26.7 C
Athens
26 C
Thessaloniki
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
More

  Ένωση Στρατιωτικών Ξάνθης: «Εφαρμογή Πενθημέρου και στις Ένοπλες Δυνάμεις»


  Η Ένωση Στρατιωτικών Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: «Εφαρμογή Πενθημέρου και στις Ένοπλες Δυνάμεις».

  Αναλυτικά:


  Κύριε Υπουργέ.

  Με το (α) σχετικό και με αφορμή την εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2023 για νέο, αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο, η οποία (εξαγγελία), σημειωτέο ότι μέχρι και σήμερα 15 μήνες μετά, δεν υλοποιήθηκε, η Ένωσή μας πρότεινε, μέχρι την υλοποίηση αυτής, την αποζημίωση της πέραν του πενθημέρου εργασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλήρη αντιστοιχία, τουλάχιστον λόγω συνύπαρξης στο ειδικό μισθολόγιο, με αυτή των Σωμάτων Ασφαλείας.

  Με το (β) σχετικό και με αφορμή το εν λόγω έγγραφο της Ένωσής μας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας απηύθυνε ερώτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία, με τις (δ) έως και (στ) σχετικές απαντήσεις τους, ανέφεραν εν συντομία τα παρακάτω:

  • Υπουργείο Εργασίας: Αναρμόδιο
  • Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Τα στελέχη των ΕΔ λαμβάνουν το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας.
  • Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Λαμβάνεται κάθε πρόσφορο διοικητικό μέτρο μέριμνας του προσωπικού, που εργάζεται πέραν του εργασίμου ωραρίου, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αδειών απουσίας, σύμφωνα με τους όρους και τα κριτήρια του νόμου.

  Από τα παραπάνω εξάγονται τα κάτωθι συμπεράσματα, τα οποία γεννούν το απλό ερώτημα «Γιατί δεν αναγνωρίζεται και δεν αποζημιώνεται η εκτός ωραρίου και πλέον του πενθημέρου εργασία των στρατιωτικών;»:


  • Mε τις διατάξεις της παρ. Β΄ του άρθρου 127 του ν.4472/2017 το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας αφορά ΚΑΙ στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο λαμβάνει ΚΑΙ αποζημίωση για την εργασία του πέραν του πενθημέρου, στο οποίο όμως ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα στελέχη των ΕΔ. Τα, δε, αναφερόμενα στην αιτιολογική έκθεση επί του Μέρους ΣΤ΄ του ν.4472/2017, δηλαδή ότι η ποσοτική διαφοροποίηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας μεταξύ των στελεχών των Ε.Δ. και των στελεχών Σ.Α. (υπέρ των πρώτων) κρίνεται αναγκαία επειδή το αστυνομικό, πυροσβεστικό και λιμενικό προσωπικό διατηρεί την καταβαλλόμενη σήμερα αποζημίωση για κάθε ημέρα απασχόλησής του πέραν του πενθημέρου, το οποίο δεν λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί ωμή διαπίστωση της αδικίας που υφίστανται τα στελέχη των ΕΔ και όχι δικαιολογία.
  • Το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, κατά το μέρος που αφορά στην εργασία χωρίς ωράριο ή πέραν αυτού, αφορά ακριβώς στις έκτακτες εκείνες περιπτώσεις που η φύση του λειτουργήματος απαιτεί την υπέρβασή του, κάτι που θα μπορούσε υπό συνθήκες να γίνει απόλυτα κατανοητό και σεβαστό. Στο χώρο όμως των ΕΔ, η καθημερινότητα και οι εργασίες ρουτίνας -συμπεριλαμβανομένων των 24ωρων υπηρεσιών- θεωρούνται -κακώς- ως έκτακτη περίπτωση! Υπό αυτές τις συνθήκες, το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας αποτελεί εμπαιγμό και πρόφαση εκδημοκρατισμού της εργασίας των στρατιωτικών.
  • Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υλοποιούνται μέτρα μέριμνας διοικητικής φύσης, κάθε φορά που στέλεχος των ΕΔ εργάζεται πέραν του θεσμοθετημένου ωραρίου. Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να πληροφορήσουμε ότι, τα ανωτέρω μέτρα, επειδή ακριβώς είναι διοικητικά και μη θεσμοθετημένα, η λήψη τους εναπόκειται στις Διοικήσεις. Ως εκ τούτου, η λήψη τους είναι σπάνια, αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
  • Αφήνεται ασχολίαστη και προς κρίση η αναρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας.

  Κύριε Υπουργέ.

  Επαναφέροντας το αίτημά μας για αποζημίωση της πέραν του ωραρίου και του πενθημέρου εργασίας των στρατιωτικών, σας καλούμε να αποδείξετε εμπράκτως τη μέριμνά σας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όσον αφορά στο σκέλος της λήψης διοικητικών μέτρων, θεσμοθετώντας τη χορήγηση:

  • Δύο (2) ημερών απαλλαγής (εργάσιμων) από την εργασία κατά την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας σε καθημερινή ημέρα και τριών (3) ημερών (εργάσιμων) απαλλαγής όταν αυτή εκτελείται Σαββατοκύριακα και αργίες.
  • Μίας (1) ημέρας απαλλαγής (εργάσιμης) για κάθε φορά που ορίζεται στρατιωτικός να εργαστεί πέραν του ωραρίου του (8ωρη εργασία, αντιπροσωπεία, άγημα, κλπ). 

  Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για παροχή κάθε πληροφορίας και διευκρίνησης.

  Οι προς κοινοποίηση αποδέκτες, παρακαλούνται για τις κατά την κρίση τους ενέργειες.

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο
  Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
  Βάιος Τσαπρούνης Γεώργιος Λύρατζης
  Υπολοχαγός (ΥΠ-Π) ΕΜΘ Ανθυπολοχαγός (ΔΒ)
  τηλ. 6947401286, 6980230509 τηλ. 6932572880

     ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ