Φωστιά στη Δαδιά Έβρου: Σκληρή μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το παρθένο δάσος – Δύο τα μέτωπα

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Σουφλί Έβρου για να μην επεκταθεί περαιτέρω η φωτιά στον πυρήνα του παρθένου δάσους της Δαδιάς.

Δύο είναι τα μέτωπα που αντιμετωπίζει η πυροσβεστική αυτή τη στιγμή: Ένα μετά από το χωριό Δαδιά και ένα προς τη Λευκίμμη, ωστόσο δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή

Σημειώνεται ότι ο Εθνικός Δρυμός, όπου βρίσκονται και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πτηνών, δεν έχει καθαριστεί ποτέ, και οι πευκοβελόνες αποτελούν καύσιμη ύλη. Πάντως, αυτή τη στιγμή επικρατεί άπνοια, κάτι που διευκολύνει το έργο της κατάσβεσης.

Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις άλλα υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση, καθώς στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολη. Παράλληλα, υλοτόμοι δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

Για την κατάσβεση τη πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα.

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αλεξανδρούπολη από την φωτιά στο δάσος της Δαδιάς. Σε χειρότερη φυσικά κατάσταση βρίσκονται όλοι οι οικισμοί του δήμου Σουφλίου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Πολύ υψηλός, κατηγορίας 4, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα Σάββατο σε Αττική και νότια Εύβοια.

Ο απολογισμός της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

Στο μεταξύ, στα 27.817 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 19η Ιουλίου στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν στο σύνολό της η έκταση που επλήγη, είχε κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν ύστερα από άλλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι στιγμής 54 σπίτια, 5 επαγγελματικοί χώροι 17 αποθήκες και 1 ναός κρίθηκαν επικίνδυνα από τα συνεργεία των μηχανικών που συνεχίζουν τις αυτοψίες στις καμένες περιοχές της Πεντέλης. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 251 κτίρια, εκ των οποίων τα 204 αφορούν σε κατοικίες.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες