Συνάντηση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τον υπουργό Άμυνας της Αλβανίας (εικόνες)

Τον Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Niko Peleshi, υποδέχτηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Υφυπουργός κ. Ευάγγελος Τουρνάς.

Η επίσκεψη του κ. Peleshi συνέπεσε χρονικά με μια δύσκολη συγκυρία για τη γειτονική χώρα, λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο νησί Σάσων (Sazan) στην είσοδο του κόλπου του Αυλώνα. Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση κατάσβεσης, η Ελλάδα παρέχει εναέρια συνδρομή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με ένα αεροσκάφος Canadair CL-415.

Υποδεχόμενος τον Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, ο κ. Τουρνάς ευχήθηκε να υπάρξει ταχεία κατάσβεση της πυρκαγιάς, σημειώνοντας ότι οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα και ότι μπροστά στην αύξηση των κινδύνων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, η έμπρακτη αλληλεγγύη και η κοινή δράση καθίστανται ακόμη πιο αναγκαίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Peleshi ευχαρίστησε θερμά τη χώρα μας για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημα συνδρομής που υπέβαλαν οι αλβανικές αρχές μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, αλλά και για τη βοήθεια που διαχρονικά έχει παράσχει προς την Αλβανία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε επίπεδο φυσικών καταστροφών -καθώς αμφότερες έχουν να διαχειριστούν κινδύνους όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς- βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερές και σε περιφερειακό επίπεδο στον τομέα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η προοπτική υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο, πέραν της παροχής αμοιβαίας συνδρομής σε έκτακτες ανάγκες, θα προβλέπει και τη διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων.

Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα διασύνδεσης των Κέντρων Επιχειρήσεων Ελλάδας – Αλβανίας σε περιπτώσεις που υπάρξει ανάγκη για παροχή βοήθειας από τη μία χώρα προς την άλλη.

Τον κ. Peleshi συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, Adrian Kamenica, καθώς και η Πρέσβης της Αλβανίας στη χώρα μας, Luela Hajdaraga.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες