ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τον ορισμό αντιδημάρχου στις μονοεδρικές – Στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προς οριστική κρίση, παραπέμφθηκε το ζήτημα της συνταγματικότητας της νομοθετικής τροποποίηση που έγινε το 2019 για τον ορισμό αντιδημάρχου μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.
Στην Ολομέλεια
Το όλο θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ΣτΕ προς οριστική κρίση από το Γ’ Τμήμα του Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πως η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι αντισυνταγματική. Μάλιστα, στην απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται ότι με την εν λόγω τροποποίηση, ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται το πλαίσιο άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και να νοθεύεται η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων.
Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε το ΣτΕ κατόπιν προσφυγής υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Νάξου, ο οποίος ζητούσε να την ακύρωση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία έγινε εν όψει των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 στους ΟΤΑ.
Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με απόφαση που εξέδωσε (2037/2021) έκρινε ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα η νομοθετική τροποποίηση. Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασής τους οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν: «Με την επίδικη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 περίπτ. στ’ του ν. 4623/2019, καθ’ ο μέρος αυτή καταλαμβάνει τον ορισμό αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες κατά την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο, ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία είχε εξαρτήσει η ισχύουσα κατά τον χρόνο των εκλογών ρύθμιση από το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια».
Όμως την επέμβαση αυτή, η οποία δεν υπαγορεύθηκε από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναφέρει το ΣτΕ «μεταβάλλεται εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρωμένου στο άρθρο 5 του Συντάγματος δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και νοθεύεται η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων, η οποία διαμορφώθηκε κατά συνεκτίμηση, εκτός άλλων, και της νομοθετικής πρόβλεψης περί ορισμού στις εν λόγω κοινότητες ως αντιδημάρχου του εκλεγέντος στην οικεία εκλογική περιφέρεια δημοτικού συμβούλου, ανεξαρτήτως του αν έχει αυτός εκλεγεί με τον επιτυχόντα ή με άλλο εκλογικό συνδυασμό».
Τέλος, στην σχετική απόφασή του το ΣτΕ αναφέρει ότι «με τα δεδομένα, επομένως, αυτά, η επίδικη διάταξη, καθ’ ο μέρος προβλέπεται η άμεση εφαρμογή της, παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1 παρ. 1 και 2, 4 παρ. 1, 5 παρ. 1, 51 παρ. 3, 52 και 102 του Συντάγματος».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επεσε αεροσκάφος F-16 στην Ανδραβίδα – Βρέθηκε σώος ο πιλότος
Βίντεο – σοκ: Η στιγμή της εκτέλεσης στο βενζινάδικο στη Νίκαια! (σκληρές εικόνες)
Τρόμος για την πρώην Σταρ Ελλάς Διονυσία Κουκίου – Επεσε θύμα άγριας ληστείας (εικόνα & βίντεο)
Κορονοϊός: Και δεύτερο βρέφος στη ΜΕΘ, μετά από εκείνο της Πάτρας
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες