27.6 C
Athens
26.1 C
Thessaloniki
Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
More

  Γαλλία: Γιατί ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές και η επόμενη ημέρα – «Δραματική απόφαση για τον Πρόεδρο»


  Μετά την ήττα του Εμανουέλ Μακρόν στη χθεσινή (9/6) ευρωκάλπη, η Γαλλία μετρά πλέον αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

  Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές και διέλυσε την Εθνοσυνέλευση, αφού το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν συνέτριψε το κεντρώο κόμμα του Μακρόν, συγκεντρώνοντας το υπερδιπλάσιο ποσοστό (31,5% και 15,2% αντίστοιχα).


  Η δραματική ανακοίνωση, ήρθε ως απάντηση στον λαό της Γαλλίας μία ώρα μετά τα exit polls που έφεραν το βαρύ πλήγμα στο κόμμα του. Αξίζει να υπενθυμιθεί ότι κανονικά οι επόμενες εκλογές στη Γαλλία θα διεξάγονταν το 2027.

  «Δεν μπορώ να ενεργήσω σαν να μην έχει συμβεί τίποτα»

  Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

  «Αυτό δεν είναι καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

  Η Ακροδεξιά είναι «κατάπτωση της χώρας μας»

  Ο Μακρόν δήλωσε στην ομιλία του ότι «η άνοδος των εθνικιστών και των δημαγωγών αποτελεί απειλή όχι μόνο για το έθνος μας αλλά και για την Ευρώπη μας και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο».

  «Η ακροδεξιά είναι και η εξαθλίωση του γαλλικού λαού και η πτώση της χώρας μας. Έτσι στο τέλος αυτής της ημέρας, δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι δεν έγινε τίποτα», πρόσθεσε.

  Η εθνική ψηφοφορία, ανέφερε ο Μακρόν, η οποία θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, είναι μια «σοβαρή και βαριά απόφαση» και μια«πράξη εμπιστοσύνης».

  «Εμπιστοσύνη σε εσάς, αγαπητοί μου συμπατριώτες, στην ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει τη σωστή επιλογή για τον εαυτό του και για τις μελλοντικές γενιές. Εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας, στο να δώσουμε φωνή στον κυρίαρχο λαό μας, τίποτα δεν είναι πιο δημοκρατικό», είπε.

  «To RN είναι έτοιμο να ασκήσει εξουσία»

  Σύμφωνα με το euronews, η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος της ομάδας του RN, δήλωσε πως μπορεί «μόνο να χαιρετίσει αυτήν την απόφαση» για πρόωρες εκλογές, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για αυτό».

  «Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε την εξουσία εάν ο λαός της Γαλλίας έχει εμπιστοσύνη σε εμάς κατά τη διάρκεια αυτών των μελλοντικών βουλευτικών εκλογών».

  «Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τη χώρα στα πόδια της, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του γαλλικού λαού, έτοιμοι να βάλουμε ένα τέλος μαζική μετανάστευση, εν ολίγοις, είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τη χώρα στα πόδια της, έτοιμοι να αναβιώσουμε τη Γαλλία», είπε ενώ πλάι της στεκόταν ο «εκλεκτός» της, ο 28χρονος Τζόρνταν Μπαρντέλα.

   

  Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

   

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jordan Bardella (@jordanbardella)

  «Ο πρόεδρος δεν έχει το θάρρος»

  Όπως αναφέρει η Le Monde, ο ειδικός σύμβουλος της Λεπέν, Philippe Olivier, δεν το πίστευε. Ο πρόεδρος «δεν έχει το θάρρος», είπε στη Le Monde όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες διάλυσης. «Θα μείνει στο ρόλο του σχολιαστή και θα ενοχλήσει τους πάντες», δήλωσε.

  Τα μάτια του καρφώθηκαν στο πρόσωπο του Μακρόν στη γιγαντιαία οθόνη, ελαφρώς κρυμμένο πίσω από τις γαλλικές σημαίες και τις κάμερες. Καθώς ο Μακρόν μιλούσε, ο Ολιβιέ επανέλαβε, στον εαυτό του και στους δημοσιογράφους που τον περιέβαλλαν: «Σας δίνω τον λόγο μου», ότι δεν θα το κάνει, είπε και ο Μακρόν συνέχισε: «Αποφάσισα να σου δώσω την επιλογή για άλλη μια φορά». Το πλήθος ξέσπασε με φωνές «Διάλυση!».

  Ο Ολιβιέ ήταν νευρικός. Κατευθύνθηκε για να συναντήσει τη Λεπέν και τον Μπαρντέλα, οι οποίοι παρακολούθησαν τα αποτελέσματα σε μια ιδιωτική αίθουσα και που έμαθαν για την απόφαση. Η ομιλία που είχε ετοιμάσει ο Ολιβιέ για τη Λεπέν δεν περιλάμβανε το ενδεχόμενο διάλυσης.

  Κίνδυνος για τη Γαλλία

  Ο διεθνής τύπος γράφει ότι προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί τεράστια έκπληξη για τη χώρα και τεράστιο κίνδυνο για τον ίδιο τον Πρόεδρο Μακρόν. «Ο Μακρόν πήρε μια δραματική και αιφνιδιαστική απόφαση» γράφει το BBC.

  Μόλις δύο χρόνια μετά τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος, ο Μακρόν δεν έχει ήδη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο και παρόλο που οι ευρωπαϊκές εκλογές, θεωρητικά δεν έχουν σχέση με την εθνική πολιτική, πήρε την απόφαση να αφήσει στα χέρια του λαού της Γαλλίας τη συνέχιση ή όχι της θητείας του, καθώς φάνηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στέκεται απέναντί του.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ