Η αστυνομία «ξήλωσε» σπείρα με χρυσοθήρες: 3 αστυνομικοί ανάμεσα στους 14 συλληφθέντες (βίντεο & εικόνες)

Τουλάχιστον 70 παράνομες ανασκαφές σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, με χρήση σύγχρονων μέσων, κατάλληλα για τον εντοπισμό χρυσού και πολύτιμων μετάλλων, είχε πραγματοποιήσει εγκληματική οργάνωση. Συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 3 αστυνομικοί. Στην σχετική δικογραφία 147 άτομα, εκ των οποίων 9 αστυνομικοί.
Σκοπός των μελών της οργάνωσης, ήταν οι παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών, η διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην χώρα μας μέσω εικονικών θεωρήσεων διαβατηρίων και η παράνομη διακίνηση τσιγάρων και καπνικών προϊόντων. Το κύκλωμα χωριζόταν σε δυο ομάδες.
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ενέχεται σε 70 τουλάχιστον παράνομες ανασκαφές – έρευνες για την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων ή θησαυρών, ενώ ως διευθύνων την οργάνωση φέρεται συλληφθείς ανώτερος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα στις ανασκαφές που πραγματοποιούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνεται και ανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα σε αρχαία ελληνική τύμβο «τούμπα», στην περιοχή Τούμπας Πενταλόφου, που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού.
Η εγκληματική οργάνωση διέθετε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, όπως συσκευή διασκόπησης – ανιχνευτή μετάλλων και πρόγραμμα – λογισμικό σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο με χρήση δορυφόρων σαρώνει φωτογραφίες περιοχών για τον εντοπισμό στο υπέδαφος αρχαίων ή θησαυρών λίρες, χρυσός και χαλκός. Τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν πολύ καλά τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν και διέθεταν επαρκή εμπειρία στη χρήση συσκευών ανίχνευσης. Επιπλέον διέθεταν, που ήταν απαραίτητα για τις ανασκαφές που επιχειρούσαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι μετακινήσεις τους πραγματοποιούνταν με το υπηρεσιακό όχημα του συλληφθέντα Αξιωματικού.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:
Ραβδοσκοπικοί ανιχνευτές αποστάσεων και ανιχνευτές μετάλλων,
Δύο μηχανήματα ανίχνευσης και τέσσερα αποστατικά μηχανήματα,
Τρία εργαλεία επεξεργασίας εδάφους και αποφορτιστής χώρου,
πέντε ανιχνευτές μετάλλων και 4 εξαρτήματα ανιχνευτή μετάλλων,
συσκευή ακτίνας λέιζερ, συσκευή GPS και μετρητής συχνοτήτων,
πλαστικές σφήνες εδάφους με ισάριθμους λαμπτήρες,
τρεις λίρες, με αναγραφόμενες χρονολογίες 1907, 1918 και 1919,
νομίσματα, από τα οποία 6 εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων,
ατρακτόσχημη χάνδρα (αρχαϊκών χρόνων), σφαιρική χάνδρα με εγχάρακτη διακόσμηση (αρχαϊκών χρόνων) και στέλεχος σιδερένιου καρφιού, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων,
μεταλλικό αγαλματίδιο τύπου αμφορέα,
φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet , μίνι φορητός Η/Υ με αορτήρα που προσαρμόζεται για χειρισμό του εν κινήσει και usb stick ,
επτά φορητοί ασύρματοι και δύο σετ ακουστικών, με ενσωματωμένο μικρόφωνο,
προβολέας, φορητή λάμπα, πυξίδες, φακοί, κιάλια, δύο χημικές μάσκες προσώπου,
φωτογραφίες τοπίων και χάρτες με σημεία θησαυρών και ανασκαφές,
κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM και μνήμης,
κυνηγετικά μαχαίρια, πιστόλι αερίου replica , 3 πολεμικά τυφέκια, επαναληπτική καραμπίνα και φυσίγγια,
βιβλιάρια και κάρτες τραπεζών και 20.915 ευρώ.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αφορά στη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα μας, μέσω νόθευσης διαβατηρίων.
Δυο από τους συλληφθέντες αστυνομικούς, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους σε υπηρεσία διαβατηριακού ελέγχου, προέβαιναν, έναντι αμοιβής, στην παράνομη θεώρηση – νόθευση διαβατηρίων, θέτοντας, κατά περίπτωση, εικονικές σφραγίδες εισόδου – εξόδου στα διαβατήρια των αλλοδαπών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συλληφθέντες αστυνομικοί – μόνο το τελευταίο έτος – πραγματοποίησαν περισσότερες από 150 παράνομες θεωρήσεις διαβατηρίων, εισπράττοντας για κάθε περίπτωση από 150 έως 250 ευρώ, ενώ 3 συνεργαζόμενοι αλλοδαποί εισέπρατταν 50 ευρώ για κάθε διαβατήριο. Ο συνολικός αριθμός των παρανόμων θεωρήσεων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, ενώ το οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν 28 διαβατήρια, 20.500 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και πλήθος βιβλιαρίων και καρτών τραπέζης.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες