Το επιτελικό κράτος βούλιαξε στη λάσπη

Από το πολύνεκρο δυστύχημα με την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη τον περασμένο Μάρτιο, όπου χάθηκαν 57 άνθρωποι, παρακολουθούμε μία σειρά από κυβερνητικές παραλείψεις που οδηγούν δυστυχώς σε τραγωδίες. Ένα κράτος που… έφυγε διακοπές, ένα επιτελικό κράτος που φτάσαμε τον Σεπτέμβρη να έχει βουλιάξει στις λάσπες και την χώρα έχει σκεπάσει μαυρίλα από το θανατικό.

Τα δείγματα είναι πολλά πια. Οι φωτιές, οι πλημμύρες, οι δολοφονίες (τελευταίο παράδειγμα ο Αντώνης από τους αξιωματικούς του Blue Horizon), ακόμη και το «ντου» των Κροατών χούλιγκαν που έφτασαν μέχρι την καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας για να δολοφονήσουν έναν νεαρό, κάτω από την μύτη της ΕΛΑΣ.

Το επιτελικό κράτος μέσα στο 2023 μετρά τρανταχτές αποτυχίες. Το Μαξίμου που συντονίζει τα πάντα, έχασε την μπάλα. Έγιναν πολλοί, μα δείχνουν «λίγοι» σε θέσεις κλειδιά. Στη μετά-Δημητριάδη εποχή το Μαξίμου εμφανίζει έλλειψη αποτελεσματικότητας και οι υπουργοί Επικρατείας που τοποθετήθηκαν, συν τους πρωθυπουργικούς συμβούλους αδυνατούν να οδηγήσουν το καράβι αν δεν έχει ήρεμα νερά. Μα σπανίως έχει…

Και όταν οι περισσότεροι εκ των υπουργών επικοινωνούν για το κάθε τι με το Μαξίμου, είναι σημαντικό από εκεί να υπάρχει σχεδιασμός και να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις.

Το κενό του Γρηγόρη Δημητριάδη και πλέον το παραδέχονται και στο «εσωτερικό» της κυβερνητικής παράταξης, είναι εμφανές. Ο συντονιστής όλων και για όλα δεν υπάρχει πια και οι αντικαταστάτες απέτυχαν. Στις δύσκολες καταστάσεις και στη διαχείριση αυτών δεν ήταν αντάξιοι των απαιτήσεων και το κράτος μοιάζει «εγκαταλελειμμένη πολιτεία».

Οι πολίτες δείχνουν «ευάλωτοι» από παντού και η δυσαρέσκεια πια φτάνει έντονα μέχρι το πρόσωπο του πρωθυπουργού για την απουσία ικανών κουμανταδόρων, μετά το 41% που του έδωσε απλόχερα στις τελευταίες εκλογές.

Μια ομάδα ειδικών αποστολών πέριξ του Μαξίμου παρεμβαίνει όταν και όπου προκύπτουν καίρια ζητήματα και με αυξημένες αρμοδιότητες κινητοποιεί και συντονίζει τις διάφορες υπηρεσίες. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ και μήνες. Όσοι γνωρίζουν καλά τα ζητήματα και τι συμβαίνει, παραδέχονται ότι η απουσία Δημητριάδη έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά τα πάντα.

Μερικά περιστατικά το 2023 όπως το τραγικό πολύνεκρο  δυστύχημα στα Τέμπη, το κωμικοτραγικό συμβάν της έκρηξης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, η ανεμπόδιστη προέλαση 200 Κροατών χούλιγκαν από τα σύνορα μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας και οι συνεχείς αποτυχίες της ΕΛΑΣ που θα έπρεπε να προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις (υπόθεση Predator) καταδεικνύουν πως το «επιτελικό κράτος» στην Ελλάδα απέτυχε και υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες.

Η ωμή αλήθεια χωρίς φτιασιδώματα είναι πως ανίκανο είναι το επιτελικό κράτος και όχι οι υπηρεσίες. Πελαγώνει όταν βρίσκεται ενώπιον καταστάσεων που εκφεύγουν από την καθημερινή ρουτίνα.

Riddler

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες