Στο χωριό Άλσος στο Αίγιο με το όνομα «Αντώνης Τζήμας» και εμφανιζόμενος ως ελαιοπαραγωγός, κρυβόταν ο επί 27 χρόνια καταζητούμενος για τον φόνο Έλληνα ομογενή στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Τζέιμς Δαλαμάγκας.
Πρόκειται για το άτομο που αποτελούσε τον νούμερο 1 στόχο των Αυστραλιανών Αρχών και κατά διαστήματα κλιμάκια της αστυνομίας της χώρας μετέβαιναν στην Ελλάδα, προκειμένου να τον αναζητήσουν, καθώς υπήρχαν αναφορές πως είτε είχε κρυφτεί σε κάποιο Ελληνικό νησί ή είχε διαφύγει στην Λιβύη.
Η πληροφορία που έλυσε τον γρίφο
Στις αρχές Ιουνίου έφτασε στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στο τμήμα της Interpol, μια πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο Δαλαμάγκας πιθανόν να διαμένει στο Αίγιο, «παριστάνοντας τον ελαιοπαραγωγό».
Μάλιστα ο πληροφοριοδότης έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος, αναφέροντας πως ο άνδρας συστήνεται ως «Αντώνης» και έχει ένα χαρακτηριστικό τατουάζ.
Άμεσα δημιουργήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών που ξεκίνησε να πραγματοποιεί έρευνες για να διαπιστώσει αν η καταγγελία ήταν αληθής.
Αρχικά μετέβησαν στο χωριό Τεμένη του Αιγίου, περιοχή καταγωγής της μητέρας του Δαλαμάγκα.
Οι έρευνες οδήγησαν τους αστυνομικούς στο χωριό Άλσος και διαπιστώθηκε πως ο Δαλαμάγκας ζούσε εκεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Εμφανιζόταν ως «καλλιεργητής και έμπορος ελαιόλαδου».
Δήλωνε παντρεμένος με μια γυναίκα με τα αρχικά Σ.Β και διαμένει σε μια μονοκατοικία που ήταν χτισμένη σε ιδιόκτητη πλαγιά εκτάσεως 10 περίπου στρεμμάτων, με υψηλή περίφραξη, που δεν επέτρεπε την θέα στο εσωτερικό και πλήθος σκύλων.
Το πρωί της Κυριακής οι αστυνομικοί έστησαν καρτέρι έξω από τη μονοκατοικία και όταν ο άνδρας βγήκε από την πύλη, μέσα σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η γυναίκα του και ένα ακόμη άτομο, το όχημα ακινητοποιήθηκε.
Ο Δαλαμάγκας ανέφερε πως ονομάζεται «Αντώνης Τζήμας» και όταν του ζητήθηκε να επιδείξει την ταυτότητα του, εκείνος είπε πως «δεν την έχω μαζί μου».
Άμεσα προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα Αιγίου και αφού του έγινε δακτυλοσκόπηση διαπιστώθηκε πως ο «Τζήμας» είναι ο διεθνώς διωκόμενος, με Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της INTERPOL Αυστραλίας, Τζέιμς Δαλαμάγκας.
Σε βάρος της γυναίκας του ασκήθηκε δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία, ενώ σε βάρος του Δαλαμάγκα, ασκήθηκαν διώξεις για ψευδή κατάθεση και παράβαση του νόμου περί όπλων.

