Search
Close this search box.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος για την προμήθεια βλημάτων 120 χιλ. για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού

Τους λόγους που η ανάθεση της προμήθειας βλημάτων 120 χιλιοστών πραγματοποιήθηκε μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ανέφερε, δε, ότι η προμήθεια «έγινε σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, συγκεκριμένα μάλιστα με το άρθρο 76 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 146 του ν. 4782/2021 (Α’ 36), σε συνδυασμό με το άρθρο 17 του ν. 3978/2011 (Α΄137) και το άρθρο 49 του ν. 3433/2006 (Α’ 20)».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η προμήθεια των πυρομαχικών εκπαιδεύσεως 120 χιλ. πραγματοποιείται για την κάλυψη αδήριτων εκπαιδευτικών αλλά και επιχειρησιακών αναγκών του Ελληνικού Στρατού».

Ειδικότερα, για τους λόγους που συνηγόρησαν στην επιλογή εξήγησε ότι «η προμήθεια μέσω FMS δίνει τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης των επιχειρησιακών απαιτήσεων με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος αγοράς, μέσω των υφιστάμενων αποθεμάτων που τηρούν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την υποστήριξη των ιδίων ή/και άλλων χωρών-μελών του συστήματος FMS». Επιπλέον, όπως είπε, «τα πυρομαχικά που θα αποσταλούν είναι πρόσφατης κατασκευής, διετίας, ετοιμοπαράδοτα και έτσι ελαχιστοποιείται ο χρόνος παράδοσης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, ενώ παράλληλα θα αποτραπεί η ανάλωση πυρομαχικών μάχης για λόγους εκπαίδευσης».

«Ο τύπος των συγκεκριμένων πυρομαχικών έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις του Ελληνικού Στρατού και είναι πιστοποιημένος για σωλήνες πυροβόλων L44 και L45 των αρμάτων LEO του Ελληνικού Στρατού», πρόσθεσε και σημείωσε ότι με την προμήθεια «εξασφαλίζεται η αξιόπιστη και σε βάθος χρόνου παροχή των αναγκαιούντων υπηρεσιών-πιστοποιητικών, καθώς και η παροχή πληροφοριών για όρια ζωής και τυχόν επικαιροποίηση-επέκταση αυτών, πιθανές αναστολές ή περιορισμούς χρήσης και τυποποίηση συνθηκών αποθήκευσης-μεταφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των υπόψη υλικών».

«Τα πυρομαχικά έχουν υποστεί τη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας που προβλέπεται για τον αμερικσνικό στρατό», συμπλήρωσε ενώ επεσήμανς ότι «η προμήθεια αυτή διέπεται από την αρχή του μηδενικού οφέλους-μηδενικής ζημίας με τις ίδιες εγγυήσεις υλικών που ισχύουν και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

«Αντιθέτως, στην περίπτωση προμήθειας μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και συμπαραγωγής με την ΕΑΣ ΑΒΕΕ, εκτιμάται ότι το κόστος προμήθειας θα υπερδιπλασιαζόταν, ενώ παράλληλα ο μέσος χρόνος παράδοσης θα κυμαινόταν μεταξύ 18 και 24 μηνών, λόγω των διαδικασιών της συμπαραγωγής, με αποτέλεσμα τη δυσμενή επίδραση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς και συμμαχικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Από την πληροφόρηση η οποία έχει περιέλθει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, η ΕΑΣ ΑΒΕΕ δεν διαθέτει την ικανότητα παραγωγής εκπαιδευτικών πυρομαχικών αρμάτων μάχης 120 χιλ., παρά μόνο τη δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένων απαρτίων του βλήματος και αποκλειστικά κατόπιν σχετικής παραγγελίας από την κατασκευάστρια εταιρεία του εξωτερικού», ανέφερε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «δεν υφίσταται δυνατότητα προμήθειας, μέσω της εταιρείας ΕΑΣ ΑΒΕΕ, του συγκεκριμένου τύπου πυρομαχικού για την κάλυψη των υφισταμένων επιτακτικών αναγκών».

Όσον αφορά στην προμήθεια πυρομαχικών μάχης, «το πρόγραμμα προμήθειας βρίσκεται στη διαδικασία ενεργοποίησης και για την υλοποίησή του θα προβλεφθεί, στους ειδικούς όρους της διακήρυξης, η δυνατότητα συμμετοχής εγχώριων εταιρειών ως υπερεργολάβων ή υποκατασκευαστών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», κατέληξε, στην απάντησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η πρόσληψη ΕΠΟΠ γίνεται ύστερα από προκήρυξη πλήρωσης θέσεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση του οικείου Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ερώτηση με θέμα «Παράκαμψη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στην προμήθεια βλημάτων 120 χιλιοστών. Μαρασμός της παραγωγικής και οικονομικής δύναμης της δημόσιας βιομηχανίας», κατέθεσαν οι Γεώργιος Τσίπρας, Θεόδωρος Δρίτσας, Ελευθέριος Αβραμάκης, Αθανάσιος Αθανασίου, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεοδώρα Αυγέρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Καλλιόπη Βέττα, Δημήτριος Βίτσας, Χρήστος Γιαννούλης, Ιωάννης Γκιόλας, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Ειρήνη Κασιμάτη, Χαρά Καφαντάρη, Σπύρος Λάππας, Κυριακή Μάλαμα, Κωνσταντίνος Μάρκου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιού Πούλου, Ιωάννης Ραγκούσης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Γιάννης Σαρακιώτης, Παναγιώτης Σκουρολιάκος, Μπέττυ Σκούφα, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Σωκράτης Φάμελλος, Θεανώ Φωτίου, Δημήτριος Χαρίτου, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Ραλλία Χρηστίδου και Γεώργιος Ψυχογιός

Ο ΥΠΕΘΑ σχετικά με τη μοριοδότηση των δοκίμων εφέδρων αξιωματικών για τη συμμετοχή τους στην προκήρυξη θέσεων ΕΠΟΠ

«Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα σε όσους κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπηρέτησαν ως δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί και συμμετέχουν ως υποψήφιοι σε διαγωνισμούς πρόσληψης ΕΠΟΠ, να λάβουν επιπλέον μοριοδότηση από τους λοιπούς υποψηφίους». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος με θέμα «Μοριοδότηση των Δοκίμων Έφεδρων Αξιωματικών για συμμετοχή τους στην προκήρυξη θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η πρόσληψη ΕΠΟΠ γίνεται ύστερα από προκήρυξη πλήρωσης θέσεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση του οικείου Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με το άρθρο 3 του ν. 2936/2001 «Επαγγελματίες Οπλίτες και άλλες διατάξεις» (Α’ 166), καθορίζονται «οι ειδικότητες, τα υποβλητέα δικαιολογητικά, ο χρόνος υποβολής, ο τρόπος υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, η συγκρότηση και λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών, ο τρόπος κύρωσης των πινάκων επιτυχόντων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Με το ίδιο άρθρο καθορίζεται ότι, με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ΕΠΟΠ», πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Στο άρθρο 1 του ΠΔ 292/2001 (Α’ 204), καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότηση, βάσει των οποίων επιλέγονται οι υποψήφιοι ΕΠΟΠ για πρόσληψη» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Μεταξύ άλλων, μοριοδοτείται ο χρόνος προϋπηρεσίας στην ειδικότητα, στην οποία οι υποψήφιοι επιθυμούν να καταταγούν (υπολογίζεται ως προϋπηρεσία και η θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις, μόνο στην ίδια ή σε αντίστοιχη ειδικότητα άλλου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων), καθώς και ο χρόνος που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Η προϋπηρεσία στην ειδικότητα όσων εκπλήρωσαν τη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωσή τους «μοριοδοτείται αναλόγως των μηνών υπηρεσίας (π.χ. χρόνος υπηρεσίας έως 12 μήνες με 200 μονάδες, άνω των 12 μηνών -2- με 250 μονάδες), η δε μοριοδότηση του χρόνου υπηρεσίας που εκπληρώνει ή εκπλήρωσε ο υποψήφιος στις Ένοπλες Δυνάμεις προκύπτει από το σύνολο των μηνών υπηρεσίας του επί 10», σύμφωνα με τον υπουργό.

«Οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί εκπληρώνουν στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση 5 επιπλέον μηνών, από την αντίστοιχη των στρατευσίμων» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και ως εκ τούτου «οι υποψήφιοι, σε διαγωνισμούς πρόσληψης ΕΠΟΠ, έφεδροι αξιωματικοί σε έναν ανάλογο υπολογισμό μοριοδότησης θα λάβουν επιπλέον μοριοδότηση 100 μονάδων (50 από την προϋπηρεσία στην ειδικότητα και 50 από τον χρόνο υπηρεσίας) από τους λοιπούς στρατευσίμους, συνεπεία της ιδιότητας με την οποία υπηρέτησαν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων».

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες