13.7 C
Athens
9.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024
More

    ΠΟΕΣ: «Η οικογένεια δεν μπορεί να συνεχίσει να τιμωρείται επειδή τα κενά των παραιτήσεων αυξάνονται»

    Η ΠΟΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: «Μέριμνα (Διευκόλυνση Γονέων για Μεταφορά Τέκνων)».

    Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ

    Κύριε Υπουργέ.

    Η Ομοσπονδία μας διαρκώς αναδεικνύει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την (μη) τήρηση του επίσημου ωραρίου, το οποίο διαρκώς μας μεταφέρεται ότι ελαστικοποιείται εις βάρος των στελεχών.


    Αντίστοιχα συνέβη και πρόσφατα από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης με έγγραφο που σας αποστέλλουμε συνημμένα [σχετικό (ια)] και το οποίο δεν αφορά μόνο τα στελέχη του ΣΞ της εν λόγω περιοχής και το οποίο αποδεικνύει ότι οι στρατιωτικοί έχουν φτάσει στο μη παρέκει.

    Αναφερόμαστε στη δυνατότητα τροποποίησης του ωραρίου για τα στελέχη που έχουν ανάγκη μεταφοράς των τέκνων τους από και προς σχολικές μονάδες ή παιδικούς σταθμούς, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας στήριξης των οικογενειών. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουμε ιδίως την τελευταία διετία όπου η έννοια της μέριμνας έχει ευτελιστεί διά της θεσμοθέτησης, τα πάντα τίθενται και κρίνονται από τις ανάγκες της Υπηρεσίας, η οποία επειδή «αδειάζει» από προσωπικό με αυξανόμενους ρυθμούς, προσπαθεί να βρίσκει τρόπους να καλύπτει τα κενά, αντί να βελτιώνει τις υφιστάμενες συνθήκες.


    Ενώ, όπως ορθώς επισημαίνει η υπόψιν Ένωση, υφίσταται πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα στις Διοικήσεις να λαμβάνουν κατά την κρίση τους μέτρα για την αναπλήρωση των ωρών απουσίας του προσωπικού από την εργασία του, ώστε να τηρείται απαρέγκλιτα το προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία 40ωρο εργασίας εβδομαδιαίως, έχει διαπιστωθεί σε αρκετές περιπτώσεις ο αυθαίρετος συμψηφισμός  ημερών αδείας ή απαλλαγών ως δήθεν χορηγηθείσες (ήτοι, χωρίς υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου) ανά «ώρες απουσίας», δίχως να λαμβάνεται υπόψιν ο πραγματικός χρόνος απασχόλησης του προσωπικού, ο οποίος κατά τα συνηθισμένα συμπεριλαμβάνει:

    • Χρόνο για εβδομαδιαία όργανα εσωτερικής λειτουργίας Μονάδων και Υπομονάδων (αθροιστικά 16 ώρες για κάθε όργανο).
    • Εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών και εξωτερικών εφόδων (2-3 ώρες).
    • Συμμετοχή σε περιπόλους δασοπροστασίας και μεταναστευτικών ροών.
    • Συμμετοχή σε αντιπροσωπείες σε διαφόρων ειδών εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.
    • Εσωτερικές ασκήσεις που δεν αποζημιώνονται.

    Όλα αυτά συμβαίνουν όταν, όπως έχουμε αποδείξει, οι στρατιωτικοί μπορεί να εργάζονται έως και εκατοντάδες περισσότερες ώρες κατ’ έτος, όντες διαρκώς υπό καθεστώς «σύνδεσης» [νοοτροπία διαρκούς σύνδεσης («ever-connected») και αδιάκοπης λειτουργίας («always on»)], ενάντια σε κάθε έννοια ανθρωπίνου δικαιώματος ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας, με όσα αυτή συνεπάγεται, ενώ παράλληλα δεν αναγνωρίζεται η υπερωριακή εργασία, ούτε καταγράφεται. Ως εκ τούτου οι ενώ οι στρατιωτικοί βρίσκονται, επιπλέον, σε διαρκή γνήσια ετοιμότητα προς εργασία, βλέπουν και τα τελευταία ψήγματα μέριμνας (εν προκειμένω για τα παιδιά τους) να εξανεμίζονται.

    Πέραν τούτων, θεωρούμε προφανές ότι , εάν η Υπηρεσία διαθέτει αρκετό κόσμο να στέλνει σε δεξιώσεις όπως του Μεγάρου Μουσικής για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου ή να παρίσταται σε κηδείες και τοπικούς εορτασμούς, τότε είναι προφανές ότι έχει αρκετό κόσμο για να αποφεύγει τα διπλά καθήκοντα, τις υπερβάσεις μηνιαίων υπηρεσιών, τις διαρκείς αναθέσεις εξωϋπηρεσιακών καθηκόντων στα ίδια πρόσωπα, τις υποτιθέμενες αναπληρώσεις ωραρίου που έχει υπερεργαστεί «διπλά και τριπλά».

    Η οικογένεια δεν μπορεί να συνεχίσει να «τιμωρείται» επειδή τα κενά των παραιτήσεων αυξάνονται και αδυνατούν να αναπληρωθούν με ορθολογικό τρόπο. Κι αν η φετινή σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε, ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη, όπου το προσωπικό εξωτερικεύει τους αιτιολογημένους προβληματισμούς του. Η Ομοσπονδία μας υπερθεματίζει την πρόταση της ανωτέρω Ένωσης για τροποποίηση του οικείου κειμένου επεκτείνοντάς την στη θέσπιση γενικότερου πλαισίου μέριμνας, το οποίο να σέβεται και να υποστηρίζει την αυξανόμενα πληττόμενη οικογένεια κάθε στρατιωτικού, σε μια εποχή που η Πατρίδα μας μαστίζεται από υπογεννητικότητα.

    Το ανωτέρω πλαίσιο οφείλει να κινείται προς μια κατεύθυνση που:

    α.   Να αποσυνδέει το χρόνος μεταφοράς τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες πάσης φύσεως από το ωράριο εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι το προσωπικό ούτως ή άλλως εργάζεται πολλές περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως.

    β.   Να διασφαλίζει την τήρηση του υφιστάμενου πλαισίου (40ωρο σε εβδομαδιαία βάση), με καταγραφή και συμψηφισμό όλων των ωρών που έχουν παρασχεθεί ως αποδεδειγμένη εργασία.

    γ.   Να θεσμοθετηθεί αποζημίωση λόγω υπερωριακής απασχόλησης, στην περίπτωση που οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν επιτρέπουν την τήρηση του 40ωρου.

    δ.   Να επανεξεταστεί το υφιστάμενο πλαίσιο υποχρεωτικής συμμετοχής των στελεχών σε διάφορες υποχρεώσεις ή απασχολήσεις (πχ παρουσία σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις κλπ), στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής επαναξιολόγησης των πραγματικών ποσοστών στελέχωσης.

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

    Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ