ΣτΕ: Ακύρωσε την άρνηση του υπ. Υγείας να επικυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα του ΠΙΣ

Ανατροπή στις εκλογές των γιατρών του περασμένου έτους επέφερε το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς ακύρωσε την από 25.4.2019 πράξη του υπουργού Υγείας, κατά το μέρος εκείνο που δεν επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της 3.3.2019 για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών (Α.Π.Σ.Ι.) και Εξελεγκτικής Επιτροπής του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.).
Αναλυτικότερα, κατά τις αρχαιρεσίες της 3.3.2019 πλειοψήφησε ο συνδυασμός «Δημοκρατική Κίνηση- Ενότητα-Συνεργασία» με ποσοστό 61,79% ενώ στις 16.3.2019 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. Παρ΄ όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας, με την από 25.4.2019 πράξη του, αρνήθηκε να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, τις οποίες και ακύρωσε.
Έτσι, στις 22.6.2019 διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές, κατά τις οποίες ο επίμαχος συνδυασμός έλαβε μειωμένο ποσοστό (48%) και απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ., ενώ το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών επικυρώθηκε με την από 2.7.2019 απόφαση του υπουργού Υγείας.
Στην συνέχεια, ο ζημιωθείς συνδυασμός προσέφυγε στο ΣτΕ και σήμερα το Γ΄ Τμήμα του (πρόεδρος Δημήτριος Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η πάρεδρος Τρισεύγενη Βαρουφάκη) με την υπ΄ αριθμ. 728/2021 απόφασή του, έκρινε ότι η εποπτεία από τον υπουργό Υγείας στον Π.Ι.Σ., η οποία κατατείνει στην επικύρωση των αρχαιρεσιών του Π.Ι.Σ., έχει την ερμηνευόμενη υπό του συνταγματος έννοια ότι ο υπουργός ασκεί μόνο έλεγχο νομιμότητας και δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί σε ουσιαστικό έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας.
Το ΣτΕ κατέληξε ότι μη νόμιμα ο υπουργός Υγείας δεν επικύρωσε τις αρχαιρεσίες της 3.3.2019 και ακύρωσε την προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος αυτής, με το οποίο αποφασίσθηκε η ολική ακύρωση των αρχαιρεσιών της 3.3.2019, και αναπέμφθηκε η υπόθεση, στη διοίκηση, προκειμένου να εκφέρει νέα κρίση επί της νομιμότητας των αρχαιρεσιών της 3.3.2019 και, σε καταφατική περίπτωση, να επικυρώσει τα αποτελέσματά τους.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες