18.4 C
15.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κυπριακό: Κοινό ψήφισμα Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

Για έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα κάνουν λόγο σε κοινό ψήφισμά τους ο Παγκύπριος ∆ικηγορικός Σύλλογος (Π∆Σ) και η Ολοµέλεια των Προέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
    Ειδικότερα, το ψήφισμα, το οποίο εκδόθηκε έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα ο Παγκύπριος ∆ικηγορικός Σύλλογος (Π∆Σ) και η Ολοµέλεια των Προέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έχει ως εξής: «Σαράντα επτά χρόνια µετά την τούρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο καταδικάζουµε µε τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τα τετελεσµένα της εισβολής και της κατοχής και την κάθε επιχειρούμενη και μεθοδευμένη προσπάθεια της Τουρκίας να υλοποιήσει τις προκλητικές της εξαγγελίες, είτε αυτές αφορούν την Αµµόχωστο είτε τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.
    Ο Παγκύπριος ∆ικηγορικός Σύλλογος (Π∆Σ) και η Ολομέλεια των Προέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος διατρανώνουµε τη θέλησή µας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιµης λύσης του κυπριακού ζητήματος στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτηµένου.
    Έχοντας μνήμη της κατάφωρης αδικίας είναι επάναγκες να διατηρούμε την εγρήγορση και την προσήλωσή μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου ενόσω η Τουρκία επιδιώκει αδιάλειπτα τη νομιμοποίηση και/ή τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.
    Ως δικηγόροι και νομικοί αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα των δεδομένων που διαμορφώνονται και συναισθανόμενοι την ανησυχία για δυνητικές νέες πραγματικότητες, έχουμε χρέος, ευθύνη και καθήκον να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Κύπρου και του συνόλου των πολιτών της.
    Μεταξύ των άμεσων ενεργειών μας είναι η αποστολή καταγγελτικών ψηφισμάτων και επιστολών σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς για την επιχειρούμενη προσπάθεια εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου, την εμμονή της Τουρκίας στη λύση δυο κρατών, την παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους καθώς και την αδιάκοπη σύληση και καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
    Ανάγκη επίσης και προτεραιότητα είναι η διενέργεια όλων των απαραίτητων πράξεων και νομικών διαβημάτων προς πάσα κατεύθυνση, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ ούτως ώστε να τεθεί υπό διερεύνηση η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Αμμόχωστο, με αίτημα την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της Δικαιοσύνης.
    Οι αλλεπάλληλες απόπειρες της Τουρκίας να υπονομεύει τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού επιβάλλουν στοχευόμενο συντονισμό ενεργειών ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τις νομικές πτυχές του προβλήματος. Η ενότητα και ο ορθολογισμός είναι βασικές προϋποθέσεις προς την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα ενώνει την Κύπρο, θα την απαλλάσσει από τα στρατεύματα κατοχής και το παρωχημένο καθεστώς εγγυήσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ