Παραδοχή από πρώην αρχηγό της τουρκικής αεροπορίας: «Tα ελληνικά F35 θα μας βλέπουν ήδη πριν τα δούμε εμείς!»

«Τα ελληνικά Rafale, F16 VIPER, αλλάζουν τα δεδομένα. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε άμεσα τα δικά μας F16. Tα ελληνικά F35 θα μας βλέπουν ήδη πριν τα δούμε εμείς». Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, του ο πρώην αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ, εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή το 2025-2026.

Ο Ουνάλ δήλωσε: «Εάν αποτύχει το σχέδιο μας για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 με δυνατότητα VIPER και τον εκσυγχρονισμό των 80 αεροσκαφών μας F-16, που βρίσκονται στο απόθεμά μας, και η Ελλάδα πραγματοποιήσει και τα τρία σχέδια, δηλαδή ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό F-16 και την αγορά των Rafale και αγοράσει και τα F -35, τότε στην περίπτωση αυτή όταν φτάσουμε στο 2025-2026, η ελληνική πλευρά σε μαχητικά αεροσκάφη θα έχει το πάνω χέρι το πλεονέκτημα σε μαχητικά αεροσκάφη.

Τα  F-35 λόγω της δυνατότητας χαμηλής ορατότητας, με βλέπει εκείνος πριν  τον  δω εγώ… Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα στο περιβάλλον της αεροπορικής εκστρατείας: Τα  Rafale και  F-16/VIPER εξισορροπούν το ένα το άλλο. Γιατί και τα δύο έχουν δυνατότητες 4,5ης γενιάς. Το πρόβλημα εδώ είναι με τα F-35 5ης γενιάς. Στην περίπτωση αυτή, ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς θα βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που γίνεται πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Αν δηλαδή δεν μπορέσουμε  να εκσυγχρονίσουμε τα F-16, τότε η επιχειρησιακή υπεροχή στο πλαίσιο των μαχόμενων αεροσκαφών θα περάσει στα χέρια της άλλης πλευράς».

Στο μεταξύ, αγωνία επικρατεί στην Άγκυρα εν όψει της κρίσιμης συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον. Η Τουρκία περιμένει έστω μια θετική δήλωση από την αμερικανική πλευρά για τα F-16 στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο θετικά, καθώς η Ουάσινγκτον βρίσκεται ενώπιον της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και των εμποδίων που θέτει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι της συζήτησης των δύο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να μπουν και αυτά τα θέματα με την Άγκυρα να περιμένει με αγωνία τα μηνύματα που θα στείλει ο Άντονι Μπλίνκεν.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες