13 C
Athens
9.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Αποκλειστικό L&O: Έτσι δρούσε το δίκτυο με τους εικονικούς γάμους – Ο ρόλος των αστυνομικών και η ταρίφα των 6.000 ευρώ

    Ένας αστυνομικός υποδιευθυντής στο Παλαιό Φάληρο, ένας υπαστυνόμος στο τμήμα της Νίκαιας, ένας υπαστυνόμος που υπηρετούσε το τμήμα της Νέας Περάμου και ένας εν αποστρατεία πλέον υπαστυνόμος με προϋπηρεσία στο αστυνομικό τμήμα δημοτικού θεάτρου Πειραιά, περιλαμβάνονται μεταξύ των κατηγορούμενων στην δικογραφία που σχηματίστηκε από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ για το κύκλωμα των εικονικών γάμων.
    Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται 12 δικηγόροι, 12 συμβολαιογράφοι και 2 εργαζόμενοι στα ΚΕΠ.
    Η ταρίφα για κάθε εικονική πράξη ήταν 6.000 ευρώ.
    Οι περισσότεροι εικονικοί γάμοι, τελούνταν μεταξύ αλλοδαπών που ήθελαν να λάβουν άδεια διαμονής και Ρομά, που λάμβαναν μέρος των χρημάτων.
    Τα μέλη οργάνωσης που δρούσε από το 2016 φέρονται σύμφωνα με την δικογραφία, να είχαν αποκομίσει περισσότερες από 120.000 ευρώ.
    Αναζητούσαν παράτυπους μετανάστες που ήθελαν να πάρουν την «μπλε κάρτα» και αφού εξασφάλιζαν πως διέθεταν το απαιτούμενο ποσό, προχωρούσαν τις διαδικασίες.
    Σύμφωνα με την δικογραφία που παρουσιάζει το L&O, «οι δικηγόροι είχαν πλήρη γνώση για την «εικονικότητα» των συμβολαιογραφικών πράξεων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις συμμετείχαν και αυτοί στην διαδικασία, είτε παρευρισκόμενοι αυτοπροσώπως στην σύναψη των εν λόγω πράξεων, παρουσία και των συμβολαιογράφων, οι οποίοι είχαν και αυτοί ομοίως γνώση των πραγμάτων, είτε αναζητώντας οι ίδιοι τους υποψήφιους αλλοδαπούς μαζί με λοιπά μέλη της οργάνωσης, είτε καταρτίζοντας οι ίδιοι πλαστά έγγραφα ή ψευδείς βεβαιώσεις σε αστυνομικά τμήματα και δημόσιες υπηρεσίες».
    Οι αλλοδαποί φρόντιζαν να δίνουν πάντα διευθύνσεις διαμονής στην Αθήνα, πολλές φορές μάλιστα ψευδείς, ενώ κατέθεταν τα χρήματα στο κύκλωμα είτε συνολικά ή προκαταβολικά.
    Οι εικονικοί γάμοι και αναγνωρίσεις παιδιών πραγματοποιούνταν στα γραφεία των συμβολαιογράφων, είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία των δικηγόρων.
    Στην συνέχεια μέλη της οργάνωσης πήγαιναν στα ΚΕΠ ή στα ληξιαρχεία «σε Αττική ή περιφέρεια» ειτε μόνοι τους, είτε έχοντας στην κατοχή τους τα πληρεξούσια και υπεύθυνες δηλώσεις όπου σύμφωνα με την δικογραφία, «υπέγραφαν, κατέθεταν και παραλάμβαναν σχετικά έγγραφα απαραίτητα για την τελική κατάθεση των φακέλων των αλλοδαπών στις αρμόδιες υπηρεσίες». Μετά την γραφειοκρατική διαδικασία των εικονικών πράξεων οι αλλοδαποί πήγαινα στις υπηρεσίες και έπαιρναν τις μπλέ κάρτες παραμονής.
    Ο ρόλος των αστυνομικών
    Ο υπαστυνόμος ΜΧ φέρεται να βεβαίωσε τουλάχιστον 3 εξουσιοδοτήσεις αλλοδαπών που τους προσκόμισαν οι δικηγόροι, με τον ίδιο πάντως να αρνείται κάθε εμπλοκή του υποστηρίζοντας πως «η υπογραφή που εμφανίζεται στα έγγραφα δεν είναι δική του». Ο υπαστυνόμος Ν.Π φέρεται να βεβαίωσε το γνήσιο μιας υπογραφής ενός αλλοδαπού και επίσης αρνήθηκε πως «ούτε τα γράμματα, ούτε η υπογραφή είναι δική του. Ο υπαστυνόμος Α.Μ φέρεται να βεβαίωσε 5 υπογραφές αλλοδαπών αλλά υποστήριξε πως «οι υπογραφές δεν είναι δικές του». Σημειώνεται πως σε βάρος του συγκεκριμένου υπαστυνόμου, είχε διενεργηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν έρευνα της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων για ψευδείς βεβαιώσει του γνήσιου των υπογραφών. Τέλος ο εν αποστρατεία υπαστυνόμος δήλωσε «πλήρη άγνοια».
    [email protected]



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ