12.4 C
Athens
8.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Βαρβιτσιώτης: «Η υποδοχή της ελληνικής βοήθειας στην Τουρκία παράθυρο ευκαιρίας για τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο λαών» (βίντεο)

    «Η υποδοχή της ελληνικής βοήθειας και της ελληνικής σημαίας από την τουρκική κοινωνία ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις των δύο λαών». Αυτό επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χθες Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου σε έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του τ/σ «Action 24» με θέμα την Τουρκία μετά τον σεισμό και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

    «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Η Τουρκία σήμερα, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, είναι διαφορετική σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες, σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «μπορεί να υπάρξει ύφεση στα ελληνοτουρκικά στους επόμενους μήνες», καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία ακροατήριο δεκτικό σε έναν μεγαλοϊδεατισμό, ο οποίος θα συνοδεύεται μάλιστα από πολύ δαπανηρές πολεμικές επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους πληγέντες σε Τουρκία και Συρία, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που έκλεισε ποτέ την πόρτα του διαλόγου». «Αλλά μία δύσκολη στιγμή, μια στιγμή αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, δεν μπορεί να διαγράψει μονοκονδυλιά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας», οι οποίες εκφράζονται όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής αλλά και στα πλαίσια του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.


    Σχετικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι περιμένουμε καταρχάς να συζητήσουμε τα θέματα του Στρατηγικού Διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από κει και πέρα, σημασία έχει τι θα ζητηθεί από την πλευρά της Ευρώπης και των ΗΠΑ από την Τουρκία ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη στην ανοικοδόμησή της: αν θα είναι η άρση του βέτο προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και βέβαια η καλύτερη συνεργασία της στο θέμα του προσφυγικού, ώστε να απελευθερωθούν αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία έχουν μπλοκαριστεί, καθώς η Τουρκία δεν προχωράει με διαφανείς όρους στην αξιοποίησή τους ούτε τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία του 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για το προσφυγικό.




    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ