30.6 C
Athens
27 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
More

  Ιωάννα Γκελεστάθη: «Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει ήδη δαπανήσει 4 δις σε μέτρα στήριξης – Ήταν θέμα αρχής η βοήθεια στους Ουκρανούς»


  Η Επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας και Υποψήφια Βουλευτής στο Νότιο Τομέα, Ιωάννα Γκελεστάθη μιλάει στο «The Standard»

  Η Επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ και Υποψήφια Βουλευτής στο Νότιο Τομέα, Ιωάννα Γκελεστάθη μίλησε στο «The Standard» και αναφέρθηκε για το θέμα της ακριβείας, για το ρεύμα και γενικά για τις αυξήσεις στην ενέργεια.

  Επίσης, απαντά στην κριτική που δέχθηκε η Κυβέρνηση αναφορικά με την στάση που κράτησε στο ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και μιλά για τη δραστηριότητα του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας του οποίου είναι Επικεφαλής.

  Η Ιωάννα Γκελεστάθη στο «The Standard»

  Οι λογαριασμοί του ρεύματος, το κόστος της βενζίνης και οι τιμές στο ράφι του σούπερ μάρκετ γονατίζουν τους πολίτες. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι έχετε αφήσει την κοινωνία απροστάτευτη. Τι απαντάτε;

  «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κολοσσιαίας εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης απόρροιας της αρρυθμίας την οποία προκάλεσε η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες και της εκτίναξης των τιμών ενέργειας την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στο σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους πολίτες διαθέτοντας μέχρι σήμερα 4 δις. Μόνο τον Απρίλιο μεταξύ άλλων συνεχίστηκε και μάλιστα αυξημένη η επιδότηση στην τιμή του ρεύματος τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, μειώθηκε οριζόντια η τιμή του πετρελαίου κίνησης ενώ επιδοτήθηκε με εισοδηματικά κριτήρια η τιμή μιας ποσότητας βενζίνης, ενισχύθηκαν με 200 ευρώ 900000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες και εισέπραξαν διπλάσια δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 250000 δικαιούχοι. Μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντί να συμβάλλει εποικοδομητικά προτείνοντας εφαρμόσιμα μέτρα επιδίδεται στην οικεία σε αυτήν τακτική του αχαλίνωτου λαϊκισμού. Ευτυχώς το 2022 δεν είναι 2015. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με ένα νόμο και ένα άρθρο. Η κοινωνία δεν τσιμπάει».


  Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης σας χρεώνουν ότι βιαστήκατε στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης και ισχυρίζονται ότι μέρος των ανατιμήσεων στην ενέργεια οφείλεται στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων. Πώς το σχολιάζετε;

  «Η απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς. Γύρω από το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης διακινούνται αστικοί μύθοι από δημαγωγικές δυνάμεις καλλιεργώντας σε μερίδα πολιτών στρεβλή εικόνα για την πραγματικότητα. Η απολιγνιτοποίηση δρομολογήθηκε στη χώρα μας πριν 10 χρόνια και μάλιστα επί ΣΥΡΙΖΑ η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Ο λιγνίτης εκτός από εξαιρετικά ρυπογόνος είναι και ιδιαίτερα κοστοβόρος εξαιτίας των υψηλών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Στον αντίποδα οι ΑΠΕ είναι ο πλέον καθαρός και ο πλέον φθηνός τρόπος παραγωγής ενέργειας. Δυστυχώς επί ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν από ΑΠΕ μόλις 805 μεγαβάτ στο σύστημα καθυστερώντας δραματικά την ενεργειακή μετάβαση. Αντιθέτως επί Νέας Δημοκρατίας έχουν προστεθεί από ΑΠΕ ήδη 2107 μεγαβάτ στο σύστημα καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να καταστήσει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην πράσινη ενέργεια».

  gelestathi 2 5 22 2 - ιωάννα γκελεστάθη στο «s»: «η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει ήδη δαπανήσει 4 δις σε μέτρα στήριξης - ήταν θέμα αρχής η βοήθεια στους ουκρανούς»
  Ιωάννα Γκελεστάθη / Φωτογραφία: Eurokinissi

  Μέσα σε ένα τόσο δυσμενές διεθνές τοπίο τι αντοχές έχει η εγχώρια οικονομία η οποία προέρχεται από μία επίπονη δεκαετή κρίση;

  «Η ελληνική οικονομία απεδείχθη ιδιαιτέρως ανθεκτική καθώς καίτοι προερχόμενη από μια επίπονη δεκαετή κρίση στάθηκε όρθια παρά την λαίλαπα της πανδημίας και στέκεται όρθια παρά τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης. Η Κυβέρνηση στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 43 δις κατά την διάρκεια της πανδημίας ενώ από την αρχή της ενεργειακής κρίσης μέχρι σήμερα έχει ήδη δαπανήσει 4 δις σε μέτρα στήριξης. Παράλληλα παρά τις διαδοχικές κρίσεις η Κυβέρνηση έμεινε πιστή στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα δρομολογώντας μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση του κράτους αλλά και στις προεκλογικές της δεσμεύσεις προχωρώντας μεταξύ άλλων σε μειώσεις φόρων. Έτσι ακόμη και μέσα σε ένα τόσο δυσμενές διεθνές τοπίο η Ελλάδα αποπλήρωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα και έλαβε τα πρώτα 3,6 δις του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ ταυτόχρονα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ, η ανεργία μειώθηκε από το  17,2% στο 12,8% και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 41 δις».


  Η Ιωάννα Γκελεστάθη για την Ουκρανία

  Για την κριτική αναφορικά με την στάση της χώρας στο ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τί λέτε;

  «Η Ελλάδα βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Στην πλευρά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Ορθώς η χώρα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας. Ορθώς στείλαμε στους Ουκρανούς ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και αμυντικό υλικό. Ήταν θέμα αρχής. Δεν ήταν όμως μόνο θέμα αρχής. Η Ελλάδα ευρισκόμενη στην συγκεκριμένη γειτονιά έχει κάθε λόγο να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και κάθε λόγο να αντιτάσσεται σε αναθεωρητικές λογικές. Και επιτέλους. Δεν είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος όπως ίσως νομίζει ο τέως Πρωθυπουργός. Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και οφείλουμε να συμπορευόμαστε με τους εταίρους μας και με τους συμμάχους μας αν θέλουμε να αξιώνουμε το ίδιο και από αυτούς».

  Ποιά είναι η δραστηριότητα του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας του οποίου είστε Επικεφαλής;

  «Κύρια επιδίωξη του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποτελεί διαρκή δίαυλο μεταξύ της Πολιτικής Ηγεσίας των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας και των πολιτών προκειμένου αφενός να επικοινωνείται το έργο της Πολιτικής Ηγεσίας στους πολίτες και αφετέρου να μεταφέρονται τα παράπονα των πολιτών στην Πολιτική Ηγεσία. Επιπλέον ο Θεματικός Τομέας Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί ως μηχανισμός παραγωγής προτάσεων τις οποίες επεξεργάζεται στις Ομάδες Εργασίας τις οποίες έχει συστήσει και εν συνεχεία εισηγείται στην Πολιτική Ηγεσία των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας. Επίσης πραγματοποιούμε επισκέψεις σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και σε Καταστήματα Κράτησης ώστε να διαμορφώνουμε άποψη τόσο για τα καλώς όσο και για τα κακώς κείμενα. Τέλος οργανώνουμε εκδηλώσεις άλλοτε πολιτικού περιεχομένου όπως για παράδειγμα εκδήλωση την οποία οργανώσαμε για να αναδείξουμε την κοινωνική διάσταση της Αντεγκληματικής Πολιτικής της Κυβέρνησης και άλλοτε κοινωνικού περιεχομένου όπως για παράδειγμα εκδηλώσεις τις οποίες οργανώσαμε για να ενημερώσουμε για την έξαρση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και για τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν στο διαδίκτυο για παιδιά Δημοτικού και για εφήβους Γυμνασίου-Λυκείου»  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ