Ανοίγουν ξανά τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων – Οι σκέψεις στο υπουργείο

Αναμένεται να ανοίξουν ξανά τα Κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων.

Μάλιστα, η μελέτη και το σχέδιο επαναφοράς των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων έχει ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται να βγει και η σχετική απόφαση.

Αυτό το χρονικό διάστημα, οι επιτελείς εξετάζουν τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων, τα οποία είχαν καταργηθεί, ώστε να δουν ποια θα μπορούσαν να δεχθούν ξανά οπλίτες ώστε να πραγματοποιήσουν εκεί τον πρώτο μήνα της στρατιωτικής τους θητείας. Σημειώνεται ωστόσο ότι ένα από τα βασικά κριτήρια για αυτά τα στρατόπεδα είναι να μην έχουν αλλάξει χρήση, διότι μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε κάποια παραχωρήθηκαν στους δήμους.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι το 239 Σύνταγμα Ευζώνων, το οποίο λειτουργούσε στο Μεσολόγγι ως Κέντρο και δεν μπορεί να επανέλθει στον νέο σχεδιασμό καθώς έχει καταργηθεί και πλέον λειτουργεί ως Βιωματικό Μουσείο.

Επισημαίνεται ότι επίσης κριτήριο για την επαναλειτουργία κάποιων Κέντρων είναι να διαθέτουν καλές υποδομές, δηλαδή άρτιες εγκαταστάσεις υγιεινής και ενδιαίτησης των φαντάρων.

Ποια κέντρα διερευνούνται

Αυτή την στιγμή διερευνούνται τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα, την Τρίπολη και τη Σπάρτη. Μάλιστα τρία από τα παλιά Κέντρα – στρατόπεδα σε Θήβα, Λαμία, Ρέθυμνο έχουν παραμείνει (ως ΣΥΠΟ) και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον νέο σχεδιασμό για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων.

Ωστόσο τονίζεται ότι η μερική επιστροφή στην παλιά μορφή κατάταξης θα ικανοποιούσε και πολλές δημοτικές Αρχές. Υπενθυμίζεται και ότι το 2018 οι τοπικές κοινωνίες είχαν διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμο των Κέντρων διότι πίστευαν ότι οι φαντάροι τόνωναν τις αγορές και τα καταστήματά τους.

Μάλιστα κάποιοι δήμαρχοι επιδίωκαν την επαναλειτουργία κάποιων Κέντρων και ασκούσαν πιέσεις σε τοπικούς βουλευτές ώστε τα Κέντρα να μην αλλάξουν χρήση, να παραμείνουν στρατόπεδα, ώστε να υπάρχει στο μέλλον ένα ανοιχτό «παράθυρο» επαναλειτουργίας τους.

Το 2018 είχαν κλείσει τα Κέντρα Νεοσύλλεκτων

Την άνοιξη του 2018 είχε γίνει η κατάργηση των Κέντρων Νεοσύλλεκτων με στόχο οι οπλίτες να παρουσιάζονται στα ΣΥΠΟ και έτσι να επιτυγχάνεται η γρήγορη ένταξή τους στις επιχειρησιακές μονάδες των συνόρων, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πάντα επανδρωμένες.

Σημειώνεται ότι τότε είχαν καταργηθεί τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων σε Θήβα (Πυροβολικού), Ναύπλιο (Μηχανικού), Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι, Τρίπολη, Αρτα (Υγειονομικού), Σπάρτη, Γρεβενά, Λαμία (Υλικού Πολέμου).

Μερικά χρόνια νωρίτερα είχε και καταργηθεί το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Κορίνθου.

23 σημεία υποδοχής οπλιτών

Τα 23 σημεία υποδοχής οπλιτών είχαν δημιουργηθεί σε στρατόπεδα σε Ξάνθη, Σουφλί, Κομοτηνή, Καβυσό Εβρου, Διδυμότειχο, Λαγό, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λήμνο, Χίο, Μυτιλήνη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Λαμία, Σέρρες, Ιωάννινα, Κιλκίς, Λιτόχωρο, Γρεβενά.

Εκεί οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι μένουν για περίπου τρεις μέρες για να περάσουν από εξετάσεις και να παραλάβουν ιματισμό και έπειτα προωθούνται στις μονάδες τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες