Τι ζητεί η Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων για τα Ειρηνοδικεία από την ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης

Σειρά αιτημάτων για τα Ειρηνοδικεία υπέβαλλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, η Ένωση με επιστολή της προς υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, κοινοποιούμενη και στον Γενικό Γραμματέα, Πάνο Αλεξανδρή καταθέτει τις προτάσεις της για θέματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα και αφορούν ατα Ειρηνοδικεία. Η επιστολή προς τον κ. Τσιάρα εστάλη κατόπιν σχετικής απόφασης που ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης στις 12 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, με την επιστολή της η Ένωση ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ικανοποιήσει τα εξής αιτήματα:
«1) Την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της 31-12-2020 όσον αφορά την λήψη ενόρκων βεβαιώσεων που μπορούν να συντάσσονται ενώπιον δικηγόρων σύμφωνα με το άρθρο 72παρ. 4 του ν. 4722/15-9-2020 (τεύχος Α΄ ΦΕΚ 177) προς αποτροπή συνωστισμού στα Ειρηνοδικεία.
2) Την παράταση των προθεσμιών του αρ. 4Δ παρ. 1 ν. 4745/2020, ως προς την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης επαναπροσδιορισμού. Ειδικότερα και ενόψει της δυσλειτουργίας των Γραμματειών των Δικαστηρίων την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας κρίνεται σκόπιμη η παράταση των προθεσμιών με επιμήκυνσή τους προκειμένου να μπορέσουν τα Ειρηνοδικεία να ανταπεξέλθουν οργανωτικά στη νέα διαδικασία.
3) Με νομοθετική ρύθμιση να γίνει τροποποίηση στο ν. 4745/2020 και να ορισθεί ότι οι αιτήσεις μεταρρύθμισης απόφασης κατ’ αρθρ. 758 ΚΠολΔ και οι αιτήσεις απαλλαγής κατ’ αρθρ. 11 του ν. 3869/2010, που εκκρεμούν μετά τις 15.6.2021 θα επαναπροσδιορίζονται με κλήση του οφειλέτη-αιτούντος, που θα κατατίθεται στην γραμματεία του Ειρηνοδικείου και θα εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις αυτές η διαδικασία των αρθρ. 4Η έως 4ΙΔ στα πρότυπα τη έγγραφης διαδικασίας που θεσπίσθηκε με τον ν. 4745/2020.
4) Την ενεργοποίηση του αρ. 208 του ν. 4738/2020 προκειμένου να ορίζονται ως Εισηγητές Πτώχευσης, Ειρηνοδίκες που υπηρετούν στα κεντρικά Ειρηνοδικεία των Νομών. Ο ορισμός του Ειρηνοδικείου ως πτωχευτικού δικαστηρίου και του Ειρηνοδίκη ως Εισηγητή θα επιφέρει δυσλειτουργία στα μικρά Ειρηνοδικεία στα οποία ο Ειρηνοδίκης που θα συγκροτεί το Δικαστήριο και θα κηρύσσει την πτώχευση θα ορίζει παράλληλα τον εαυτό του ως Εισηγητή της».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες