Την ενεργοποίηση του Συμβουλίου του ΙΜΟ ζητά η Ελλάδα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε Μαύρη και Αζοφική Θάλασσα

Την άμεση σύγκληση έκτακτου συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) με θέμα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των ναυτικών στην Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα, ζήτησε σήμερα η Ελλάδα, λόγω της εντεινόμενης κρίσης στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετική πρωτοβουλία της γαλλικής Προεδρίας της Ε.Ε., στην οποία προσχώρησαν ακολούθως και άλλα κράτη της Ε.Ε., και συγκεκριμένα η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Κύπρος και η Μάλτα. Αντίστοιχο αίτημα υπέβαλαν και άλλα κράτη, εκτός Ε.Ε., μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στην Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα έχουν αναπτυχθεί πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.
Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου κλείσιμο των λιμανιών της για την εμπορική ναυσιπλοΐα και δεν επιτρέπει απόπλου των πλοίων που πραγματοποιούσαν φορτοεκφόρτωση, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα.
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, σε τρεις εκ των οποίων τραυματίσθηκαν ναυτικοί.
Πλακιωτάκης: Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί επιβάλλουν την άμεση σύγκληση του ΙΜΟ
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, επικοινώνησε σήμερα εσπευσμένα με τον γενικό γραμματέα του ΙΜΟ Κίτακ Λιμ, προς τον οποίο υπογράμμισε ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις θαλάσσιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσα, επιβάλλουν την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου του Οργανισμού για την εξέταση του θέματος.
Ταυτόχρονα ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε την άριστη συνεργασία με την Γαλλία στο μείζον αυτό θέμα και εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση πολλών κρατών στην πρωτοβουλία έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου του ΙΜΟ.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην κρίση της Ουκρανίας και έχουμε στενή επαφή με τους πλοιάρχους των ελληνικών και ελληνόκτητων πλοίων στα οποία υπηρετούν Έλληνες ναυτικοί και βρίσκονται στην Μαύρη Θάλασσα.
Η κοινή μας πρωτοβουλία με την Γαλλία η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατατείνει στο να κινητοποιηθεί άμεσα ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, ώστε να αναλάβει δράση για την προστασία της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Το γεγονός πως πολλά κράτη σπεύδουν να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία δικαιώνει την επιλογή μας και καταδεικνύει την άμεση ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των ναυτικών μας και των πλοίων», κατέληξε.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες