ΑΣΠΙΔΑ 2022: Προληπτική απομάκρυνση πολιτών της Κω λόγω δασικής πυρκαγιάς

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΑΣΠΙΔΑ 2022» με σκοπό την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών/επισκεπτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο της Κω από τον Δήμο του νησιού και με τη συμμέτοχη στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΠΣ, ΕΛ.ΑΣ, ΕΚΑΒ, ΛΣ).

Ο σκοπός της άσκησης

Η άσκηση αφορούσε τον οικισμό Λαγούδι-Ζιά-Ασφαινδιού και είχε ως σκοπό:

  1. Την πλήρη ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων για τις διαδικασίες, τις απαιτήσεις και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που προκύπτουν κατά την υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού γενικά και ειδικότερα στην συγκεκριμένη περιοχή.
  2. Την εκπαίδευση-δοκιμασία τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών/επισκεπτών.
  3. Τη μέτρηση και αξιολόγηση του χρόνου που θα απαιτηθεί για την αποτελεσματική υλοποίηση του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης.
  4. Την ανάδειξη αδυναμιών/δυσκολιών κατά την οργάνωση και υλοποίηση της δράσης και τη λήψη κατάλληλων μέτρων προς εξάλειψη αυτών.
  5. Τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων.
  6. Την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των ενεργά εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών.

Θα γίνουν ασκήσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς αντίστοιχων δράσεων ετοιμότητας που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική κίνηση, καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους σημαντικής επισκεψιμότητας (Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Πευκάλι Κορινθίας, Θεολόγος Μαλεσίνας Δήμου Λοκρών, Αφαία Αίγινας, Αρχαία Ολυμπία και Επίδαυρο).

Πρόκειται για μια συντονιστική πρωτοβουλία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων, τον σχεδιασμό και υλοποίηση σύνθετων επιχειρησιακών δράσεων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες