Ρήτρα αναπροσαρμογής: Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη πιλοτική δίκη

Άρειος Πάγος

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα -πιθανά την ερχόμενη Δευτέρα-  θα ληφθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον θα διεξαχθεί ή όχι πιλοτική δίκη για το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα, το όλο θέμα συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Αρείου Πάγου. Μεταξύ άλλων αίτημα για να κριθεί το όλο θέμα σε πιλοτική δίκη ώστε να μην βγαίνουν  αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας, έχει υποβάλλει η ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι συλλογική αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις, το ΙΝΚΑ και  η  Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος. Όλοι ζητούν να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας που μεταφέρει στα οικιακά τιμολόγια την αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Μάλιστα παρέμβαση υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής έκανε ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα υποβάλλουν υπόμνημα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και στην συνέχεια η τριμελής επιτροπή του Αρείου Πάγου θα λάβει την τελική απόφασή της.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, με προσωρινή διαταγή που είχε εκδώσει είχε κάνει εν μέρει δεκτό σχετικό αίτημα καταναλωτικών οργανώσεων και είχε απαγορεύσει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών.

Πρόκειται για οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες