Τουρκία: «Αναληθείς οι κατηγορίες της Ελλάδας – Η Ελληνική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις»

Η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιάσει  μία εντελώς διαφορετική εικόνα για την ένταση στη Αιγαίο, με ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπίλγκιτς.

Συγκεκριμένα ο Μπίλγκιτς έδωε γραπτή απάντηση στην ερώτηση αναφορικά με τις καταγγελίες της Ελλάδας για παραβίαση του εναέριου χώρου και υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Όπως είπε, σύμφωνα με την τουρκική Sabah, οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας σε Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν» είπε ο Μπίλγκιτς. «Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε πως ενώ η Ελλάδα είναι εκείνη που κλιμάκωσε την ένταση, τώρα κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμους ισχυρισμούς. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, είναι «ασυμβίβαστο με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς, όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά».

Μπαράζ παραβιάσεων από την Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς την ένταση στο Αιγαίο με μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων, ενώ σε αυτό το σκηνικό προστίθενται και οι επιθετικές δηλώσεις Τούρκων
αξιωματούχων.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχώς στέλνουν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο «ατυχήματος» που θα έχει συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Για αυτό και πρέπει η τουρκική πλευρά να σταματήσει να παίζει με την… φωτιά.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια και αν απαιτηθεί η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά θα εγκλωβίσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες