27.7 C
Athens
24.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
More

  Ο ΟΚΑΝΑ συνεχώς στο δρόμο δίπλα στους εξαρτημένους – Κάθε μέρα σαν… Χριστούγεννα (εικόνες)


  Συστηματικό έργο με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της βλάβης δίνει καθημερινά τα τελευταία δύο χρόνια ο ΟΚΑΝΑ καθώς με εντατικές δράσεις streetwork διατηρεί συνεχή παρουσία στα σημεία συνάθροισης εξαρτημένων ατόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα δημιουργώντας καινοτόμα προγράμματα.
  Η δουλειά γίνεται στο πεδίο, εκεί που ο ενεργός χρήστης βρίσκεται, συναθροίζεται, κάνει χρήση και βιώνει δυστυχώς την καθημερινότητά του. Αυτό φυσικά δεν έχει ωράρια και ημέρες, αργίες και καθημερινές. Έτσι, και τα Χριστούγεννα είναι σαν μια άλλη καθημερινή που πρέπει ο οργανισμός να βρεθεί δίπλα σε όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη. Κάθε μέρα, κάθε πρωί, κάθε απόγευμα, κάθε βράδυ, είτε είναι γιορτές, είτε όχι, οι ομάδες του streetwork του ΟΚΑΝΑ υλοποιούν δράσεις. Streetwork για τον ΟΚΑΝΑ σημαίνει μείωση της βλάβης.
  Είναι ο πρώτος Οργανισμός στη χώρα που ανέπτυξε το streetwork ή αλλιώς «υπηρεσία στο δρόμο», στο πλαίσιο της μείωσης της βλάβης, πριν από 18 χρόνια, όντας οι πρωτοπόροι που υιοθέτησαν την πρακτική αυτή και αυτοί που μετέδωσαν αυτήν την τεχνογνωσία σε άλλους φορείς και ΜΚΟ μετέπειτα, ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο πεδίο.
  Διανέμει υγειονομικό υλικό ασφαλούς χρήσης, είδη πρώτης ανάγκης και συνδράμει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τους. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς χώρους συνάθροισης εξαρτημένων ατόμων, σε «πιάτσες» ηρωίνης, αλλά και σε «πιάτσες» shisha (κρυσταλικής μεθαμφεταμίνης). Εκτός από τα υλικά ασφαλέστερης χρήσης διανέμονται και σάντουιτς, νερά, μάσκες, απολυμαντικά, υπνόσακοι και κουβέρτες για τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.
  Σήμερα ο ΟΚΑΝΑ πρωτοπορεί και πάλι. Οι ομάδες streetwork διανέμουν 4 διαφορετικά ΚΙΤ:
  · ΚΙΤ υγειονομικού υλικού ασφαλούς εισπνεόμενης χρήσης (με πολλαπλά επιστόμια)
  · ΚΙΤ υγειονομικού υλικού ασφαλούς ενέσιμης χρήσης (με 20 σύριγγες)
  · ΚΙΤ για την ατομική προστασία από την πανδημία αλλά και
  · ΚΙΤ αστεγίας, για την κάλυψη των αναγκών υγιεινής των ωφελούμενων. αλλά και γεύματα και νερό.
  Νέες ουσίες και αντιμετώπιση
  Ο ΟΚΑΝΑ παρακολουθώντας τις ανάγκες στο πεδίο, έκανε άμεσα παρέμβαση σε μία νέα ουσία που έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, αυτή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, γνωστή και ως shisha. H συγκεκριμένη ουσία είναι μία κακής ποιότητας μεθαμφεταμίνη, εύκολα προσβάσιμη με χαμηλό κόστος, αλλά με εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες στην υγεία του χρήστη. Ο Οργανισμός, παρεμβαίνοντας άμεσα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διανέμει υγειονομικό υλικό ασφαλούς εισπνεόμενης χρήσης. Ήδη έως το Νοέμβριο του 2021 έχουν διανεμηθεί 2.600 ΚΙΤ ασφαλούς εισπνεόμενης χρήσης με πολλαπλά επιστόμια.
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  Αποκλειστικό «L&O»: Σοκ στον Άγιο Παντελεήμονα – Γεωργιανός βίασε την 14χρονη ανιψιά του μέσα στο αυτοκίνητο
  Αντικύθηρα: Εφτά νεκροί μετανάστες σε νέο ναυάγιο – Απεγκλωβίστηκαν 90 άτομα
  Κορονοϊός – Πλεύρης: «Έρχονται μέτρα στη διασκέδαση, μετά τις γιορτές» – Τι είπε για μάσκες, γήπεδα, σχολεία (βίντεο)
  Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Ο Μίκης σάπιζε σε ένα κρεβάτι – Η μαμά μου δεν γνωρίζει για τον θάνατό του»
  Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ