32.4 C
Athens
31.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024
More

  Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Έτσι, έρχονταν σε επαφή με «πελάτες» – «Άρα, με 15.000 γίνεται αυτό το χαρτί


  Κύκλωμα παράνομων ελληνοποίησεων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ., συλλαμβάνοντας 12 άτομα.

  Σε διάλογο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτεται ο τρόπος που έρχονταν σε επαφή το κύκλωμα με επίδοξους πελάτες, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

  Ο διάλογος


  • A – Πόσο χρονών είσαι;
  • Β – Δε θέλω για μένα, για τον άντρα μου θέλω. Αυτός είναι 57 χρονών.
  • Α – Μπορείς να στείλεις μία φωτογραφία για να δω πώς είναι; Πάρε με στο Viber καλύτερα
  • Α – Αυτοί γενικά ποιοι είναι;
  • Β – Υπάρχει ένας με ψευδώνυμο Λέκα και είναι «vor v zakoni».
  • Α -Μάλιστα.
  • Β – Αν τους πάρεις μπορείς να τους πεις ότι έμαθα για την κατάσταση, ότι η γυναίκα αυτή είπε ότι τελικά τους έδωσε τα έγγραφα, αυτός τα έγγραφα τα έχει.
  • Α – Άρα, 15 χιλιάρικα, γίνεται αυτό το χαρτί.
  • Β – Έ, βέβαια!

  Η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει αρκετές συνομιλίες μεταξύ μελών του κυκλώματος, το οποίου το παράνομο περιουσιακό όφελος ξεπερνά τις 210.000 ευρώ.

  Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμα -24- άτομα, ανάμεσα στα οποία και εν ενεργεία αστυνομικός και ένας απόστρατος.


  Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε ενημέρωση από Τμήμα Ασφαλείας στη Βόρεια Ελλάδα, σχετικά με αίτημα επανέκδοσης διαβατηρίου, λόγω απώλειας, πλην όμως από την μακροσκοπική εξέταση και από την αντιπαραβολή βιομετρικών στοιχείων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία του αιτούντος με τον πραγματικό κάτοχο. Παράλληλα, εντοπίσθηκαν σε διάστημα περίπου 2,5 μηνών ακόμα -6- παρόμοιες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας.

  Ακολούθησε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα, όπου κατόπιν συλλογής και συνδυαστικής αξιολόγησης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε η συγκρότηση και λειτουργία επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία τοποθετούνταν χρονικά από τον Οκτώβριο του 2021, με σκοπό την παράνομη έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς – πολίτες τρίτων χωρών.

  Πώς δρούσε το κύκλωμα

  Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από άτομα που τυγχάνουν άνεργα, χωρίς νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και απόστρατο αστυνομικό, ο οποίος κατά το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων υπηρετούσε σε αστυνομική υπηρεσία σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

  Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της έρχονταν σε επαφή με «πελάτες», οι οποίοι είτε εισέρχονταν νομίμως στην ελληνική επικράτεια από θεσμοθετημένα σημεία ελέγχου της Χώρας κάνοντας χρήση των γνήσια εκδοθέντων διαβατηρίων τους, είτε παράνομα σε άγνωστο χρόνο.

  Στη συνέχεια, προχωρούσαν στην εύρεση των κατάλληλων στοιχείων ατόμων, τα χαρακτηριστικά των οποίων προσομοίαζαν με αυτά των ενδιαφερομένων αλλοδαπών και πληρούσαν τουλάχιστον μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • να κατέχουν ελληνική ιθαγένεια αλλά να μην είχαν εκδώσει ποτέ ελληνικό δελτίο ταυτότητας,
  • να κατέχουν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας, οπότε δε θα γίνονταν ιδιαιτέρως αντιληπτή η διαφορά μεταξύ των χαρακτηριστικών των προσώπων τους,
  • να διαμένουν μόνιμα σε χώρες του εξωτερικού ή
  • να έχουν αποβιώσει στο εξωτερικό, χωρίς να δηλωθεί ο θάνατός τους στην Ελλάδα.

  Ακολούθως, μεθόδευαν την έκδοση του δελτίου ταυτότητας μέσω του απόστρατου αστυνομικού, ο οποίος ως αρμόδιος για την παραλαβή των δικαιολογητικών και την έκδοση ταυτοτήτων, προέβαινε σε πράξεις ή παραλείψεις των καθηκόντων του ώστε να διασφαλίζεται η τυπικά ορθή έκδοση της ταυτότητας, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο τα εχέγγυα ασφαλείας που απαιτούνται για την συνέχιση της διαδικασίας.

  Μάλιστα, η μετάβαση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών γινόταν παρουσία των μελών της οργάνωσης, οι οποίοι παρουσιάζονταν ως μάρτυρες ταυτοπροσωπίας και διερμηνείς, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης προγενέστερου δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου πάντα προέβαιναν σε δήλωση απώλειας αυτών και έπειτα αιτούνταν την έκδοση νέων (ταξιδιωτικών εγγράφων).

  Μετά την επίτευξη του σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης διευκόλυναν τους αλλοδαπούς στη μεταφορά τους και εν τέλει στην έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια, μεταφέροντάς τους σε αεροδρόμιο της επιλογής τους.

  Μέσα από τη δράση της οργάνωσης, οι επωφελούμενοι αλλοδαποί αποκτούσαν την ελληνική υπηκοότητα με όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, πετύχαιναν την επ’ αόριστον διαμονή τους στη Χώρα, τη δυνατότητα μετάβασής τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε τρίτες χώρες, καθώς και τη «διαγραφή» του ποινικού τους μητρώου, καθώς στην πλειονότητά τους επρόκειτο για άτομα με πλούσιο ποινικό παρελθόν στις χώρες τους.

  Χαρακτηριστικό της ευελιξίας των μελών της οργάνωσης ήταν ότι, όταν για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους ο απόστρατος αστυνομικός απομακρύνθηκε από τη θέση του, επαναπροσδιόρισαν τον τρόπο δράσης τους προχωρώντας στην στρατολόγηση νέων μελών και επιδιώκοντας την αρχική έκδοση δελτίων ταυτότητας με τη χρήση πιστοποιητικού απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας που ανήκει σε άλλο πρόσωπο και το οποίο δεν έχει εκδώσει δικό του δελτίο ταυτότητας.

  Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε η εμπλοκή στην υπόθεση και εν ενεργεία αστυνομικού, η οποία σε μία περίπτωση προέβη σε πράξη που παρέβαινε τα καθήκοντά της, διευκολύνοντας τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

  Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι κάθε επιτυχής έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας κοστολογούνταν στα -15.000- ευρώ, ενώ το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση υπολογίζεται σε τουλάχιστον -210.000- ευρώ.

  Μέχρι στιγμής τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε:

  -14- περιπτώσεις παράνομης έκδοσης ελληνικών δελτίων ταυτότητας,
  -10- περιπτώσεις παράνομης έκδοσης ελληνικών διαβατηρίων,
  -8-περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου αλλοδαπών και
  -2-περιπτώσεις έκδοσης πλαστών διπλωμάτων άδειας οδήγησης.

  Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν σωματικές έρευνες, καθώς και σε έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  -6.000- δολάρια ΗΠΑ, αμφιβόλου γνησιότητας,
  -11.460- ευρώ,
  -108- διαβατήρια τρίτων χωρών,
  -5- δελτία αστυνομικής ταυτότητας,
  -2- οχήματα,
  -7- κινητά τηλέφωνα,
  πλήθος φωτοαντιγράφων δελτίων ταυτότητας και λοιπών πιστοποιητικών,
  -5- φυσίγγια 9mm.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ