20.9 C
Athens
21.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
More

    Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στο επίκεντρο μεγάλου επιστημονικού συνεδρίου στην Αθήνα – Οι ομιλητές και το πρόγραμμα


    Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «οι νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», διοργανώνουν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Radisson BluePark (Λεωφ. Αλεξάνδρας, αρ. 10), στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2021 και ενώ ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή προς επεξεργασία, ύστερα από δημόσια διαβούλευση, το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
    Στο Συνέδριο χαιρετισμό θα απευθύνει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός. Διακεκριμένοι νομικοί επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, εισαγγελικοί λειτουργοί και δικηγόροι, θα αναλύσουν, κατά τις εργασίες του συνεδρίου τις αλλαγές που στη ποινική νομοθεσία της χώρας, μετά τις τροποποιήσεις στο νέο Ποινικό Κώδικα στις οποίες προέβη η επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη αλλά και τις τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
    Αναλυτικά, το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:
    Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 17.30 – 21.30: «Οι νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα». 17.30 Προσέλευση συνέδρων – Εγγραφές. 18.00 Έναρξη εργασιών συνεδρίου – Χαιρετισμοί: Γεωργίου Κώτσηρα, Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ευάγγελου Μπακέλα, Εισαγγελέα Εφετών, Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και Δημήτριου Βερβεσού, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων
    Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
    Προεδρία: Χρίστος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, Δικηγόρος Αθηνών. Εισηγήσεις: Α’ Εισηγητής Γεώργιος Τριανταφύλλου, Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α , Δικηγόρος Αθηνών, με θέμα: Οι τροποποιήσεις του Γενικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα. Β’ Εισηγητής Θεμιστοκλής Σοφός, Γεν. Γραμματέας του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, Δ.Ν. – Δικηγόρος Αθηνών, με θέμα: Οι τροποποιήσεις στην ελαστικότητα της ποινής στο στάδιο της έκτισης. Διάλειμμα (διάρκειας 20′). Γ’ Εισηγητής Παναγιώτης Μεϊδάνης, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, με θέμα: Η διεύρυνση του αξιοποίνου και αυστηροποίηση των απειλούμενων ποινών του ειδικού μέρους του Ποινικού Κώδικα: Εφήμερη πρόκληση ή δομική αναγκαιότητα; Δ’ Εισηγητής Ιωάννης Σέβης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, με θέμα: Οι τροποποιήσεις στην ύλη των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Παρεμβάσεις: Γεώργιος Μπισμπίκης, Εισαγγελέας Εφετών, Διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Πατρών, με θέμα: Τροποποιήσεις στα εγκλήματα κοινού κινδύνου: Η σκοπιμότητα της επαναφοράς τους ως εγκλήματα αφηρημένης διακινδύνευσης. Ιωάννης Μοροζίνης, Δ.Ν Ειδικός Επιστήμων της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ, Δικηγόρος Αθηνών, με θέμα : Σκέψεις για τη γενικοπροληπτική λειτουργία της υφ’ όρον απόλυσης και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις χορήγησής της. Αλεξάνδρα Μαύρου -Τσάκου, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, με θέμα: Διασπορά ψευδών ειδήσεων: πρόσφατες τροποποιήσεις
    Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 10.00 – 13.30. «Οι νέες τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας»
    Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    10.00 Έναρξη εργασιών συνεδρίου. Προεδρία: Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. Εισαγωγή στις τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Λάμπρος Μαργαρίτης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την παρακολούθηση των διατάξεων του ΠΚ και ΚΠΔ
    Εισηγήσεις: Α’ Εισηγητής Πολυχρόνης Τσιρίδης, Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επισκέπτης Καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δικηγόρος Πειραιά, με θέμα: Οι τροποποιήσεις στην προδικασία και την κύρια διαδικασία. Β’ Εισηγητής Άγγελος Κωνσταντινίδης, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ, Δικηγόρος Αθηνών, με θέμα: Οι τροποποιήσεις στην απόδειξη. Διάλειμμα (διάρκειας 20′). Γ’ Εισηγητής Αχιλλέας Ζήσης, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με θέμα: Οι τροποποιήσεις στην ύλη των ενδίκων μέσων. Δ’ Εισηγητής Λάμπρος Σοφουλάκης, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ.Ν, με θέμα: Οι τροποποιήσεις στην εκτέλεση των ποινών. Παρεμβάσεις: Σωτηρία Ζωγράφου, Δικηγόρος Αθηνών, με θέμα: Νομοθετική παρεμβατικότητα αντί νομολογιακής ερμηνείας. Παναγιώτης Δ. Χριστόπουλος, Δ.Ν. – Ειδικός Επιστήμων της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ, Δικηγόρος Αθηνών, με θέμα: Αναγκαίες Δικονομικές Μεταρρυθμίσεις. Ανδρέας Σπυρόπουλος, Δικηγόρος Αθηνών, με θέμα: Τροποποιήσεις του ΚΠΔ.
    Να σημειωθεί ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, η δυνατότητα παρακολούθησης με φυσική παρουσία ανέρχεται στα 100 άτομα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος στο portal.olomeleia.gr, (από τις 30.10.2021) και α τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητος. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης του συνεδρίου, διαδικτυακά μέσω Webex και θα μεταδοθεί σε realtime μέσω του καναλιού του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο youtube. Τέλος, κατά την είσοδο στο συνεδριακό χώρο θα πρέπει να επιδεικνύεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι στιγμής Κ.Υ.Α
    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης
    Την ίδια ώρα, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προς επεξεργασία από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επέρχονται οι εξής αλλαγές:
    Προβλέπεται ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, ανθρωποκτονίας, της θανατηφόρας ληστείας και του ομαδικού βιασμού.
    Αυστηροποιούνται οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο του κρατουμένου. Ειδικότερα, σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης για τα εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (σε διακεκριμένη μορφή), για εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, ληστεία, εμπρησμός, εμπρησμός σε δάση, εκβίαση, βιασμό ανηλίκου, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκου και όλα τα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα, δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής. Άρα, από τα 3/5 που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στα 4/5. Ως εκ τούτου, αυστηροποιείται για τα ανωτέρω αδικήματα η διάταξη, και ακόμα και με τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής, κατά τα ανωτέρω, ο κρατούμενος θα παραμένει περισσότερο χρόνο στο σωφρονιστικό κατάστημα. Επιπλέον, για τα παραπάνω εγκλήματα, θα απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα, ίση με τα 3/5 της ποινής (πραγματική έκτιση της ποινής). Άρα, από τα 2/5 που ισχύει σήμερα αυξάνεται στα 3/5. Ακόμη, προβλέπεται ότι σε περίπτωση καταδίκης για τα παραπάνω εγκλήματα σε ποινή ισοβίου καθείρξεως, το κατώτατο όριο παραμονής στο σωφρονιστικό κατάστημα του καταδίκου αυξάνεται από 16 έτη σε 18 έτη (πραγματική έκτιση). Επίσης προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις των ανωτέρω κακουργημάτων δεν επιτρέπεται απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση.
    Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει ένα έτος μετά την ενηλικίωσή του, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και τρία έτη εφόσον είναι κακούργημα. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα, ειδικά για τα αδικήματα αυτά, τα οποία έχουν ιδιάζουσα, λόγω της φύσης τους, απαξία, να υπάρχει επαρκής χρόνος, κατά τον οποίο ο ανήλικος θα μπορεί να τα καταγγείλει, ώστε να ασκούνται διώξεις και να μη μένουν ατιμώρητα.
    Προβλέπεται ότι το αδίκημα του εμπρησμού δάσους τιμωρείται ως κακούργημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνήθως εμπνεόμενες από επιδίωξη οικονομικού κέρδους συμπεριφορές και για τις οποίες η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι χρειάζονται αυστηρότερη αντιμετώπιση.
    Αυστηροποιείται η ποινή για το αδίκημα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επεδίωκε την πρόκλησή της και προστίθενται στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση.
    Προστίθεται νέα ποινική διάταξη κατά την οποία συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας ή στο πλαίσιο της εργασίας του.
    Αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινής στην εμπορία ανθρώπων προκειμένου να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως πολίτες τρίτων χωρών και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.
    Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν τελείται στο χώρο εργασίας τιμωρείται πλέον μόνο με φυλάκιση και διώκεται αυτεπάγγελτα.
    Προβλέπεται ρητά για πρώτη φορά η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου, με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη.
    Ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή είναι ότι για την περίπτωση του αδικήματος των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους ή ενώπιόν τους (αποπλάνηση ανηλίκων), το αδίκημα τιμωρείται στη βασική του μορφή πλέον μόνο ως κακούργημα.
    Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως, όταν έχει ως θύμα ανήλικο πρόσωπο (στην ουσία ηλικίας από δώδεκα έως δεκαοκτώ ετών) και όχι κατ’ έγκληση όπως σήμερα, καθώς κάτω των δώδεκα ετών η πράξη είναι ούτως ή άλλως βαρύτερη και αυτεπαγγέλτως διωκόμενη. Επιπλέον διευρύνεται η προστασία του ανηλίκου με την κατάργηση της κατ’ έγκληση δίωξης της βάναυσης προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας προσώπων νεότερων των δεκαπέντε ετών.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Ρομά επιτέθηκαν με πέτρες σε αστυνομικούς στο Μενίδι!
    Οι εξωτερικοί φρουροί διαμαρτύρονται για τις μεταγωγές κρατουμένων -Τι ζητούν από τον Θεοδωρικάκο (εικόνες)
    Δημοσκόπηση: Οι αρνητές δεν αλλάζουν γνώμη – 7/10 πολίτες έχουν κάνει μία δόση εμβολίου
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ