«Δίχτυ» στα νησιά του Αιγαίου έχει απλώσει η ΕΥΠ – Η περίπτωση της Ρόδου και η έρευνα στη Λέσβο

«Δίχτυ» πληροφοριών σε όλο το μήκος του Αιγαίου, και κυρίως στα νησιά που «σηκώνουν» το βάρος του μεταναστευτικού, έχει απλώσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε μια προσπάθεια εντοπισμού «ύποπτων» κινήσεων και αποτροπής ενεργειών. Ιδιαίτερα σε Καστελλόριζο, Μυτιλήνη και Χίο, οι Ελληνικές αρχές, βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή λόγο των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το κάθε νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το 2019 υπήρξε αύξηση του πληροφοριακού δικτύου της ΕΥΠ σε Μυτιλήνη και Χίο, ενώ από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού συνέβη κάτι αντίστοιχο στο ακριτικό Καστελλόριζο, όταν έγινε αντιληπτή η επιθετική τάση της Τουρκίας στην συγκεκριμένη περιοχή.
Αυξημένη είναι η επιφυλακή εδώ και δεκαετίες, σε Κω και Ρόδο, λόγω των συχνών μετακινήσεων με πλοία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, από και προς τα τουρκικά παράλια.
Δείγμα της κινητικότητας της ΕΥΠ στα νησιά, αποτελεί η περίπτωση εντοπισμού των δυο ατόμων στη Ρόδο που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Μπορεί οι δυο μουσουλμάνοι να υποστηρίζουν πως δεν έχουν καμία εμπλοκή με την υπόθεση, αναφέροντας πως είναι «οικογενειάρχες», οι ελληνικές αρχές όμως και η Δικαιοσύνη έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα.
Μάλιστα η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης, εξετάζοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, ενώ εκτιμούν δεδομένο πως οι δυο άνδρες, αναζητούσαν και άλλα άτομα προκειμένου να δημιουργήσουν ένα δίκτυο κατασκόπων με σκοπό να ενημερώνουν άγνωστο αποδέκτη στην Τουρκία.
Η επιχείρηση «Αλκμήνη»
Πρόσφατη άλλωστε είναι και μια άλλη επιχείρηση της ΕΥΠ, εντός μάλιστα τουρκικού εδάφους, για την εξάρθρωση δικτύου διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Τον περασμένο Αύγουστο, η ΕΥΠ, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αλκμήνη», επιστράτευσε παράτυπους μετανάστες σε ρόλο πρακτόρων και μετέβησαν στα τουρκικά παράλια και αποκάλυψαν το δίκτυο που μετέφερε στη Μυτιλήνη παράτυπους μετανάστες έχοντας μάλιστα την συνδρομή ΜΚΟ.
ΜΚΟ με έδρα το Βερολίνο και την Τουρκία
Οι «ελεγχόμενες» ΜΚΟ είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Οι δύο απ’ αυτές έχουν την έδρα τους στην ίδια ακριβώς διεύθυνση στο Βερολίνο, ενώ μία άλλη φέρεται να δραστηριοποιείται με έδρα την Τουρκία. Οι ΜΚΟ κατηγορούνται και από τις ελληνικές αρχές για «ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με μεταναστευτικές ροές που προήλθαν ή θα προέλθουν από την Τουρκία, με τόπο και χρόνο εκκίνησης, ηλικία, φύλο και καταγωγή ατόμων που επιβαίνουν στη λέμβο».

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες