενέδρα» έξω από σπίτι και το τμήμα

  Ώρα 21:12, βράδυ Δευτέρας. Ένα λευκό σκούτερ, πλησιάζει το σπίτι της 28χρονης. Κινείται περιμετρικά της κατοικίας και παραμένει στο σημείο. Πέντε λεπτά αργότερα, στις 21:17 περνάει ξανά από τον σπίτι και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

  Η Κυριακή και ο 38χρονος φίλος της, με τον οποίο είχαν βγει βόλτα αντιλαμβάνονται τις ύποπτες κινήσεις και την παρουσία του δράστη και κινούνται κατευθείαν προς το Αστυνομικό Τμήμα.

  Ο 39χρονος, χωρίς να τον αντιληφθούν, τους ακολουθεί διανύοντας απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου. Μένει κρυμμένος κοντά στο Τμήμα περιμένοντας να σκοτώσει την άτυχη Κυριακή.

  Η 28χρονη πέρασε το κατώφλι του Αστυνομικού Τμήματος, στις 22:10 και μετά από περίπου 15 λεπτά, ανούσιων συνομιλιών, βγαίνει από αυτό επικοινωνώντας παράλληλα με την Άμεση Δράση.

  Είναι οι στιγμές που περπατά προς την θανατηφόρα ενέδρα του πρώην συντρόφου της, που ήταν αποφασισμένος να την σκοτώσει με ένα κουζινομάχαιρο. Την έπληξε δύο φορές στον θώρακα και τρεις στην πλάτη, με τέσσερα από τα τραύματα να είναι θανατηφόρα.

  «Της είπαμε να περιμένει»

  Οι γυναίκες αστυνομικοί στις οποίες απευθύνθηκε η 28χρονη Κυριακή φέρεται να αναφέρουν ότι αρχικά τους είπε τα κακοποιητικά περιστατικά του παρελθόντος, ότι είχε υποβάλλει μήνυση το 2020, την οποία πήρε πίσω κάποια στιγμή.

  Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν επιχείρησαν να την πείσουν να υποβάλλει μήνυση  με την ίδια να μην επιθυμεί καθώς θεωρούσε ότι δεν κινδυνεύει. Εξέφρασε την επιθυμία να την συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι της γιατί θεωρούσε ότι ο δράστης θα είναι έξω από αυτό και δεν περίμενε να την ακολουθεί, αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

  Οι γυναίκες αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι είπαν στην Κυριακή να περιμένει στο τμήμα και να πάρουν μαζί την Άμεση Δράση, ωστόσο εκείνη τους είπε πως θα το κάνει η ίδια. Θεωρούσε ότι ο 39χρονος ήταν έξω από το σπίτι της και δεν τους είχε παρακολουθήσει.

  Στον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης του είπε τι είχε συμβεί, τον ενημέρωσε ότι βρισκόταν έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, ποια διαδρομή θα ακολουθούσε προς στο σπίτι της καθώς εκεί εκτιμούσε ότι θα βρισκόταν ο δράστης, προκειμένου να πάει περιπολικό, με την συνομιλία να είναι ως εξής:

  Κυριακή: Θέλω περιπολικό

  Τηλεφωνητής: Που θέλετε να μεταβεί;

  Κυριακή: Στο σπίτι μου θα πάω με το ΙΧ ενός φίλου μου

  Τηλεφωνητής: Που είναι η διεύθυνση και σε πόσι ώρα θα είστε εκεί

  Κυριακή: Στην οδό Α…….. στη Νέα Χαλκηδόνα σε περίπου…

  Τότε διακόπηκε η σύνδεση καθώς η άτυχη κοπέλα δεχόταν την δολοφονική επίθεση με μαχαίρι από τον 39χρονο. Ο τηλεφωνητής άκουσε κάποιες κραυγές και στη συνέχεια η συνομιλία διακόπηκε όπως και η ζωή της…

  Σύμφωνα με περαστικούς, η επίθεση διήρκεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα και η 28χρονη δέχτηκε τα θανάσιμα τραύματα πισώπλατα.

  Οι αστυνομικοί εκτός από την κατάθεση του σκοπού και του φίλου της 28χρονης, συγκεντρώνουν μαρτυρίες και από άλλα άτομα που βρίσκονταν στο σημείο την ώρα της δολοφονίας προκειμένου να εξακριβώσουν τη διαδρομή που ακολούθησε ο 39χρονος μέχρι να επιτεθεί.

  Παράλληλα συγκεντρώνουν βιντεοληπτικό υλικό από καταστήματα της περιοχής που έχουν αποτυπώσει το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν την δολοφονία. Πρόκειται για έναν πολυσύχναστο δρόμο των Αγίων Αναργύρων, την Λεωφόρο Δημοκρατίας, με αρκετές επιχειρήσεις ακόμα και στο ίδιο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το Τμήμα.


  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ