Διοικητικοί Δικαστές: Ζητούν να αποκατασταθούν οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών και να εκσυγχρονιστεί η Δικαιοσύνη

Την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων τους που αφορούν τόσο στον «εκσυγχρονισμό» της διοικητικής δικαιοσύνης, την πρόσβαση των πολιτών σε αυτή αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την αποκατάσταση των μειώσεων των συντάξεων δικαστικών λειτουργών, ζητεί με ψήφισμά της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ).
Ολόκληρη το ψήφισμα, που εκδόθηκε από την ΕΕΔ μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας γενικής συνέλευσής της, το περασμένο Σάββατο, αναφέρει τα εξής: «Επισημαίνουμε ότι η υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και σε προσωπικό και ιδίως σε δικαστικούς υπαλλήλους, οι απαράδεκτες συνθήκες στέγασης πολλών διοικητικών δικαστηρίων διαμορφώνουν ένα ανεπαρκές πλαίσιο λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης, για την ανατροπή του οποίου δεν επαρκεί η σκληρή εργασία των διοικητικών δικαστών που ασκούν ευσυνείδητα το λειτούργημά τους σε αντίξοες συνθήκες.
Από την άλλη η διατήρηση των υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης των πολιτών στη διοικητική δικαιοσύνη καθιστούν την τελευταία αγαθό πολυτελείας για τους πολλούς, ενώ η συμπίεση του δικαστικού ελέγχου σε συγκεκριμένες κατηγορίες διοικητικών διαφορών, ιδίως στις φορολογικές διαφορές, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων υποσκάπτει ευθέως τη δικαστική λειτουργία.
Καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά τις αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεων και των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί παρά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.
Απαιτούμε τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής δικαιοσύνης, την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, δεσμευόμαστε δε να επιδιώξουμε τη σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων για τα θέματα αυτά, και την επίλυση του χρονίζοντος κτηριακού προβλήματος πολλών διοικητικών δικαστηρίων. Την ανάκτηση βασικών δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών και την άρση των πολύμορφων εμποδίων πρόσβασης στη διοικητική δικαιοσύνη. Την άμεση προώθηση προς ψήφιση στη Βουλή του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, χωρίς διατάξεις που θα μειώνουν την λειτουργική και προσωπική τους ανεξαρτησία .
Την αποκατάσταση των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών και την άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αξιώνουμε τη συμμετοχή του ΔΣ της ΕΔΔ σε όλες τις κρίσιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Απόψεις
Κατηγορίες