21.4 C
Athens
19 C
Thessaloniki
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024
More

    Θεσσαλονίκη: Δημιουργείται δομή για την πρόληψη βίας και παραβατικότητας ανηλίκων


    Η δημιουργία δομής στον δήμο Θεσσαλονίκης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παραβατικότητας στους νέους, ανακοινώθηκε σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικοτητας των ανηλίκων, το οποίο ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, από το υπουργείο Υγείας.

    «Η δομή αυτή έχει αποφασιστεί, σχεδιαστεί και αρχίζει τη λειτουργία της τον επόμενο μήνα σε συνεργασία με τον υπουργείο Υγείας, του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑΜΚΕ Ίασις. Είναι μία δομή η οποία σχεδιάστηκε μόλις σε λίγους μήνες, είναι η δεύτερη προσπάθεια που κάνει πάντοτε σε συνεργασία και συνεννόηση ο δήμος Θεσσαλονίκης στην προκειμένη περίπτωση με το υπουργείο Υγείας.


    Σας θυμίζω ότι εδώ και δύο μήνες λειτουργεί η δομή για την ενδυνάμωση των γυναικών, η Υπατία, η οποία ήδη εδώ και δύο μήνες μας έχει δώσει κι άλλα θετικά αποτελέσματα και τώρα είμαστε στη δεύτερη δομή η οποία έχει να κάνει με τη διαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων βίας που σχετίζονται με τους νέους», επισήμανε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως κανένα παιδί δεν γεννιέται παραβατικό.


    «Η δική μας ευθύνη είναι να βρούμε τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά παραβατικά και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Αυτό κάνει το υπουργείο Υγείας, το κάνει εδώ στη Θεσσαλονίκη σε μία πρωτοποριακή δράση για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μία πόλη πρότυπο, όπου θα δώσουμε τη διέξοδο στους νέους για να αντιμετωπίσουν τις πανελλαδικές αιτίες που γεννούν την παραβατικότητα σ’ αυτήν την ηλικία», υπογράμμισε ο υπουργός.

    Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, πρωτοβουλία του οποίου είναι η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικοτητας των ανηλίκων, δήλωσε πως πρόκειται για μια πιλοτική τοπική δράση του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψυχικής υγείας.

    «Η δράση αυτή ευαισθητοποιεί το κοινό και προσπαθεί να δημιουργήσει τυποποιημένους τρόπους επικοινωνίας όλων των κοινωνικών εταίρων στη γειτονιά, δηλαδή το γονεακό κίνημα, οι μαθητικοί σύνδεσμοι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι αθλητικοί σύλλογοι, η ενορία της γειτονιάς, όλοι να έχουν μία ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ τους και βασικά ο δήμος, έτσι ώστε παιδιά που έχουν τέτοια ανάγκη, παιδιά που έχουν τέτοια δείγματα συμπεριφοράς να προσεγγίζονται, να υποστηρίζονται, να τους βοηθά κανείς πραγματικά, να έχουν την εξέλιξη που πρέπει στην κοινωνία. Να φτιάξουν δηλαδή μια ζωή όπως μπορούν και πρέπει. Αυτό υποστηρίζεται εκτός από street workers, δηλαδή από επαγγελματίες που δουλεύουν εκεί στη γειτονιά και από μία δομή ημέρας η οποία προσφέρει πραγματικά συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη εφόσον χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρτζόπουλος.

    Ο ίδιος εξήγησε πως όλα αυτά είναι πιλοτικά και τοπικά, αλλά εντάσσονται σε μία γενικότερη στρατηγική. “Υπάρχει μία συγκεκριμένη κυβερνητική στρατηγική, η οποία αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία διυπουργική νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, η οποία ετοιμάζει ένα γενικότερο πλαίσιο παρέμβασης στα πράγματα νομοθετικής και επιχειρησιακής ερευνήσεως. Αυτού του ευαίσθητου χώρου της πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας έτσι ώστε να έχουμε το ταχύτερο δυνατόν ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο και πραγματικά ελπίζω ότι θα έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα ουσιαστικά και πρακτικά αποτελέσματα”, ανέφερε.

    Ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Νίκος Μπαλτάς υποστήριξε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση πως “όλη η παρέμβαση έχει ως βάση την πρόληψη. Το πρόβλημα δεν είναι οι νέοι, αλλά η λύση. Μέσα στην παρέμβαση έχουμε πολλές και διαφορετικές υπηρεσίς και καινοτομίες, καθώς αξιοποιούμε νέους εθελοντές που αποτελούν μέντορες για τους νέους που προσπαθούν να ενταχθούν κοινωνικά. Θα δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα, όπου ο κάθε νέος θα έχει την ευκαιρία να χτίσει το δικό του λαμπερό μέλλον”.

    Ο ψυχολόγος Στέφανος Αλεβίζος ανέλυσε τους παράγοντες που ενισχύουν την παραβατικότητα των ανηλίκων, μέσα από σχετική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο ζήτημα και όπως είπε, από τα στοιχεία προκύπτει πως έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα των νέων.

    Οι τέσσερις άξονες υλοποίησης των παρεμβάσεων

    Στη συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από την παιδοψυχίατρο, Κατερίνα Τσούρα, οι τέσσερις άξονες για την υλοποίηση των παρεμβάσεων του σχεδίου που εφαρμόζεται πιλοτικά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

    Αναλυτικά:

    1ο άξονας: Η ενίσχυση των δράσεων των υφισταμένων δομών ψυχικής υγείας.

    2ος άξονας: Η κινητή μονάδα.

    3ος άξονας: Τα κέντρα διημέρευσης

    4ος άξονας: Η πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών.

    Για τις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας, η κ. Τσούρα τόνισε πως αποτελούν πυρήνα πρώιμης ανίχνευσης μαθητών και μαθητριών σε κίνδυνο εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών και εμπλοκής σε ομάδα ανηλίκων.

    Επίσης, όπως είπε η ίδια, με δράσεις που απευθύνονται στην κοινότητα μπορούν να ευαισθητοποιήσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και να υποστηρίξουν την σχολική κοινότητα όχι μόνο προληπτικά, αλλά και στην διαχείριση και αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας.

    Πηγή: Thestival



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ