Μητσοτάκης: Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας, οι γνωστοί-άγνωστοι είναι τραμπούκοι

Κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή όπου συζητείται σήμερα το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το άσυλο, λέγοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα όταν καθηγητές χτίζονται μέσα στα γραφεία τους, όταν πολλά πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακίνησης ναρκωτικών και οι «μπαχαλάκηδες» βρίσκουν καταφύγιο εντός του Πολυτεχνείου προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.
«Για να μιλήσω στη γλώσσα της αντιπολίτευσης: Εμείς δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια. Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών. Τουλάχιστον όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και απολογούνται σε αυτήν. Ενώ οι γνωστοί-άγνωστοι τραμπούκοι υπηρετούν μόνο σκοτεινά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί μια προοδευτική πολιτική. Το να μπορεί ένας φοιτητής να φοιτά στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό» τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως «κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν εξαιρετικοί καθηγητές στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχουμε κάποιες διακρίσεις αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τη διεθνή κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων. Αν αναβαθμίστηκε το ελληνικό πανεπιστήμιο, σίγουρα δεν οφείλεται σε ό,τι έγινε τα τελευταία 4 χρόνια, με τον υπουργό που έλεγε ότι η αριστεία είναι ρετσινιά. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα επιφανών καθηγητών που επέστρεψαν από το εξωτερικό αλλά έφυγαν πάλι γιατί δεν άντεξαν το πόλεμο που δέχτηκαν, κυρίως από τη δική σας παράταξη» συμπλήρωσε.
Για τον Νόμο Διαμαντοπούλου τόνισε ότι αποτέλεσε νόμο διακομματικής συναίνεσης και η ΝΔ τότε έκανε τη μεγάλη υπέρβαση και, παρά το ότι είχε σε ορισμένα σημεία διαφωνία, τον υπερψήφισε καθώς ήταν μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή παρά τις ατέλειές του. «Ο νόμος αυτός πολεμήθηκε από αντιδραστικές δυνάμεις, ενδεχομένως και κάποιες εντός του δικού μας κόμματος, σίγουρα όμως πολεμήθηκε οργανωμένα από εσάς» είπε.
«Κανείς δεν θέλει αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Όμως δεν πρόκειται να δεχθώ ως πρωθυπουργός της χώρας και ως αρχηγός μιας παράταξης η οποία πολιτεύτηκε έχοντας στο πρόγραμμά της την κατάργηση αυτού του ασύλου, αυτής της διαστρεβλωμένης έννοιας του ασύλου, να κάνουμε οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στο ζήτημα αυτό» πρόσθεσε.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει σπουδή στην νομοθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Συνηθίστε, κ. Τσίπρα, σε γρήγορους ρυθμούς νομοθέτησης. Οι εποχές της ραστώνης και της χαλαρότητας ανήκουν στο παρελθόν».
Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται με την ασχήμια
Με ζοφερά χρώματα παρουσίασε την εικόνα των πανεπιστημίων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται σήμερα το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
«Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και όχι την κατάργηση», ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης.
Φέρνοντας το παράδειγμα ενός φοιτητή, είπε ότι «αυτός θα δει τη γραμματεία να είναι κλειστή γιατί οι υπάλληλοι φοβήθηκαν, το εργαστήριο να έχει βάλει λουκέτο, οι τοίχοι να είναι βρώμικοι και με γκράφιτι και μαθήματα να αναβάλλονται λόγω καταλήψεων αιθουσών από ποικιλώνυμες οργανώσεις και μολότοφ στα υπόγεια».
Μπορεί να πάρει πτυχίο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αλλά θα έχει συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα. Αν πάει για μεταπτυχιακό, τότε θα δει ότι όλα λειτουργούν και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός είναι εξαίρεση στο εξωτερικό. Η σύγκριση θα είναι συντριπτική γιατί η αταξία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου το πήγε τελικά πίσω, είπε.
«Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης
«Καλύτερα να μιλάμε για την αναγέννηση της πανεπιστημιακής σχολής, παρά για την κατάργηση του ασύλου. Εμείς δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια, αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πως όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα.
Εξήγησε πως η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύει τη γνώση, καθώς διάφορες μικροομάδες διαλύουν μαθήματα, την έρευνα (αφού δεν μπορεί να οργανωθεί ελεύθερα ένα συνέδριο αν διαφωνούν «μπαχαλάκηδες»), τον πολιτισμό (γιατί πολλά κτίρια είναι μνημεία) και τους πολίτες (γιατί οι βανδαλισμοί κοστίζουν).
«Είναι καιρός να φωνάξουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα. Ότι η πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες φοιτητές μπορεί να αλλάξει» είπε, προσθέτοντας ότι μία από τις τομές -αλλά όχι η μόνη- είναι η ρύθμιση για το άσυλο.
«Απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρος σημαίνει η κατάργηση του ασύλου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών».
Παράλληλα, άσκησε κριτική σε όσους αντιδρούν στη ρύθμιση, σημειώνοντας πως κάποιοι εξακολουθούν να επενδύουν στη σημερινή δεινή κατάσταση. «Είναι λάθος η Πολιτεία να συμβιβάζεται», είπε ο πρωθυπουργός επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοχή στην παραβατικότητα. Επί δικών σας ημερών παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πραγματική πρόοδο».
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα τα προοδευτικά κόμματα να «σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και να στηρίξουν τη διάταξη.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες