Μεταξύ Μάλτας και Σικελίας το ιρανικό τάνκερ – Οδεύει προς την Τουρκία

Προς τις ακτές της νότιας Τουρκίας κατευθύνεται το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1» και όχι προς την Καλαμάτα, μετά το απαγορευτικό από την ελληνική κυβέρνηση.
Η Αθήνα δεν θα διακινδύνευε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ παρέχοντας βοήθεια, έτσι τροποποίησε στο Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης τον προορισμό επιλέγοντας το λιμάνι Μερσίνα της Τουρκίας.
Σήμερα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Σικελίας το πετρελαιοφόρο, το οποίο μεταφέρει εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, πλέει προς το λιμάνι της Μερσίνα, στις ακτές της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «marinetraffic», το τάνκερ, προτού φθάσει στον προορισμό του, θα διασχίσει τη θαλάσσια περιοχή νότια των Κυθήρων και βόρεια της Κρήτης.
Στη συνέχεια θα διέλθει του Καρπάθιου Πελάγους, νότια της Ρόδου, με τελική κατεύθυνση το λιμάνι της Μερσίνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό λιμάνι βρίσκεται πολύ κοντά στη Συρία.
Το «Adrian Darya» απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, με αρχικό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν συνεννοήσεων με την αμερικανική διπλωματία, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παράσχει οποιαδήποτε διευκόλυνση στο ιρανικό τάνκερ.
Το πετρελαιοφόρο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ε.Ε.
Κατόπιν διαβεβαιώσεων της Τεχεράνης, οι τοπικές αρχές άφησαν ελεύθερο το τάνκερ.
Η Ουάσιγκτον, στο μεταξύ, εξέδωσε νέο ένταλμα «κατάσχεσης» του πλοίου, το οποίο όμως απορρίφθηκε από το Γιβραλτάρ, λόγω της διαφορετικής πολιτικής των κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έναντι του Ιράν.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες