Σοβαρές καταγγελίες για ένα ευρύτερο κύκλωμα στον χώρο του σχολικού αθλητισμού διατυπώνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), κάνοντας λόγο για διασυνδέσεις μεταξύ μάνατζερ, αθλητικών συλλόγων και ιδιωτικών σχολείων, με στόχο την εξασφάλιση μορίων για την εισαγωγή μαθητών στα πανεπιστήμια.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤnews, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες και να επιβληθούν κυρώσεις, εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις.
Μεταξύ άλλων, έθεσε το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υπόθεση, καθώς και πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος εκπαιδευτικών και διοικητικών στελεχών.
Οι καταγγελίες για εικονική φοίτηση
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες που αφορούν τουλάχιστον τρία ιδιωτικά σχολεία, τα οποία φέρονται να προσέλκυαν αθλητικά ταλέντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Όπως υποστήριξε, στους μαθητές προσφερόταν η δυνατότητα ιδιαίτερα χαλαρής φοίτησης, ώστε να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις προπονήσεις τους.
Οι καταγγελίες δεν περιορίζονται στο μπάσκετ, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, όπως το πόλο, το χάντμπολ και το βόλεϊ. Κατά τις αναφορές που επικαλείται η ΟΙΕΛΕ, φέρονται να δημιουργούνταν ισχυρές σχολικές ομάδες, με στόχο τη συμμετοχή και τη διάκριση σε διοργανώσεις που μπορούσαν να προσφέρουν μοριοδότηση για τις Πανελλαδικές.
Αναφορές για κύκλωμα μάνατζερ σε αθλητικούς συλλόγους
Ο Γιώργος Χριστόπουλος υποστήριξε ότι οι καταγγελίες αφορούν ένα ευρύτερο δίκτυο σχέσεων μεταξύ μάνατζερ, ομάδων και σχολείων.
Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν φτάσει στην Ομοσπονδία καταγγελίες γονέων σχετικά με πιέσεις ή οικονομικές απαιτήσεις που φέρονται να συνδέονται με την εξέλιξη νεαρών αθλητών και την ένταξή τους σε εθνικές ομάδες.
Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί χρήζουν διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές, ενώ μέχρι στιγμής πρόκειται για καταγγελίες που δεν συνιστούν από μόνες τους απόδειξη τέλεσης παρανομιών.
Ζητείται αλλαγή στο σύστημα μοριοδότησης
Η ΟΙΕΛΕ ζητά παράλληλα την αναμόρφωση του συστήματος μοριοδότησης των αθλητικών διακρίσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο αφήνει περιθώρια για καταχρηστικές πρακτικές.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε επίσης σε καταγγελίες για εικονικά σχολικά πρωταθλήματα και ομάδες που συγκροτούνται λίγο πριν από τις διοργανώσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η απόκτηση αθλητικών διακρίσεων.
Τέλος, έθεσε ζήτημα ευθυνών για εκπαιδευτικούς που ενδεχομένως δηλώνουν ως παρόντες μαθητές οι οποίοι απουσιάζουν από τα μαθήματα για να προπονηθούν. Η ΟΙΕΛΕ ζητά να εξεταστούν όλες οι καταγγελίες και να ληφθούν μέτρα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι αναφερόμενες παραβάσεις.

