19.9 C
Athens
18.6 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Στο ΣτΕ οι δικηγόροι: «Όχι σε οριζόντια αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού»


    Την αντίθεσή τους στην οριζόντια αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, εκφράζουν 13 πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στην αίτηση που κατέθεσαν χθες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
    Ειδικότερα, την προσφυγή κατέθεσαν στο ΣτΕ οι 13 πρόεδροι ζητούν την ακύρωση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021), κατά το μέρος που αφορά στην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας.
    «Το άκρως επαχθές μέτρο της οριζόντιας αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στους πολίτες και στους δικηγόρους και πλήττει καίρια το δικαίωμα δικαστικής προστασίας….» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων στην προσφυγή τους και σε άλλο σημείο αυτής επισημαίνουν: «Αντιθέτως, δεδομένων των συνθηκών είναι εφικτή η κανονική λειτουργία της δικαιοσύνης με τη λήψη ηπιότερων περιοριστικών μέτρων προσαρμοζόμενων ad hoc στις ανάγκες κάθε δικαστηρίου ανά κατηγορία υποθέσεων, κατόπιν διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς ήτοι τις διοικήσεις των δικαστηρίων και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας».
    Κατά τους δικηγόρους «η μέχρι σήμερα λειτουργία των δικαστηρίων έχει αποδείξει ότι τα Δικαστήρια με την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων (χρήση μάσκας, αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων, χρονική κατανομή πινακίων κ.λπ.) δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, σε αντίθεση μάλιστα με άλλες υπηρεσίες, όπως, ενδεικτικά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που λειτουργούν κανονικά.….».
    Οι δικηγόροι ζητούν από το ΣτΕ να ελέγξει το περιεχόμενο της εισήγησης της Επιτροπής Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, «ως προς την επιστημονική τεκμηρίωση της αναγκαιότητας της ουσιαστικής κατάργησης μίας ύψιστης σημασίας κρατικής λειτουργίας, η οποία είναι ισόκυρη με τη νομοθετική και εκτελεστική, οι οποίες συνεχίζουν τη λειτουργία τους, βάσει της προσβαλλόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης».
    Στην αίτηση ακύρωσης οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η νέα ΚΥΑ:
    α) Πλήττει ουσιωδώς το συνταγματικό δικαίωμα στην απονομή δικαιοσύνης και ειδικότερα το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία,
    β) Παραβιάζει τις αρχές:
    i) της διάκρισης των εξουσιών,
    ii) της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και δη αυτών που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της πολιτειακής λειτουργίας, όπως είναι τα δικαστήρια,
    iii) της αναλογικότητας και
    iv) της χρηστής διοίκησης.
    γ) δεν έχει την απαιτούμενη ειδική τεκμηρίωση και
    δ) Αντίκειται στο δικαίωμα στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία ως ειδικότερης έκφανσης του δικαιώματος ανάπτυξης της προσωπικότητας.
    Κατά συνέπεια, η ΚΥΑ είναι ακυρωτέα λόγω παράβασης των άρθρων 5 παρ. 1, 20 παρ. 1, 25 και 26 του Συντάγματος και του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ