37.1 C
Athens
36.8 C
Thessaloniki
Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
More

  Γερμανικός Τύπος: «Η ρητορική μίσους φέρνει εγκλήματα μίσους»


  Eκτενείς οι αναφορές στα δυο νέα δολοφονικά αμόκ στις ΗΠΑ. Στο μικροσκόπιο των αναλυτών η ρητορική μίσους του Aμερικανού προέδρου Τραμπ και το ζήτημα της οπλοκατοχής.
  Οι δυο επιθέσεις ενόπλων στο Τέξας και τo Οχάιο των ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο που στοίχισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους κυριαρχούν στα σημερινά σχόλια των γερμανικών εφημερίδων.
  Η Berliner Morgenpost: «Το ότι η ρητορική μίσους προκαλεί εγκλήματα μίσους δεν είναι κάτι καινούριο. Το καινούριο είναι ότι ο μεγαλύτερος υποκινητής κατοικεί στον Λευκό Οίκο. Υπό την προεδρία του η σκοτεινή Αμερική ύψωσε το άσχημο ανάστημά της. Μέχρι και σήμερα ο Τραμπ δεν αναγνώρισε ούτε μια φορά δημοσίως αυτό που γνωρίζει το FBI: η μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια δεν είναι η ισλαμιστική, αλλά η λευκή, ακροδεξιά, εγχώρια τρομοκρατία. Όποιος θέλει να την αντιμετωπίσει θα πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Μέχρι στιγμής ο Τραμπ αντιστέκεται όμως με μισή καρδιά όταν τον μνημονεύουν ακραιφνείς ρατσιστές».
  Η Mitteldeutsche Zeitung: «Δολοφονικά αμόκ όπως αυτά σε Τέξας και Οχάιο προκαλούν καταρχήν αποτροπιασμό και θλίψη στην αμερικανική κοινή γνώμη. Ωστόσο μόλις απομακρυνθούν τα τηλεοπτικά συνεργεία από τον τόπο του εγκλήματος, επιστρέφει μια περίεργη ησυχία. Ούτε τα αμόκ με πολλούς νεκρούς, ούτε οι καθημερινοί πόλεμοι συμμοριών ή ειδήσεις για μικρά παιδιά που σκοτώνουν παίζοντας με το όπλο του μπαμπά επιφέρουν κάποια στροφή ή αλλαγή πλεύσης στην αμερικανική πολιτική περί οπλοκατοχής. Η υποτιθέμενη αυτή κανονικότητα της βίας των όπλων συνιστά προδοσία σε βάρος των θυμάτων της».
  Σοβαρότατες κατηγορίες σε βάρος της Frontex προκύπτουν από κοινή δημοσιογραφική έρευνα του πολιτικού μαγκαζίνου της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης report München, της βρετανικής Guardian και του ερευνητικού κέντρου Correctiv. Σε εσωτερικά έγγραφα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής αποτυπώνονται περιστατικά κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την ανοχή της Frontex. Οι παραβιάσεις γίνονται από εθνικούς συνοριοφύλακες, από υπαλλήλους δηλαδή των εθνικών αστυνομικών αρχών, μεταξύ άλλων σε Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ελλάδα.
  Αλόγιστη χρήση βίας
  Τα εσωτερικά έγγραφα του ευρωπαϊκού οργανισμού καταγράφουν περιστατικά αλόγιστης βίας κατά μεταναστών και προσφύγων (χτυπήματα με συρματόπλεγμα, χρήση γκλοπ και σπρέι πιπεριού) αλλά και του λεγόμενου push-back, της βίαιης απώθησης ανθρώπων στα σύνορα. Η καταγραφή των περιστατικών από τους συνοριοφύλακες της Frontex την οποία αποκαλύπτουν τα τρία μέσα καταδεικνύει ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνονται εν γνώσει του ευρωπαϊκού οργανισμού που φέρεται να «κάνει τα στραβά μάτια», σύμφωνα με το report München.
  Σύμφωνα με την έρευνα, αν και σε περιπτώσεις προφανούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Frontex έχει το δικαίωνα να αποσυρθεί από τις εν λόγω χώρες, μέχρι και σήμερα η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή δεν έχει κάνει χρήση αυτού του μέτρου.
  Άλλα έγγραφα αποκαλύπτουν την ίδια ώρα παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ίδια τη Frontex. Σε περιπτώσεις επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων με αεροπλάνα που διενεργεί η Frontex έχουν καταγραφεί μεταξύ άλλων περιπτώσεις απέλασης ασυνόδευτων ανηλίκων που απαγορεύεται είτε η χορήγηση ηρεμιστικών σε πρόσφυγες.
  Πηγή: DW  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ