12.4 C
Athens
8.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Τι σημαίνει η άρση προστασίας για τους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis!

    Ανοίγει ο δρόμος για προσφυγή στη δικαιοσύνη των πολιτικών προσώπων που βρέθηκαν στη δίνη της υπόθεσης Novartis σε βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων μετά την απόφαση για άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

    Έξι χρόνια μετά την υπόθεση που προκάλεσε πολιτικό σεισμό, η Οικονομική Εισαγγελία είπε «ναι» στα αιτήματα των Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέδρου και Γιάννη Στουρνάρα και πλέον είναι στη διάθεσή τους τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

    Η Μαρία Μαραγγέλη και ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, άλλοτε στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, ήταν σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της εισαγγελίας τα πρόσωπα στα οποία δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν υπό το καθεστώς προστασίας και να μιλήσουν ακόμα και για βαλίτσες με χρήματα με αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα.


    novartis

    Η Μαρία Μαραγγέλη ήταν στενή συνεργάτιδα του τότε επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Φρουζή, και εντάχθηκε σε καθεστώς προστασίας το 2017.


    Το 2018 μπήκε σε καθεστώς προστασίας και ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, επίσης, στέλεχος της εταιρείας ο οποίος, μάλιστα, είχε και άλλες νομικές εκκρεμότητες οι οποίες είδαν το φως το 2023.

    Δύο εισαγγελείς εξέτασαν τα σχετικά αιτήματα, καθώς οι μάρτυρες είχαν λάβει διπλό χαρακτηρισμό. Ήταν προστατευόμενοι, αλλά και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

    Οι εισαγγελικοί λειτουργοί μελέτησαν τα στοιχεία της δικογραφίας που αφορούσαν τους μάρτυρες και το καθεστώς στο οποίο είχαν υπαχθεί αλλά και το σκεπτικό των δικαστών που στο παρελθόν είχαν απορρίψει τα αιτήματα για άρση της προστασίας.

    Αυτή τη φορά η απόφαση ήταν θετική οδηγώντας στην αποκάλυψη των προσώπων που κρύβονταν πίσω από τις κωδικές ονομασίες.

    Κίνηση «κλειδί» για την απόφαση των δύο εισαγγελέων φαίνεται πως αποτέλεσε το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πρώτος έκανε χρήση των αλλαγών που έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στους ποινικούς κώδικες. Σύμφωνα με τους νέους κώδικες επιτρέπεται η επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή από τον οικονομικό εισαγγελέα.

    Τον δρόμο που «έδειξε» ο πρώην πρωθυπουργός ακολούθησαν και άλλα πρόσωπα τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, καθώς ενοχοποιήθηκαν ως δωρολήπτες.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ