Νέος οργανισμός στο Ελεγκτικό Συνέδριο με νομοσχέδιο

Ο οργανισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου εισέρχεται στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά δεδομένα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε ήδη στην Βουλή και επιφέρει εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του προς την Βουλή και τον πολίτη.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο νέος οργανισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου με το νομοσχέδιο εισάγεται ένα διαφορετικό σύστημα δημοσιονομικής ευθύνης, που αποτελεί πραγμάτωση των αρχών της αναλογικότητας και της δίκαιης ισορροπίας. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε κάθε πράξη που έχει δημοσιονομικές συνέπειες, ελέγχεται πρώτα σε ποιον βαθμό αναμείχθηκε το κάθε όργανο με αποτέλεσμα ο καταλογισμός να γίνεται δικαιότερος, καθώς ελέγχονται όλοι οι παράγοντες της κάθε περίπτωσης.
Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο αφενός συμπληρώνει τα νομοθετικά κενά προκειμένου να διασφαλιστεί η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ελεγχομένων και αφετέρου προσαρμόζεται το σημερινό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στα νεότερα δεδομένα της συνταγματικής νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται η συνεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη Βουλή, έτσι ώστε να παρέχεται στην εθνική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου τεχνοκρατική ενημέρωση επί δημοσιονομικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.
Εισάγεται η ψηφιακή τεχνολογία στις ελεγκτικές διαδικασίες, καθώς προβλέπονται νέοι τύποι ελέγχων με παράλληλη αναβάθμιση του υπηρετούντος προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οργανικών θέσεων, χωρίς να αποκλείεται, όπου απαιτείται, η προσφυγή σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Τέλος, προβλέπεται η σύσταση ενός δεύτερου Τμήματος Ελέγχων και ενός Τμήματος Μελετών και Γνωμοδοτήσεων με παράλληλη σύσταση δύο επιστημονικών συμβουλίων.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

175 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες