Σεπτεμβριανά 1955: Τα μηνύματα των πολιτικών – «Δεν ξεχνούμε το υποκινούμενο πογκρόμ κατά των Ελλήνων»

Τα μηνύματά τους, προς πάσα κατεύθυνση, στέλνουν οι πολιτικοί για τα Σεπτεμβριανά του 1955.

Δένδιας: «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης έγινε στόχος ενός απρόκλητου και κατευθυνόμενου πογκρόμ»

«67 χρόνια από τα “Σεπτεμβριανά”, κατά τα οποία ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης έγινε στόχος ενός απρόκλητου και κεντρικά κατευθυνόμενου πογκρόμ, με ολέθριες συνέπειες για τους ομογενείς μας, αλλά και για την κοινωνία της ίδιας της Τουρκίας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Το πογκρόμ ήταν ο πρώτος κρίκος σε μια αλυσίδα θλιβερών γεγονότων κατά της Eλληνικής Mειονότητας στην Πόλη, η οποία εκδιώχθηκε ή εξαναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την πατρογονική της γη, παρότι η Τουρκία είχε την υποχρέωση, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, να εγγυηθεί την ευημερία της», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.

Και προσθέτει: «Οι λιγοστοί εναπομείναντες σήμερα Έλληνες της Πόλης, σε αντίθεση με την ευημερούσα Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αποτελούν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που μιλούν από μόνα τους για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει κάθε χώρα, αντίστοιχα, στις μειονότητες. Σήμερα, 67 χρόνια μετά το πογκρόμ, η εν γένει συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας έρχεται να υπενθυμίσει δυστυχώς την απόσταση που τη χωρίζει από την Ελλάδα, όσον αφορά την αντίληψη για το Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Κατσανιώτης: «Δεν ξεχνούμε»

Μήνυμα για τα 67 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

«6/9/1955: Δεν ξεχνούμε το μαζικό, οργανωμένο και κεντρικά υποκινούμενο πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης», αναφέρει.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες