Παναγιωτόπουλος: Διευκρινίσεις για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

“Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν.4662 (περί Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων) οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) δύνανται να συνεισφέρουν σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, και για τον καλύτερο συντονισμό της συνδρομής των ΕΔ, υφίσταται το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ». Συναφώς, για την εφαρμογή του υπόψη Σχεδίου, εκδόθηκε ήδη από το ΓΕΕΘΑ σχετική Διαταγή που αφορά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης ανάληψης της αποστολής εκπομπής περιπόλων πυρασφαλείας έχουν ληφθεί υπόψη από τις ΕΔ οι δυνατότητες τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα. Παράλληλα, για τη λήψη της απόφασης εκπομπής των παραπάνω περιπόλων, λαμβάνονται υπόψη από τους υπεύθυνους, όλοι οι παράγοντες που αφορούν στη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού, των μέσων και του εξοπλισμού, ενώ έχουν συνεκτιμηθεί οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε αυτό καθαυτό το έργο και τη λειτουργία των Μονάδων, από την εκτέλεση αυτής της αποστολής”.

Αυτά διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Αντ. Μυλωνάκης, με θέμα «Μεγάλα ερωτήματα προκαλούν τα περίπολα δασοπροστασίας» και του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, με θέμα «’Αμεση απεμπλοκή των Ενόπλων δυνάμεων από την πυρασφάλεια των δασών»,

Περαιτέρω, πρόσθεσε, σε κάθε δραστηριότητα των ΕΔ λαμβάνονται όλα τα μέτρα υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας για την απρόσκοπτη εκτέλεση της αποστολής του προσωπικού. Συγκεκριμένα, το προσωπικό των ΕΔ τροφοδοτείται, σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Γενικό Κανονισμό Τροφοδοσίας Ενόπλων Δυνάμεων. Ανεξάρτητα από αυτό, πρώτιστο μέλημα όλων των κλιμακίων Διοικήσεως των ΕΔ, αποτελεί η λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων αποτελεσματικής υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του προσωπικού, με σκοπό την άριστη και απρόσκοπτη εκτέλεση του οποιουδήποτε έργου του ανατίθεται.

Τέλος, ανέφερε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας λαμβάνουν υπόψη όλες τις απόψεις που υποβάλλονται από διαφόρους φορείς, πλην όμως προβαίνουν στους απαραίτητους σχεδιασμούς και λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις υφιστάμενες ανάγκες και το γενικότερο συμφέρον της χώρας.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες