Αρχηγός Πυροσβεστικής: Η Κρήτη ενισχύεται με 50 δασοκομάντος και ένα ελικόπτερο

Στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διεύθυνση Κρήτης βρέθηκε χθες Πέμπτη 4 Απριλίου 2022, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αλέξιος Ράπανος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη

Στην ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης, με έμψυχο δυναμικό και μέσα, αναφέρθηκε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αλέξιος Ράπανος, στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψής του στην Κρήτη και την Υπηρεσία του Ηρακλείου.

Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έκανε αναφορά και στη νέα μονάδα του Σώματος, τις ΕΜΟΔΕ (Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων), για τις ανάγκες στελέχωσης της οποία θα φτάσουν στην Κρήτη περίπου 50 δασοκομάντος, από τις αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για 50 δασοπυροσβέστες, οι οποίοι θα αποτελούν μόνιμο προσωπικό.

Τέλος, το Ηράκλειο και η Κρήτη συνολικά θα ενισχυθεί με ένα ακόμη ελικόπτερο, εκτός από τα άλλα δύο ελικόπτερα που επιχειρούν σε Χανιά και Ηράκλειο, το οποίο θα προορίζεται τόσο για τη μεταφορά προσωπικού, αλλά θα διαθέτει και δεξαμενή νερού.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το μείζον θέμα της υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού σώματος στο νησί, καθώς και η ανάγκη για περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα.

Ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε ακόμη στα κενά που καταγράφονται στο Σώμα πανελλαδικά, τα οποία ανέρχονται σε 3.500 – 4.000 πυροσβέστες, ενώ τόνισε πως στόχος είναι να μη φύγει κανένας πυροσβέστης από την Κρήτη.

Το απόγευμα πραγματοποιηθηκε σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, παρουσία του Αλέξιου Ράπανου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Αμυράς θα μετέχουν σε κοινή σύσκεψη ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 08 Απριλίου 2022 και ώρα 10:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (Λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα 49) με θέμα την αποτελεσματικότερη προετοιμασία και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

 

Αντιπυρική περίοδος: Δασοκομάντος, εθελοντές και εναέρια μέσα στο σχεδιασμό – Ειδική μονάδα στο Ηράκλειο

Με 590 δασοκομάντος, 200 Ευρωπαίους πυροσβέστες, 93 εναέρια μέσα, κι εθελοντές, σχεδιάζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να μπει στην αντιπυρική περίοδο.

Οι 500 νεοπροσληφθέντες δασοκομάντος θα έχουν ως συντονιστές 90 έμπειρα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που θα προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις του Σώματος (ΕΜΑΚ, πεζοπόρα τμήματα).

Οι δασοκομάντος θα αντληθούν σε μεγάλο βαθμό από την δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών ενώ μεταξύ των κριτηρίων μοριοδότησής τους θα είναι η εμπειρία τους στην πυρόσβεση, η κατοχή πτυχίου υποβρύχιου καταστροφέα ή πτυχίου σχολής αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων, η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά, και η κατάρτισή τους στο αντικείμενο της δασολογίας, δασοπονίας.

Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) που θα συσταθούν θα έχουν ως έδρες 6 πόλεις της χώρας -συγκεκριμένα, την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Πάτρα. Από τους 90 συντονιστές/επικεφαλής των πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων, 15 θα βρίσκονται σε κάθε περιφέρεια που θα εδρεύουν οι ΕΜΟΔΕ.

Οι ομάδες θα είναι αερομεταφερόμενες και καθεμία, που θα επιχειρεί στα δάση, θα αποτελείται περίπου από 12 άτομα.

Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Οι υποψήφιοι ειδικότητας Πυροσβεστικού Τεχνικού Προσωπικού, θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους ενώ οι υποψήφιοι στην ειδικότητα του Πυροσβεστικού Επιστημονικού Προσωπικού, καθώς και οι Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 31ο έτος της ηλικίας τους.

Η υποβολή των δικαιολογητικών ξεκινά τουλάχιστον 5 μέρες μετά την ανάρτηση της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του ΠΣ (αναρτήθηκε σήμερα) και θα διαρκέσει 5 μέρες. Για τις ιατρικές και αθλητικές εξετάσεις όμως θα εκδοθεί πιθανότατα σήμερα διευκρινιστική ανακοίνωση που θα ορίζει ακριβώς το χρόνο υποβολής τους ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για κανένα ενδιαφερόμενο.

Η υποβολή θα γίνεται στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των νομών (ΔΙΠΥΝ) όπου ανήκει ο καθένας αλλά για κάθε λεπτομέρεια, όπως όλα τα προσόντα και τις προϋποθέσεις και τα προσόντα που απαιτούνται για την πρόσληψη αλλά και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται.

Όλη η προκήρυξη ΕΔΩ

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες