15 C
Athens
8.7 C
Thessaloniki
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024
More

    ΕΛ.ΑΣ.: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τον διορισμό 300 Ειδικών Φρουρών – Πότε λήγει η προθεσμία

    Mέχρι και τις 25 Αυγούστου 2024 στις 15:00 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι να υποβάλουν αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να συμμετάσχουν στη προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά 300 μόνιμες προσλήψεις Ειδικών Φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ.

    Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τις προσλήψεις τα εξής:
    1.Οι θέσεις

    Από τον αριθμό των προκηρυσσομένων θέσεων κατά τα ανωτέρω:


    Ποσοστό 80%, δηλαδή 240 θέσεις, θα καλυφθεί από υποψηφίους που κατέχουν οποιονδήποτε απολυτήριο τίτλο όλων των τύπων Λυκείου, (Εκκλησιαστικών, Μουσικών, Γενικών, Ενιαίων κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των απολυτηρίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) ή ισότιμο με αυτό τίτλο της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με εξαίρεση εκείνους του Α΄ Κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε. Α΄ Κύκλου), των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (Τ.Ε.Σ.), των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) και των Σχολών Ο.Α.Ε.Δ. Το υπόλοιπο ποσοστό 20%, ήτοι 60 θέσεις, θα καλυφθεί από υποψηφίους που κατέχουν:

    α) πτυχίο Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β’ κύκλου ή


    β) απολυτήριο τίτλο όλων των τύπων Λυκείου κατά τα ανωτέρω και επιπλέον κατέχουν πτυχίο ΕΠΑ.Λ. ή ισότιμο με αυτό τίτλο της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Στην κατηγορία αυτή, ως βάση υπολογισμού της βαθμολογίας (μοριοδότησης) του υποψήφιου λαμβάνεται ο βαθμός του πτυχίου.

    Οι υποψήφιοι δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μόνο για μία κατηγορία (Α΄-80% ή Β΄-20%).
    Σε περίπτωση υποβολής περισσότερων της μιας αιτήσεων για διαφορετικές κατηγορίες ( Α’-80% και Β’-20%) η υποβολή της τελευταίας χρονικά υποβληθείσας αίτησης συνεπάγεται αυτοδίκαια την ακύρωση της κάθε προηγούμενης αίτησης

    2. Τα προσόντα υποψηφίων – προϋποθέσεις

    Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν οι Έλληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες), που έχουν τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις:

    Είναι απόφοιτοι Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής Εσωτερικού ή Εξωτερικού
    Δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας των υποψηφίων, ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους. Δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από την 01-01-1996 και μεταγενέστερα.
    Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη σωματική ικανότητα των υποψηφίων των σχολών στρατού ξηράς (κατεύθυνση όπλων).
    Δεν φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ) στο σώμα τους, η οποία:

    α) είναι με την ενδυμασία (θερινή και χειμερινή στολή) εξωτερικά εμφανής και επιπλέον

    β) οι σχετικές απεικονίσεις, ως εκ του περιεχομένου τους, είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου είτε προκαλούν κατά τρόπο, ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους.

    Έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.
    Έχουν ανάστημα το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και τουλάχιστον ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες, αμφότεροι χωρίς υποδήματα.
    Οι άνδρες έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στον διαγωνισμό. Δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
    Δεν έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα

    Τα πρόσθετα προσόντα

    Πρόσθετα προσόντα και προϋποθέσεις στις προσλήψεις Ειδικών Φρουρών αποτελούν:

    Η καλή γνώση αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή ιταλικής, γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον (Β2).
    Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων μέχρι την απόλυσή τους, κατά προτίμηση ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά, χωρίς να έχει αφαιρεθεί η αντίστοιχη ειδικότητα ή η ολοκλήρωση της αρχικώς αναληφθείσας υποχρεωτικής θητείας ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης ή ως επαγγελματίες οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Ο υποψήφιος να είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει δολοφονηθεί ή τραυματισθεί θανάσιμα κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
    Ο υποψήφιος να είναι γονέας ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.
    Η κατοχή πτυχίου δημόσιας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (εφεξής ΣΑΕΚ ήτοι πρώην ΙΕΚ) ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών» ή «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας».
    Η κατοχή άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου.
    Η κατοχή οποιουδήποτε πτυχίου ή διπλώματος οποιουδήποτε Τμήματος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ), ανεξαρτήτως ειδικότητας ή ισότιμου τίτλου σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής».

    3.Τα κριτήρια και τα μόρια πρόσληψης

    Η πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών γίνεται με βάση τα κατωτέρω αντικειμενικά κριτήρια/ιδιότητες υποψηφίων :

    Το γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου ΤΕΕ (Β’ κύκλου) ή ΕΠΑΛ. Στην κατηγορία Β’ (20%) ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία του πτυχίου ΤΕΕ (Β’ κύκλου) ή του πτυχίου ΕΠΑΛ.
    Το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας.
    Την κατοχή τίτλου σπουδών δημόσιας ΣΑΕΚ ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών» ή «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας». Τίτλοι σπουδών ιδιωτικής ΣΑΕΚ έστω και αν χαρακτηρίζονται ισότιμοι δεν λαμβάνονται υπόψη.
    Την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων μέχρι την απόλυσή τους ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή στην Προεδρική Φρουρά ή την ολοκλήρωση της αρχικώς αναληφθείσας υποχρεωτικής θητείας ως ΕΠΥ ή ως ΕΠΟΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις με την επισήμανση να μην έχουν αφαιρεθεί οι ειδικότητες/ιδιότητες αυτές για οποιονδήποτε λόγο με πράξη της αρμόδιας στρατιωτικής αρχής.
    Την κατοχή άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας, μοτοποδήλατου ή αυτοκινήτου.
    Αν είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που δολοφονήθηκε ή τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού.
    Αν είναι γονέας ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας .
    Την κατοχή οποιουδήποτε πτυχίου ή διπλώματος οποιουδήποτε Τμήματος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ( ΑΕΙ) ή Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ( ΤΕΙ) ανεξαρτήτως ειδικότητας ή ισότιμου τίτλου σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

    4.Ψυχομετρική Δοκιμασία

    Οι ψυχομετρικές δοκιμασίες στις οποίες θα κληθούν οι υποψήφιοι, προηγούνται των υγειονομικών εξετάσεων και των αθλητικών δοκιμασιών.

    Για τη διαπίστωση της καταλληλότητας των υποψηφίων, διενεργούνται ψυχομετρικές δοκιμασίες, που περιλαμβάνουν διερεύνηση χαρακτηριστικών προσωπικότητας, γνωστικών ικανοτήτων και συνέντευξη ενώπιον Επιτροπών Ψυχομετρικών Δοκιμασιών.

    Οι ως άνω Επιτροπές τηρούν συνοπτικό πρακτικό κατά τη συνέντευξη, μέσω του οποίου θα παρέχεται αιτιολογία στην αξιολόγηση κάθε υποψηφίου. Με τις εξετάσεις αυτές ερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του υποψήφιου.

    5. Υγειονομική Εξέταση

    Οι υποψήφιοι, προκειμένου να παρουσιασθούν στην Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης για εξέταση, πρέπει αφενός προηγουμένως να έχουν παραλάβει δελτίο υγειονομικής εξέτασης, η παραλαβή του οποίου γίνεται, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που περιγράφηκαν πρωτύτερα και αφετέρου να έχουν κριθεί προηγουμένως ικανοί στις ψυχομετρικές δοκιμασίες.

    Η υγειονομική εξέταση διενεργείται από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Υποψήφιος, που δεν θα προσκομίσει στην Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης δελτίο υγειονομικής εξέτασης συμπληρωμένο για όλες τις ειδικότητες, από όλα τα ιατρικά τμήματα που αναφέρονται σ’ αυτό (θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής, εφόσον διενεργούνται σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα Ν.Π.Δ.Δ.), δεν γίνεται δεκτός για εξέταση.

    6.Αθλητική Δοκιμασία

    Όσοι υποψήφιοι κρίνονται ικανοί στις υγειονομικές εξετάσεις, παραπέμπονται στη συνέχεια στις αθλητικές επιτροπές για τον έλεγχο της αθλητικής τους επίδοσης στα εξής αγωνίσματα:

    Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
    Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
    Άλμα εις ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες).
    Άλμα εις μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
    Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ, ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ