Έλ. Ράπτη: «Ασφαλείς ψηφιακές εμπειρίες για την προστασία των παιδιών από επιβλαβές και παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο»

Η Έλενα Ράπτη Bουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης μίλησε για τη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία και την ενδυνάμωση των παιδιών στον κόσμο του διαδικτύου στοχεύει στη βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους και στην διασφάλιση της προστασίας, της ενδυνάμωσης και του σεβασμού όλων των παιδιών στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει, σήμερα τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν από μικρή ηλικία τα έξυπνα τηλέφωνά τους καθημερινά. Οι σύγχρονες συσκευές προσφέρουν οφέλη επιτρέποντας στα παιδιά να αλληλεπιδρούν με άλλους, να μαθαίνουν στο διαδίκτυο και να ψυχαγωγούνται. Ωστόσο, τα οφέλη αυτά συνοδεύονται από κινδύνους όπως οι κίνδυνοι έκθεσής τους στην παραπληροφόρηση, στον κυβερνοεκφοβισμό, σε επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο.

Οι τρείς κύριοι πυλώνες της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για τα παιδιά είναι:

  • Ασφαλείς ψηφιακές εμπειρίες για την προστασία των παιδιών από επιβλαβές και παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο, επιβλαβείς και παράνομες συμπεριφορές, και κινδύνους, καθώς και για τη βελτίωση της ευημερίας τους μέσω ενός ασφαλούς και κατάλληλου για την ηλικία τους ψηφιακού περιβάλλοντος.
  • Ψηφιακή ενδυνάμωση, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες για να προβαίνουν σε τεκμηριωμένες επιλογές και να εκφράζονται με ασφάλεια και υπευθυνότητα στο διαδίκτυο.
  • Ενεργός συμμετοχή, σεβασμός προς τα παιδιά και παροχή της δυνατότητας να εκφράσουν τις απόψεις τους στο ψηφιακό περιβάλλον, με περισσότερες δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση παιδιών για την προώθηση καινοτόμων και δημιουργικών ασφαλών ψηφιακών εμπειριών.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ 1 ΣΤΑ 5

Η Έλενα Ράπτη Bουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ως Συντονίστρια της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου και μίλησε σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για τον Κανόνα του Εσώρουχου.

  • Στο σπίτι θα πρέπει να ισχύει ο κανόνας ότι το παιδί οφείλει να ενημερώνει σε κάθε περίπτωση που κάποιος του προσφέρει δώρα τακτικά, του ζητάει να κρατήσει μυστικά και προσπαθεί να βρεθεί μόνος μαζί του.
  • Πρέπει να διδάξουμε στο παιδί κάποιους απλούς κανόνες σχετικά με την επαφή με αγνώστους όπως πχ να μην επιβιβάζεται ποτέ σε αυτοκίνητο ατόμου το οποίο δεν γνωρίζει, ούτε να δέχεται δώρα ή προσκλήσεις από αγνώστους.
  • Το παιδί πρέπει να μάθει ότι υπάρχουν ομάδες επαγγελματιών οι οποίες μπορούν να το βοηθήσουν αλλά και ειδικά κέντρα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί ή και τηλεφωνικές γραμμές τις οποίες μπορεί να καλέσει ώστε να ζητήσει συμβουλές και βοήθεια.

Η βουλευτής ευχαρίστησε τον δικηγόρο Θοδωρή Σκαρλάτο για την ενημέρωση των γονέων αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες