Trafficking στην Ηλιούπολη: «Η 21χρονη απειλείται και κινδυνεύει ενώ εγώ διώκομαι», καταγγέλλει η δικηγόρος της Αντωνία Λεγάκη

Σε σοβαρές καταγγελίες για την υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο προχώρησε η διηγόρος Αντωνία Λεγάκη, η οποία στέλνει ένα αγωνιώδες μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί την 21χρονη που έπεσε θύμα, επειδή η ίδια διώκεται, ενώ απειλείται το θύμα.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και όσων γνωστοποιεί πλέον η δικηγόρος της 21χρονης, Αντωνία Λεγάκη, 14 μήνες μετά την αποκάλυψη της υπόθεση trafficking ακόμη δεν έχουν οριστεί δικάσιμοι.

Ο τεράστιος κίνδυνος να μην μπορεί να υπερασπιστεί η δικηγόρος της την κοπέλα της υπόθεσης trafficking στην Ηλιούπολη είναι απολύτως πραγματικός και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος.

Καλείται από τον ΔΣΑ σε επείγουσα πειθαρχική διαδικασία

Την  δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη την  γνωρίζουμε από πλήθος υποθέσεων που αφορούν θέματα βίας κατά των γυναικώνστις οποίες ήταν και είναι συνήγορος των καταγγελλουσών, και τώρα καλείται, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών σε επείγουσα πειθαρχική διαδικασία. Υπό άλλες συνθήκες και διαφορετικά δεδομένα, η υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης μιας δικηγόρου από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δεν θα απασχολούσε κανέναν. Όμως, στην περίπτωση της πειθαρχικής δίωξης της  τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όχι μόνο γιατί στα 25 χρόνια της μάχιμης δικηγορίας της η κυρία Λεγάκη δεν έχει απασχολήσει ξανά το πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και διότι η εν λόγω δικηγόρος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή, αυτή της υπεράσπισης της κοπέλας από την Ηλιούπολη που έχει πέσει θύμα trafficking από κύκλωμα που φέρεται να «έστησε» πρώην αστυνομικός με τη συνεργασία μάλιστα του πατέρα της κοπέλας. Αμφότεροι, άλλωστε, κρατούνται από τον Ιούλιο του 2021.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια: Αν στις 19 Οκτωβρίου η απόφαση του Πειθαρχικού του Δικηγορικού Συλλόγου είναι η δίμηνη αφαίρεση αδείας από την Αντωνία Λεγάκη, τότε η δικηγόρος δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί την κοπέλα αν η δίκη οριστεί μέσα σ’ αυτήν την περίοδο.

Εν τω μεταξύ, αν δεν οριστεί σύντομα δικάσιμος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρέλθει το 18μηνο της προφυλάκισης (10 Ιανουαρίου) και οι κατηγορούμενοι να αποφυλακιστούν. Είναι κάτι που η κοπέλα το τρέμει μόνο και μόνο ως σκέψη!

«Κάποιος ενόχλησε τον Βερεσό»

Η ιστοσελίδα news247 μίλησε με την Αντωνία Λεγάκη στο γραφείο της, και προσπαθεί να εξηγήσει τόσο την κλήση της όσο και γιατί την δεδομένη στιγμή ορισμένοι δεν θέλει η υπόθεση να φτάσει στο τέλος της. Άλλωστε  το αποτέλεσμα της εκδίκασης την απασχολεί εντόνως: «Eίναι για μένα μεγάλο πρόβλημα το να έχω οποιαδήποτε ποινή επειδή υπαινίχθηκα ότι είναι διαπλεκόμενη μία καταφανώς διαπλεκόμενη συνάδελφος. Ο καταγγελλόμενος ήταν προϊστάμενός της. Οι δικοί μου πελάτες πήγαν και τα είπαν στη προδικασία. Την ώρα που κατέθετε η μία κοπέλα, με πήρε τηλέφωνο η άλλη και μου είπε ότι «ξέρεις, μέσα γίνεται πόλεμος».

Είπαν, μεταξύ άλλων, ότι έπρεπε να προστατεύσω τη συνάδελφό μου. Μα, συντεχνία είμαστε; Δεν κατάλαβα! Και προσέξτε, από τις καταθέσεις των κοριτσιών δεν γράφτηκαν όλα παρά μόνο, όπως τους είπαν, μόνο αυτά που έχουν σημασία για την πειθαρχική δίωξη. Δεν γράφτηκαν, άρα, τα πιο σημαντικά. Για να επιστρέψω όμως σ’ αυτό που λέγαμε. Ακόμα και μία σύσταση να μου γίνει, θα είναι πρόβλημα».

Πρόβλημα μία σύσταση; Και όμως «διότι τριάντα χρόνια τώρα που δουλεύω έχω πληρώσει ακριβά την αξιοπρέπειά μου, σε χρήμα, σε ύπνο και σε πολλά άλλα. Για να μπορώ να βγάζω γλώσσα κατά το κοινώς λεγόμενον. Το να μου επιβάλλουν σύσταση και επίπληξη όταν το μόνο που έχω κάνει είναι το σωστό, ε, ναι, έχω πρόβλημα. Είναι, επίσης, πρόβλημα για όλους τους τίμιους δικηγόρους διότι είναι εξευτελιστικό να υφίστασαι πειθαρχική ποινή. Είναι σαν να σου λένε ότι δεν εφάρμοσες τη δεοντολογία».

Και ακόμη περισσότερο «στην περίπτωση που μου επιβάλλουν αφαίρεση αδείας, αν και θα είναι ακραίο,… τι να πω. Εχουν γίνει βέβαια πολλά ακραία στο σύλλογό μας τον τελευταίο καιρό. Το να προηγηθεί άνευ λόγου και αιτίας η δική μου υπόθεση σε σχέση με άλλες περίπου ένα χρόνο και μάλιστα με παρέμβαση του προέδρου όπως μού έχει μεταφερθεί από δύο επίσημες πηγές είναι ακραίο. Το να μου έρθει στις 16 Σεπτεμβρίου ένα χαρτί από το σύλλογό μου που να μου λέει ότι στις 28, δηλαδή 10 μέρες και κάτι μετά, πρέπει να περάσω πειθαρχικό και ενώ μία εβδομάδα πιο πριν έχω βγάλει δελτίο τύπου στο οποίο λέω ότι η δικαιοσύνη αδιαφορεί για τον προσδιορισμό της εκδίκασης της υπόθεσης της Ηλιούπολης και αυτό είναι ακραίο».

Η δεύτερη σκέψη είναι ότι από τις δικογραφίες που χειρίζομαι αυτήν την περίοδο η μόνη που δικαιολογεί παρέμβαση είναι η υπόθεση της Ηλιούπολης.

Να πως γίνεται η σύνδεση των δύο υποθέσεων της πειθαρχικής δίωξης και της Ηλιούπολης: «Δεν μου αρέσουν τα σενάρια και μπορεί, πράγματι, η υπόθεση της Ηλιούπολης να μην έχει σχέση. Γιατί όμως το σκέφτομαι και το φοβάμαι; Με τον Βερβεσό δεν είχα ποτέ καλή σχέση, είμαστε σε άλλους πλανήτες από την άποψη της πολιτικής σκέψης, όποτε έχουμε βρεθεί, έχουμε συγκρουστεί. Δεν θεωρώ ότι κοιμάται και ξυπνάει με την εικόνα μου. Αρα, ενοχλήθηκε. Κάποιος τον πήρε τηλέφωνο.

Ε, τότε αρχίζω και σκέφτομαι τι έχω ανοιχτό που να μπορεί να δικαιολογεί τέτοιου είδους παρέμβαση. Η μία εκδοχή είναι ότι η καταγγέλουσα βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του. Δεν το αποκλείω αλλά η αναφορά έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο και πρεμούρα δεν υπήρξε. Η δεύτερη σκέψη είναι ότι από τις δικογραφίες που χειρίζομαι αυτήν την περίοδο η μόνη που δικαιολογεί παρέμβαση είναι η υπόθεση της Ηλιούπολης. Και ως προς το ποιους δικηγόρους έχω απέναντί μου, και ως προς τι συμπεριφορά έχει δείξει όλος ο κρατικός μηχανισμός από την αρχή και ως προς τι συμπεριφορά δείχνει ο δικαστικός μηχανισμός τώρα».

«Το κορίτσι απειλείται συνεχώς και κινδυνεύει»

Μα πότε επιτέλους θα εκδικαστεί η υπόθεση της Ηλιούπολης ήταν η επόμενη ερώτησή . Η απάντηση αποκαλύπτει μία κατάσταση επιεικώς προβληματική: «Εχω καταγγείλει από τις 10 Σεπτέμβρη ότι από τις 10 Ιουνίου έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα για τους κατηγορουμένους. Ενας από αυτούς έκανε έφεση, το αργότερο στις 20 Ιουνίου. Από τις 20 Ιουνίου, και ενώ είχαν ήδη περάσει 11 μήνες από την τέλεση των αδικημάτων, μέχρι τώρα που μιλάμε, η δικογραφία είναι χρεωμένη σε εισαγγελέα εφετών και αυτός δεν έχει φέρει πρόταση. Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ!

Ότι πειστήριο έρχεται είναι κενό! Φωτογραφική μηχανή; Κενή. Κάμερα; Κενή. Δεν υπάρχει τίποτα. Έχουν σωθεί μόνο SMS που έχει ανταλλάξει το κορίτσι με τον αστυνομικό.

Όλες οι ποινικές δικογραφίες, με την εξαίρεση την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προσδιορίζονται στο χρόνο έτσι ώστε να υπολογιστεί και μία πιθανή αναβολή και να γίνει κανονικά το δικαστήριο πριν λήξει το 18μηνο και αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι. Η παραγραφή και το 18μηνο είναι οι διατάξεις που «καίνε» τα χέρια των δικαστών μαθαίνουμε όταν πρωτοπερπατάμε στα δικαστήρια. Εδώ δεν φαίνεται να «καίνε» τα χέρια κανενός. Να μην θυμηθώ επίσης πώς μού απαντούσε το Εσωτερικών Υποθέσεων όταν κατήγγειλα τις μεθοδεύσεις τους από το πρώτο βράδυ. Προΐσταται Εισαγγελέας Εφετών έλεγε τότε η ανακοίνωση του Εσωτερικών Υποθέσεων».

Δεν είναι αυτό όμως το μοναδικό προβληματικό σημείο: «Να θυμηθώ και κάτι άλλο. Οτι τα πειστήρια που στέλνει η ΔΑΕΒ από όσα έχουν κατασχεθεί στο σπίτι του αστυνομικού έρχονται όλα κενά. Και να φανταστεί κανείς ότι ο αστυνομικός συνελήφθη λίγο μετά την καταγγελία και έτσι δεν πρόλαβε να καθαρίσει το σπίτι του και ότι το κορίτσι έχει καταθέσει ότι μέσα στο σπίτι βρισκόταν το δικό της τηλέφωνο, σπασμένο, το οποίο περιείχε το πρόγραμμα των ραντεβού και τα ονόματα των πελατών. Οτι έρχεται είναι κενό! Φωτογραφική μηχανή; Κενή. Κάμερα; Κενή. Δεν υπάρχει τίποτα. Εχουν σωθεί μόνο SMS που έχει ανταλλάξει το κορίτσι με τον αστυνομικό».

Τι, όμως, θα γίνει αν τελικά επιβληθεί από το δικηγορικό σύλλογο δίμηνη παύση; «To να μου επιβληθεί αυτή η ποινή και μέσα σ’ αυτό το διάστημα να προσδιοριστεί η δίκη της υπόθεσης της Ηλιούπολης θα είναι, για να το πω απλά, μία «τρελή» καραμπόλα.

Η αγωνιώδης ερώτηση της μάνας πριν από ελάχιστες ημέρες ξέρετε ποια ήταν; «Αντωνία αν βγουν αυτοί έξω, εμείς τι θα γίνουμε;

Και προσέξτε τώρα: Σ’ αυτήν την περίπτωση εγώ θα πρέπει να ζητήσω αναβολή. Αλλά εν τω μεταξύ θα έχει συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης και οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να βγουν. Τι θα μου πουν τότε; Ότι εγώ ζήτησα την αναβολή. Η εναλλακτική είναι να δικάσω με άλλους δικηγόρους γιατί εγώ δεν θα μπορώ να παρίσταμαι. Μου το έχω προτείνει ήδη συνάδελφοι, δεν μπορεί να γίνει όμως αυτό, δεν θα δουλέψει.

Σε κάθε απόφαση η έκδοση της απόφασης πρέπει να γίνει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Σε όλες τις άλλες ανάλογες υποθέσεις η εισαγγελία εφετών διαχωρίζει τα πλημμελήματα, τα στέλνει στο πλημμελειοδικείο, οι κατηγορούμενοι δικάζονται και καταδικάζονται και παραμένουν στη φυλακή χωρίς κανέναν κίνδυνο αποφυλάκισης».

Ποιο όμως είναι το πιο σοβαρό στοιχείο της υπόθεσης όπως αυτή εξελίσσεται; «Την ίδια ώρα η κοπέλα απειλείται συνεχώς. Της πετούν σκουπίδια στην είσοδο του σπιτιού της, βρίσκουν τη μάνα της στο δρόμο και την «προειδοποιούν» κτλ. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ συνηθισμένα. Σας θυμίζω ότι έχουν λάβει χώρα και οι απειλές για τις οποίες το παιδί έχει ήδη καταθέσει στην ανακρίτρια. Ακόμα και απειλές έξωσης από το σπίτι αντιμετωπίζει η οικογένεια γιατί το σπίτι στο οποίο μένουν τώρα είναι στο όνομα του πατέρα. Η αγωνιώδης ερώτηση της μάνας πριν από ελάχιστες ημέρες ξέρετε ποια ήταν; «Αντωνία αν βγουν αυτοί έξω, εμείς τι θα γίνουμε;».

Όντως, αυτό το ερώτημα πολύ δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Οπως και σχεδόν όλα από αυτά που διατυπώθηκαν παραπάνω από την Αντωνία Λεγάκη. Τα πάντα σ’ αυτήν την υπόθεση μοιάζουν ερεβώδη, 15 μήνες μετά την τέλεση των αδικημάτων και τις συλλήψεις. Αντί να πέφτει φως, βασιλεύει όλο και περισσότερο το σκοτάδι…

 

 

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες