Καλοκαίρι 2020 ετοιμάζει η Τουρκία: Η παράνομη NAVTEX που «κόβει» το Αιγαίο στα δύο και το τέταρτο γεωτρύπανο του Ερντογάν

Η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική αύξησης της έντασης, τόσο στο πεδίο όσο και στη ρητορική.

Πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε πως βγάζει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Γκιουνούζ, εκδίδοντας και παράνομη Navtex, αφού στην περιοχή, αρμόδια για την έκδοση αναγγελιών είναι η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, με μία νέα παράνομη NOTAM οι Τούρκοι «κόβουν το Αιγαίο στη μέση» για μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης, σε μια σημειολογική ημερομηνία καθώς η 29η Μαΐου που είναι η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Οι Τούρκοι ουσιαστικά δεσμεύουν όλο το ανατολικό Αιγαίο, δηλαδή έχουν δεσμεύσει παράνομα πέντε περιοχές και ανάμεσά τους διαδρόμους μέσω των οποίων ζητούν από επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.

Το τέταρτο γεωτρύπανο στο Αιγαίο ετοιμάζουν οι Τούρκοι

Στο μεταξύ, η Άγκυρα φαίνεται να ετοιμάζει καλοκαίρι παρόμοιο με αυτό του 2020 ενώ δεν δείχνει καμία διάθεση να χαλαρώσει την προκλητική και επιθετική της στάση εναντίον της Ελλάδας.

Το άγριο και πολυεπίπεδο διπλωματικό παιχνίδι παίζει η Τουρκία ανεβάζει καθημερινά το θερμόμετρο της έντασης, με την Αθήνα να διατηρεί την ψυχραιμία της στέλνοντας παράλληλα αυστηρά μηνύματα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε πως το τέταρτο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει σε δύο μήνες τις εργασίες του κι ενώ ήδη βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι από την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον φίλοκυβερνητικό τύπο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στην Αν. Μεσόγειο χωρίς να διευκρινίζει που ακριβώς.

Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου με νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας

Στο στόχαστρο του Τούρκου Υπουργού εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε ξανά η Ελλάδα, μιλώντας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα αποτέλεσε την αιτία για την καθυστέρηση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

«Πόσα χρόνια κράτησε η διαδικασία  ένταξης της ”Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ;  11 χρόνια! Για ποιον λόγο 11 χρόνια; Διότι η Ελλάδα ζήτησε από την Μακεδονία  να αλλάξει την ονομασία του κράτους και να γίνει Βόρεια Μακεδονία και αυτό κράτησε 11 χρόνια. Εμείς δεν θέλουμε από καμία χώρα να αλλάξει την ονομασία της», δήλωσε χαρακτηριστικά, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και προσπαθώντας να δικαιολογήσει το άγριο παζάρι της Άγκυρας, που ζητεί ανταλλάγματα για να μην μπλοκάρει την ένταξη των Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Προσεγγίσεις όπως “θα πείσουμε την Τουρκία εν καιρώ οπωσδήποτε” και “είμαστε φίλοι και σύμμαχοι”, δεν θα ήταν σωστές,  σας το λέω ανοικτά, αυτές οι χώρες χρειάζεται να κάνουν απτά βήματα».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες