Στοιχεία σοκ για την έμφυλη βία: 5.405 γυναίκες κάλεσαν τη γραμμή SOS το πρώτο 10μηνο του έτους

Κωνσταντίνα, Καρολάιν, Γαρυφαλλιά, Δώρα, Νεκταρία, Τζεβριέ και άλλες τόσες ακόμη. Η φετινή χρονιά φτάνει στο τέλος της, όμως δεν είναι όλες εδώ, λείπουν οι 17 δολοφονημένες γυναίκες, σε μία «μαύρη» λίστα γεμάτη πόνο και οργή. Το ThessToday.gr παρουσιάζει στοιχεία για την έμφυλη βία το 2021, με νούμερα που σοκάρουν.
Οι φρικαλέες ιστορίες βίας κατά των γυναικών συντάραξαν την ελληνική κοινωνία και κινητοποίησαν τον δημόσιο διάλογο με κεντρικό ζήτημα την έμφυλη βία, πυροδοτώντας ακόμη και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Στις 17 Ιανουαρίου καταγράφηκε για φέτος η πρώτη γυναικοκτονία της Βασιλικής και μέχρι σήμερα μετράμε ακόμη 16 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια συζύγων, εν διαστάσει συζύγων, συντρόφων ή πρώην συντρόφων. Χέρια οπλισμένα με καραμπίνες, μαχαίρια, ακόμη και με γροθιές, που στέρησαν τη ζωή σε 17 γυναίκες.
Τα περιστατικά επιθέσεων κατά των γυναικών στην Ελλάδα δεν είναι ούτε μεμονωμένα, ούτε τυχαία. Η έμφυλη ανισότητα οδηγεί στη βία κατά των γυναικών και τα στοιχεία που παρουσιάζει το ThessToday.gr από τη Γραμμή SOS 15900 είναι συγκλονιστικά:
Μόνο το πρώτο δεκάμηνο του 2021 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Στη Γραμμή SOS 15900 κάλεσαν τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα, δηλαδή συγγενείς (γονείς, αδέρφια, παιδιά), φίλοι και γείτονες. Η Γραμμή δέχθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο, 3.730 κλήσεις από γυναίκες – θύματα βίας και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα.
Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, 124 κλήσεις για σεξουαλική παρενόχληση και 67 κλήσεις για βιασμό, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.
Οι γυναίκες που κάλεσαν στη Γραμμή για ψυχοκοινωνική στήριξη ανήλθαν σε 2.026, για θέματα νομικής συμβουλευτικής κάλεσαν 1.893, ενώ 268 άτομα ήθελαν να ρωτήσουν για τους ξενώνες φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), όπου σε 19 δομές φιλοξενήθηκαν 175 γυναίκες με τα παιδιά τους.
Τα περισσότερα άτομα που κάλεσαν στη γραμμή SOS 15900 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-54 ετών (865 άτομα). Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών (739 άτομα), ενώ 277 άτομα που κάλεσαν στη γραμμή ήταν ηλικίας 55- 64 ετών και 226 άτομα έως 24 ετών.
Αρνητική πρωτιά για την Αττική με 1.497 κλήσεις από γυναίκες
Αρνητικός πρωταθλητής στα περιστατικά είναι ο Νομός Αττικής, καθώς από 1η Ιανουαρίου έως 31 Οκτωβρίου κάλεσαν 1.497 γυναίκες, ενώ στον Νομό Θεσσαλονίκης 342. Ακολουθεί ο Νομός Ηρακλείου με 98, Αχαΐας με 95, Μαγνησίας με 60, Λάρισα με 53.
Τα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη
Ειδικότερα, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 6 κλήσεις στον κεντρικό δήμο, 6 στον δήμο Καλαμαριάς, 5 στον Εύοσμο, 4 σε Νεάπολη και Συκιές, 2 σε Επανομή, Λαγκαδά, Θέρμη, Μενεμένη. Σε Ευκαρπία, Ελευθέριο, Πανόραμα, Σταυρούπολη, Χορτιάτη και Ωραιόκαστρο καταγράφηκε μία κλήση.
Τα περισσότερα θύματα Ελληνίδες γυναίκες
Συνολικά 2.354 γυναίκες ελληνικής καταγωγής τηλεφώνησαν στη Γραμμή SOS 15900 το δεκάμηνο Γενάρη – Οκτώβρη. Ακολουθούν 75 αλβανικής, 17 ρουμανικής και 16 ρωσικής.
Πάνω από 2.000 μητέρες με παιδιά – 46 κλήσεις από έγκυες
Από το σύνολο των κλήσεων οι 1.673 γυναίκες – θύματα βίας που τηλεφώνησαν στη γραμμή SOS είναι έγγαμες, 537 ανύπαντρες, 286 σε συμβίωση, 235 σε σε διάσταση, 237 διαζευγμένες και 86 σε κατάσταση χηρείας. Σοκαριστικό είναι το νούμερο για τις μητέρες. Συνολικά τηλεφώνησαν 2.083 γυναίκες με παιδιά, ενώ 46 έγκυες απευθύνθηκαν στη Γραμμή SOS 15900.
Εκπαιδευτικό επίπεδο και οικονομική κατάσταση
Οι γυναίκες – θύματα βίας με πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ ανέρχονται στις 303, ενώ σε 404 περιπτώσεις η οικονομική κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «κακή».
Σοκ από 323 κλήσεις γυναικών με προβλήματα υγείας – 36 περιπτώσεις με αναπηρία
Επίσης, στη Γραμμή SOS 15900 απευθύνθηκαν 277 μετανάστριες, ενώ συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι 323 κλήσεις αφορούν γυναίκες με προβλήματα υγείας. Από τις ευάλωτες ομάδες τηλεφώνησαν 36 γυναίκες με αναπηρία.
Έλληνες οι περισσότεροι δράστες
Αποκαλυπτική είναι η έρευνα ως προς το προφίλ των δραστών, καθώς σε 1.911 περιπτώσεις οι δράστες είναι ελληνικής καταγωγής. Ακολουθούν 62 άτομα αλβανικής καταγωγής, 17 ρουμανικής και 16 ρωσικής.
Συνολικά 569 κλήσεις για δράστες ηλικίας 40-54 ετών
Οι περιπτώσεις δραστών έως 24 ετών ανέρχονται στις 96, από 25-39 ετών στις 405, από 40-54 ετών στις 569, από 55-64 ετών στις 239, από 65+ στις 261. Σε 169 περιπτώσεις ο δράστης αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ 373 άτομα που κακοποιούσαν γυναίκες ήταν εξαρτημένοι από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και ίντερνετ.
Η ψυχολογική βία συχνότερη μορφή κακοποίησης με δράστη τον σύζυγο – 111 κλήσεις για σεξουαλική κακοποίηση από «τρίτο γνωστό πρόσωπο»
Η σωματική βία της γυναίκας από τον σύζυγο σε σύνολο 1.850 περιπτώσεων καταγράφηκε 1.155 φορές, 1.367 η ψυχολογική, 1.264 η λεκτική, ενώ 43 αφορούν σεξουαλική κακοποίηση. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τους συντρόφους, καθώς 336 περιπτώσεις αφορούν ψυχολογική βία, 312 σωματική, ενώ για τη σεξουαλική κακοποίηση κατά των γυναικών πρώτο είναι το «τρίτο γνωστό πρόσωπο» με 111 καταγεγραμμένες περιπτώσεις.
Συρεγγέλα: «Θέλουμε οι γυναίκες να μιλάνε και να αποκαλύπτουν κακοποιητικές συμπεριφορές»
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα επισήμανε στο ThessToday.gr το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην Ελλάδα το κίνημα #metoo, υπογραμμίζοντας ότι καμία μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή και καμία γυναίκα δεν είναι μόνη στον αγώνα κατά της κακοποίησης.
«Τα στόματα πλέον άνοιξαν στην Ελλάδα. Στόματα που ήταν κλειστά για δεκαετίες, σφραγισμένα από τη σιωπή, τον φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης, μιλάνε και καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Τα θύματα βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να καταγγείλουν και να ζητούν βοήθεια από τις δομές μας γιατί γνωρίζουν ότι είμαστε δίπλα τους και ότι το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής SOS 15900, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ξεπεράσουν τα τραύματά τους.
Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η κοινωνία έχει ωριμάσει και η πολιτεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών» τόνισε η κα Συρεγγέλα.
Η υφυπουργός θέλοντας να στείλει μήνυμα στις γυναίκες που μπορεί να είναι θύματα και ενδεχομένως να μην έχουν το κουράγιο να μιλήσουν, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε οι γυναίκες να μιλάνε και να αποκαλύπτουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Οι γυναίκες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ότι η πολιτεία θα τις ακούσει, θα τις προστατεύσει και θα τις βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους.
Όλοι και όλες είμαστε στο πλευρό τους και καταδικάζουμε κάθε συμπεριφορά που προκαλεί σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες. Είμαστε ενωμένοι και ενωμένες για την εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθιστώντας σαφές πως καμία μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή και καμία γυναίκα δεν είναι μόνη στον αγώνα κατά της κακοποίησης».
Πηγή: thesstoday.gr
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Έδεσσα: Συνελήφθη ο 33χρονος που ξυλοκόπησε την 17χρονη – Κρυβόταν σε απομονωμένη καλύβα
Δημοσκόπηση: Νέα δεδομένα στην Κεντροαριστερά μετά την εκλογή Ανδρουλάκη – Μπροστά η ΝΔ με 13,8 μονάδες
Μπλόκο της Αστυνομίας σε Ιρακινό με πλαστά έγγραφα – Τα είχε αγοράσει με 300 ευρώ
Τρόμος για 69χρονη στον Άγιο Παντελεήμονα – Με την απειλή πιστολιού ο ληστής της «άρπαξε» χρήματα και χρυσαφικά
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες