Ο Αστυνόμος Β’ και ειδικός παθολόγος Χρήστος Χαραλαμπόπουλος κάνει μια σημαντική αναφορά για το πώς η ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλο.
Όσα αναφέρει ο Αστυνόμος Β’ και ειδικός παθολόγος, Χρήστος Χαραλαμπόπουλος
«Η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη με αποτέλεσμα όταν εργαζόμαστε κυρίως πνευματικά να αυξάνονται οι ανάγκες σε αυτήν.
Η βαριά υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απώλεια συνείδησης, λιποθυμικό επεισόδιο.
Υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί και φυσιολογικά τρεις έως τέσσερις ώρες μετά το φαγητό ειδικά όταν το γεύμα είναι πλούσιο σε εύκολα απορροφήσιμους ή αλλιώς απλούς υδατάνθρακες.
Η Υπογλυκαιμία και κυρίως η μεταγευματική υπογλυκαιμία μπορεί να υποδηλώνει αντίσταση στην ινσουλίνη και προδιάθεση για διαβήτη η μεταβολικό σύνδρομο κάτι που χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο.
Υπάρχουν και άλλες πιο σπάνιες καταστάσεις που σχετίζονται με υπογλυκαιμία όπως ορισμένοι όγκοι του πεπτικού συστήματος και ειδικότερα του παγκρέατος καθώς και ενδοκρινικές ανεπάρκειες οι οποίες απαιτούν ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση τους.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τις υπογλυκαιμίες είναι να χρησιμοποιούμε σύνθετους αντί για απλούς υδατάνθρακες καθώς και υγιεινά Ενδιάμεσα Γεύματα – σνακ, όπως είναι το δεκατιανό.
Χρήστος ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
Αστυνόμος Β’
Ειδικός Παθολόγος (ΥΓ)»